Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kādreizējā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Neits Robinsons cīnās ar nopietnām veselības problēmām, turklāt pats atzīst – ja nebūs nieres donora, viņam šajā saulē vairs nav palicis daudz laika.

Pirms diviem gadiem Robinsons atklāja, ka jau ilgstoši cīnās ar nieru mazspēju, bet nu 39 gadus vecā amerikāņa veselības ligas ir saasinājušās.

"Zinu, ka man nav atlicis daudz laika, ja netikšu pie nieres," sarunā ar mediju "The Daily Mail" saka Robinsons, kurš esot donora meklējumos. "Nedzīvošu ilgi, tāpēc gribu izbaudīt to, kas man vēl ir atlicis."

"Dažu cilvēku ķermenis atgrūž dialīzi (Liekā ūdens, izšķīdušo vielu un toksīnu izvadīšana no asinīm – aut.). Paldies Dievam, ka manējais to pieņem, un es varu dzīvot... Ja man nebūtu dialīzes, ilgāk par nedēļu vai divām nedzīvotu. Tas ir nopietni, nedrīkstu izlaist pat vienu dienu. Manu ķermeni tīra, lai dabūtu ārā visus toksīnus. Tas man ļoti palīdz, tieši tā es šobrīd varu dzīvot," neslēpj bijušais basketbolists.

Viena no šī procesa blakusparādībām ir sāpīga vemšana, kas mēdz nozīmēt arī uzkavēšanos slimnīcā. Robinsons, lai uzlabotu pašsajūtu, arī pievērsies striktai diētai.

Vēl 2022. gadā Robinsons atklāja – spēlējot Ņujorkas "Knicks" sastāvā, viņš 2006. gadā uzzinājis, ka augstais asinsspiediens ir bojā viņa nieres. Viņš devies laukumā par spīti ārstu norādēm to nedarīt tieši augstā asinsspiediena dēļ, taču ignorējis brīdinājumus. "Šķita, ka esmu jauns un neuzvarams. Nezināju, ka ar laiku tam būs sekas."

Robinsona nieru funkcijas pasliktinājušās pēc 30 gadu sliekšņa sasniegšanas. NBA viņš aizvadīja 11 sezonas astoņos dažādos klubos. Aizsargs līgā bija populāra figūra, jo – par spīti 175 centimetrus garajam augumam – viņš izcēlās ar efektīgiem bumbas triecieniem grozā un pašaizliedzīgu spēli. Robinsons trīs reizes kļuva par NBA "slam dunk" čempionu, bet profesionāli viņš nav spēlējis jau kopš 2018. gada jeb 34 gadu vecuma. Tieši nieru mazspēja lika karjeru noslēgt priekšlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!