Foto: AP/Scanpix/LETA

Honkongas protestētāji veikuši atbildi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Losandželosas "Lakers" superzvaigznei Lebronam Džeimsam, kurš apstrīdēja Hjūstonas "Rockets" kluba ģenerālmenedžera Darila Morija atbalstu Honkongai, ziņo AP.

Jau ziņots, ka 5. oktobrī Morijs sociālajā vietnē "Twitter" publicēja fotogrāfiju, kurā bija rakstīts "Cīnies par brīvību. Stāvi kopā ar Honkongu", tādējādi paužot atbalstu Honkongā notiekošajiem protestiem, kuros šāds sauklis bieži izskan. Šis solis pamatīgi sagandēja attiecības starp Ķīnu un NBA, kā arī tieši "Rockets" vienību, kura zaudēja vairāku Ķīnas sponsoru atbalstu.

Džeimss intervijā medijiem nosodīja Morija darīto, turklāt pēc tam taisnojās par sevis teikto.

"Tik daudzi cilvēki varēja ciest finansiāli, fiziski, emocionāli un citos veidos. Lai arī pastāv runas brīvība, mums ir jābūt uzmanīgiem ar to, ko mēs paužam publiski. Runas brīvībai ir arī negatīvie aspekti," norādīja Džeimss.

Tas mudinājis vairākus ASV žurnālistus kritizēt Džeimsu par viņa neizglītotību šajā jautājumā, kā arī norādīt, ka iepriekš politiskos jautājumos aktīvais Džeimss rīkojies divkosīgi un domājies vien par savu labumu.

Savukārt Honkongas iedzīvotāji veikuši protesta akciju, kurā pūlis sadedzināja un izmīdīja Džeimsa atribūtiku. Tāpat tika sagatavotas vairākas neglaimojošas fotogrāfijas ar basketbolistu, no kurām viena tika piesprausta pie basketbola groza vairoga, lai bumbu varētu raidīt pret to ar atsitienu.

Protestētāji tikmēr turpina izrādīt atbalstu Morijam. Funkcionāram tiek veltīti saukļi, bet vairākiem no Honkongas iedzīvotājiem rokās bijuši plakāti ar uzrakstu "Stāvi kopā ar Honkongu. Stāvi kopā ar Moriju".

Aģentūras AP aptaujātie Honkongas iedzīvotāji norādīja uz dubultstandartiem Džeimsa izteikumos, basketbolistam iepriekš ieņemot nostāju dažādos sociāli svarīgos jautājumos ASV, bet šoreiz neatbalstot Honkongu.

"Džeimss centās ieņemt Ķīnas pusi, kas ir smieklīgi," izteicās kāda vietējā mārketinga uzņēmuma direktors. "Viņš bija patiess finansiālā ziņā. Lūk tā. Lebrons Džeimss simbolizē naudu."

Honkongā, kurai ir Ķīnas autonomas teritorijas statuss, jau kopš jūnija notiek protesti, kuru sākotnējais cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!