Foto: F64
Latvijas Basketbola savienības (LBS) jaunā padome 18. februārī sanāks uz savu pirmo sēdi, kuras darba kārtībā paredzēta valdes apstiprināšana, tomēr šobrīd par tās sastāvu valda neskaidrība.

LBS biedri savu jauno prezidentu Raimondu Vējoni ievēlēja 21. janvārī notikušajā biedru sapulcē. Vējonis pēc prezidenta amata vietas izcīnīšanas izvirzīja arī savu padomi, kuru apstiprināja klātesošie biedri.

Starp padomes pirmajiem svarīgajiem lēmumiem uzskaitāma valdes un LBS komisiju sastāvu apstiprināšana, komisijas vadītāju iecelšana, valdes iepriekšējā gada budžeta izpildes apstiprināšana, kā arī valdes budžeta nākamajam gadam apstiprināšana.

Savu vietu padomē pirms gaidāmās 18. februāra sēdes gan grasās pamest Kaspars Cipruss un Guntis Šēnhofs, abi apliecinājuši portālam "Delfi". Jaunā LBS prezidenta padomes sastāvā tika paredzēta vieta dažādu reģionu pārstāvjiem, Šēnhofam šajā sadalījumā pārstāvot Rīgu. Bijušais valdes loceklis un basketbola skolas "Rīga" vadītājs gan vēlas pieturēties pie nostājas, ka LBS personālijām pēc vēlēšanām jāmainās.

Savukārt bijušais prezidenta amata kandidāts Cipruss atteicies no vietas padomē, jo uzskata, ka vieta nav savienojama ar pašreizējo eksperta amatu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sporta departamentā. Par iespēju nākotnē ieņemt kādu citu amatu LBS viņš gan portālam "Delfi" izteicās nekonkrēti.

"Kā būs tālāk, nemācēšu pateikt. Mani neviens līdz šim nav uzrunājis," izteicās bijušais basketbolists.

Vieta padomē bija paredzēta arī Anetei Jēkabsonei-Žogotai, tomēr viņa pēc prezidenta vēlēšanām atklāja, ka no tās šajā pašā dienā atteikusies. Bijusī basketboliste lēmumu pamatoja, atsaucoties uz kādām vēlēšanu "spēlītēm".

Vējonis vēlēšanu dienā izteicās, ka valdes sastāvā viņš saredz vietu Treneru, Reģionu un Jaunatnes komisiju vadītājiem, vēl pa vienai vietai aizpildītu sieviešu basketbola klubu pārstāvis un Latvijas Basketbola līgas (LBL) 1. divīzijas klubu pārstāvis, bet sesto pozīciju valdē ieņemtu kāds biznesa vidi pārstāvošs cilvēks. Savukārt septītā vieta – kas pēc statūtiem ir maksimālais valdes pārstāvju skaits – būtu atvēlēta pašam Vējonim.

Portālam "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka sieviešu basketbola klubus pārstāvēs kāds no čempionvienības "TTT Rīga", bet septiņu augstākajā divīzijā esošo vīriešu klubu pārstāvji 14. februārī tiksies sapulcē, kurā paredzēts vienoties par savu kandidātu valdei.

Taču grūtāk paredzēt, kā tieši varētu tikt izvēlēti pārējie valdes locekļi. Reģionu komisija līdz šim neeksistēja, tāpēc šo nedēļu laikā biedriem bijis iespējams iesūtīt savus kandidātus, kuri to varētu pārstāvēt. Ja citu komisiju darbību paredz tām izveidots nolikums, tad saprotams, ka Reģionu komisijai tāds arī vēl jāizveido.

Savukārt Jaunatnes un Treneru komisijas darbību veikušas jau iepriekš, bet arī to sastāvs 18. februārī vēl jāapstiprina. Tādējādi komisijas savā jaunajā veidolā pirms padomes sēdes nemaz nevar aizvadīt kādu sapulci, kurā tās pārstāvji paši vienotos par komisijas vadītāju.

LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps portālam "Delfi" nenoliedza, ka šobrīd nav konkrēti zināms, kā situācija varētu attīstīties. Paredzams, ka jau esošās komisijas izvirzīs savu jauno sastāvu, bet prezidents varētu veikt priekšlikumu par to vadītājiem, norādīja Šneps.

"Varbūt kādu komisijas vadītāju padome neapstiprinās. Taču valde var sanākt bez viena vai diviem cilvēkiem. Ja gadījumā komisiju vadītāji tās kādu iemeslu dēļ nevarēs vadīt, viņus caur padomi var jebkurā laikā arī pamainīt," klāstīja ģenerālsekretārs.

Biedrības statūti turklāt neparedz kādu minimālo valdes locekļu skaitu, kas tādējādi pieļauj iespējamību valdei sākt darbu bez kādas no komisiju pārstāvjiem.

Tā kā iepriekšējā valde lēma, ka 2020. gada budžeta apstiprināšanai jābūt jaunās vadības kompetencē, LBS līdz šim funkcionējusi zem savienības administrācijas izveidota tehniska budžeta. LBS ģenerālsekretārs uzsver, ka šobrīd īpaši svarīgi lemt par budžetu, kam nepieciešama jaunās valdes izveide.

"Padomei ieraudzīt skaitļus, uzreiz noreaģēt un pēc tam apstiprināt budžetu nebūs tik vienkārši. Drīzāk, ka tā iedos jaunajai valdei uzdevumus. Principā valde izskata budžetu, to sagatavo un tad aiznes uz padomi. Tā kā īsti nav loģiska pamata padomei apstiprināt jauno budžetu. Tāpēc valde ir ļoti vajadzīga," situāciju ieskicēja Šneps.

Ģenerālsekretāru uz padomes pilnvaru termiņu iecels tieši jaunā valde. Šneps dienu pirms vēlēšanām paziņoja, ka šo amatu vairs nevēlas pildīt ilgstoši.

"Gadījumā, ja par prezidentu tiks ievēlēts Raimonds Vējonis vai Kaspars Cipruss, esmu gatavs ieņemt ģenerālsekretāra amatu, kamēr manā vietā tiks atrasta jauna persona," 17. janvārī atklāja LBS ģenerālsekretārs.

LBS padomes pārstāvji:

Kārlis Strēlis ("Latvijas basketbola senioru klubs"), Arnis Ozols (LBS Tiesnešu komisija), Aldis Baumanis (augstskola "Turība"), Uģis Bisenieks ("Latvijas Universitāte"), Sandis Petrovičs (jurists), Rūdolfs Andersons ("Inspired Latvija", mārketings), Gints Pakārklis ("OlyBet Sports Bar");

Reģionu pārstāvji Dins Ušvils (Jelgava), Ģirts Vēveris (Valmiera), Jānis Drulle (Jūrmala), Jānis Vilnītis (Liepāja), Igors Aleksejevs (Daugavpils);

Trīs bijušie LBS prezidenti (Valdis Voins, Uldis Grāvītis, Ojārs Kehris), četru Latvijas labāko vīriešu klubu pārstāvji (tiks precizēti), viena Latvijas labākā sieviešu kluba pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!