Foto: DELFI



"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā svētdien sacensību pastarīte "Latvijas Universitāte" (LU) savā laukumā negaidīti ar 70:68 (16:13, 12:23, 19:17, 23:15) uzvarēja "Valmieru" un tika pie sava pirmā panākuma šosezon.

Otrās ceturtdaļas beigās "Valmiera" spēja uzņemties kontroli pār mača gaitu un izveidot desmit punktu pārsvaru, bet trešajā ceturtdaļā pēc 11 punktu handikapa izveidošanas atrauties vairs nespēja. Ceturtdaļu viesi noslēdza ar sešu punktu pārsvaru, bet ceturtajā ceturtdaļā LU veica 12:0 izrāvienu un trīs minūtes pirms cīņas beigām panāca 64:60 savā labā.

Minūti pirms mača beigām "Valmiera" atgriezās vadībā ar 68:67, tomēr pāris sekundes vēlāk atkal nonāca iedzinējos. Harijs Rubenis 22 sekundes pirms cīņas beigām ar vienu precīzu soda metienu panāca 70:68 LU labā, bet piecas sekundes pirms fināla svilpes uz soda metienu līnijas stājās vēlreiz, kļūdoties abos mēģinājumos. Viesi tika pie pēdējā uzbrukuma iespējas, tomēr amerikāņa Viljama Spensera pēdējo sekunžu divpunktu metiens nebija precīzs.

Spenseram šī bija debijas spēle "Valmieras" sastāvā.

LU labā 14 punktus guva Visvaldis Bikše, bet 11 punktus iekrāja Mārtiņš Darģis. Tikmēr viesu sastāvā ar attiecīgi 19 un desmit punktiem izcēlās amerikāņi Džastins Hērts un Spensers.

LU vienība šo sezonu bija iesākusi pagalam neveiksmīgi, jo deviņu maču laikā bija piedzīvoti tikai zaudējumus. Tikmēr "Valmiera" iepriekšējo desmit cīņu laikā bija tikusi tikai pie trim panākumiem.

Turnīra kopvērtējumā līderpozīcijā ar divās spēlēs izcīnītiem diviem panākumiem atrodas Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kamēr valsts čempioni "Ventspils" ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ir otrie. "Liepāja"/"Triobet" ar deviņiem panākumiem 11 mačos ieņem trešo vietu, bet ar septiņām uzvarām desmit mačos seko "Barons"/LDz un "Jūrmala"/"Fēnikss". Tikmēr "Jēkabpils" tikusi pie tikpat panākumiem 11 cīņās.

"Jelgava" ar četrām uzvarām 12 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir trīs panākumi 11 cīņās. Tikmēr "Saldus" un LU kontā ir viens panākums desmit spēlēs.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, ko iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!