Foto: Edgars Vaivads

Trešdien, 23. novembrī "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas spēlē Daugavpilī "VEF Rīga" ar rezultātu 68:60 (16:14, 19:20, 22:12, 11:14) uzvarēja "Valmiera"/ORDO basketbolistus. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" savās mājās ar 81:70 (17:20, 24:11, 20:15, 20:24) uzvarēja turnīra pastarīti "Latvijas Universitāte" (LU) komandu.

"VEF Rīga" basketbolists Jānis Blūms realizēja sešus no astoņiem trīspunktu metieniem. Blūms mačā guva 20 punktus un bija rezultatīvākais spēlētājs mačā. Valmieriešiem rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Damjērs Pits

Spēli ar precīzu trīs punktu metienu iesāka "VEF Rīga" basketbolisti, bet valmierieši atbildēja ar pieciem punktiem, panākot vadību ar 5:3. Pirmās ceturtdaļas vidū vefiešiem divus metienus realizēja Armands Šķēle, bet "Valmiera"/ORDO kapteinis Artūrs Bērziņš atbildēja ar diviem precīziem metieniem savā izpildījumā, atjaunojot valmieriešiem minimālu pārsvaru - 9:8.

Nākot spēlē uz maiņu, "VEF Rīga" kapteinis Jānis Blūms raidīja grozā divus metienus no tālās distances, panākot vadību nominālajiem mājiniekiem. Pirmo desmit minūšu pēdējo metienu realizēja Damjērs Pits, ātrajā uzbrukumā samazinot starpību līdz 14:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā valmieriešiem četras minūtes neizdevās realizēt savus metienus. To izmantoja "VEF Rīga", Jānim Blūmam realizējot trešo tālmetienu un uzsākot rīdzinieku izrāvienu. "VEF Rīga" pārsvars pieauga līdz 11 punktiem.

"Valmiera"/ORDO klusumu uzbrukumā pārtrauca Akselis Vairogs, trāpot tālmetienu. Četras minūtes pirms puslaika beigām "VEF Rīga" bija panākuši jau 14 punktu pārsvaru, bet tad valmierieši sāka "uguņot" no tālās distances, trejačus realizējot Artūram Bērziņam un Akselim Vairogam.

Jānis Kaufmanis, kurš līdz tam nebija guvis ne punkta, īsā laikā guva astoņus punktus, realizējot divus trejačus un caurgājienu. Kaufmanis pietuvoja Latvijas čempionus līdz četru punktu deficītam, bet pirmā puslaika pēdējā uzbrukumā Damjērs Pits raidīja grozā trīspunktnieku, samazinot starpību līdz minimumam - 34:35.

Otrajā puslaikā valmieriešiem neizdevās turpināt rezultatīvo uzbrukumu un "VEF Rīga" centra pozīcijas spēlētāji dominējot zem groziem audzēja turnīra līderkomandas pārsvaru.

Mārtiņš Meiers un Iļja Gromovs tiešā groza tuvumā guva daudz punktu, panākot 14 punktu vadību. Trešās ceturtdaļas noslēdzošajā pusotrā minūtē Damjērs Pits guva piecus punktus, un pirms izšķirošā spēles nogriežņa rezultāts bija 46:57.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmajā daļā valmieriešiem punktus spēja gūt tikai Lauris Blaus, kas bija par maz, lai ievērojami samazinātu starpību. Ceturtdaļas vidū Jānis Blūms trāpīja vēl divus tālmetienus, nodrošinot "VEF Rīga" sesto panākumu LBL turnīrā.
Spēles pēdējās sekundēs vēl Jānim Kaufmanim izdevās samazināt starpību, tomēr mačs noslēdzās ar "Valmiera"/ORDO nelabvēlīgu rezultātu - 60:68.

Tikmēr Liepājā notikušajā mačā laukuma saimniekiem Latīfs Makmalans guva 21 punktu, bet Artjoms Butjankovs izcēlās ar 16 punktiem un desmit atlēkušām bumbām, kamēr Dāvis Rozītis iemeta 14 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas. Savukārt LU komandā Linards Jaunzems sameta 22, bet Renārs Birkāns guva 15 punktus.

Uzvaras pamatus "Liepāja"/"Triobet" ielika otrajā ceturtdaļā, kurā uzvarēja ar 13 punktu pārsvaru, bet pēc puslaika bija vadībā ar 41:31.

LU pēc sezonas pirmās uzvaras, kas 30.oktobrī tika gūta pār "Ogre"/"Kumho Tyre", zaudējusi jau piecos mačos pēc kārtas, bet liepājniekiem LBL ietvaros pārtrūka trīs zaudējumu sērija.

LBL kopvērtējumā līdere ir "VEF Rīga", kuras kontā ir sešas uzvaras sešās spēlēs, bet "Ventspils" 11 mačos tikusi pie desmit panākumiem. Trešajā vietā ar septiņām uzvarām 12 spēlēs stabili ir "Jūrmala"/"Fēnikss" vienība, kurai ar piecām uzvarām deviņās spēlēs seko "Jēkabpils". "Valmiera"/ORDO un "Barons kvartāls" kontā tagad ir piecas uzvaras 11 mačos.

Septītā ar trim panākumiem septiņos mačos ir "Valka"/"Valga" vienība, kamēr "Liepāja"/"Triobet" nu ir četras uzvaras 11 mačos, bet "Ogre"/"Kumho Tyre" rēķinā ir trīs uzvaras desmit dueļos, savukārt "Latvijas Universitāte" ir tikusi pie vienas uzvaras desmit spēlēs.

Jaunajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra "Olybet" vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām "Molten" ražojuma bumbām, kā arī pašlaik tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudzus gadus. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā "Daugava".

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraida "Lattelecom" televīzijas kanāls "Best4Sport".

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav "Jelgavas" kluba.

"VEF Rīga", kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalīsies arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas - arī FIBA Čempionu līgas dalībniece "Ventspils" - savā starpā spēlēs četrus apļus, katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992. gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi "Ventspils", astoņas reizes "Brocēni", četras "VEF Rīga", divas "Barons", pa vienai "ASK Rīga" un "Valmiera"/ORDO.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!