Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" jaunais treneris Džeisons Kids vēlas strādāt ar Kristapu Porziņģi, kurš, viņaprāt, izcili sader ar vienības otru zvaigzni Luku Dončiču, ceturtdien preses konferencē atzina speciālists.

Dalasas "Mavericks" klubs ceturtdien formāli iepazīstināja preses pārstāvjus ar jauno galveno treneri Džeisonu Kidu un ģenerālmenedžeri Niko Herisonu.

Slavenajam saspēles vadītājam, kurš 2011. gadā ar "Mavericks" komandu izcīnīja čempiontitulu, šī būs trešā iespēja strādāt kā NBA komandas galvenajam trenerim, bet Herisons pie šāda amata ticis pirmoreiz. Funkcionārs arī savulaik spēlējis basketbolu, bet pēc profesionālā sportista gaitām strādājis par uzņēmuma "Nike" izpilddirektoru.

"Mavericks" komanda iepriekšējo sezonu noslēdza, izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā ar 3-4 piekāpjoties Losandželosas "Clippers" vienībai. Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis preses konferencē saņēma vairākus jautājumus par savu nākotni klubā, vien pastiprinot jau sezonas gaitā uzsāktās runas par viņa vietu vienībā, kurā galvenā loma ir Lukam Dončičam.

Kids savos pirmajos publiskajos izteikumos gan pauda cerību vadīt komandu, kuras rindās būs arī liepājnieks: "Mēs esam sajūsmā par to, ka KP ir vesels. Domāju, viņš pats ir sajūsmā, gatavs strādāt, un, domāju, jūs redzēsiet citādu KP."

"Uzskatu, ka viņš ir izcili piemērots Lukam. Viņam ir prasmes, kuras nav daudz citiem spēlētājiem mūsu līgā. Kā treneris esmu sajūsmināts, ka varēšu ar viņu strādāt," par Porziņģi izteicās Kids.

Savu viedokli izteica arī kluba īpašnieks Marks Kjūbens, kurš noteica, ka viņam pat nācies labot sava dēla aplamos apgalvojumus par Porziņģa sniegumu izslēgšanas mačos.

"Domāju, Porziņģis saņēmis netaisnīgi ļaunu kritiku. Viņš darīja tieši to, ko no viņa prasīja izslēgšanas spēlēs," atzina Kjūbens, kurš norādīja, ka basketbolists nav uztraucies par savu statistiku, bet gan par komandas interesēm.

Džeisons Kids arī pastāstīja, ka pa telefonu vienreiz runājis ar Dončiču, kurš palīdzēja Slovēnijas izlasei kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm. Treneris šobrīd nevarot sagaidīt iespēju tikties klātienē. Skatoties Dalasas kluba spēles no malas, Kids guvis atziņu, ka slovēņa sniegums ir kā "dzeja kustībā".

Kjūbens preses konferencē neatklāja detaļas par citiem lēmumiem saistībā ar treneru personālu vai kluba vadību, neatbildot uz jautājumu par daudz aprunātā Haralbosa Vulgarisa darba statusu. Tiesa, kluba īpašnieks atzina, ka viņam šajos lēmumos piederēs pēdējais vārds.

Medijs ESPN gan ziņo, ka Dalasa nav tālu no vienošanās ar treneri Igoru Kokoškovu, kuram joprojām ir līgumsaistības ar Turcijas klubu "Fenerbahce". Serbs ar Slovēnijas basketbola izlasi 2017. gadā kļuva par Eiropas čempioniem, aizraujošā ceturtdaļfināla spēlē pieveicot arī Latvijas valstsvienību. Savukārt 2018./2019. gadā, vadot Fīniksas "Suns" vienību, viņš kļuva par pirmo galveno treneri NBA vēsturē, kurš gan dzimis, gan izaudzis ārpus ASV.

2020./2021. gada sezonā "Mavericks" iekļuva izslēgšanas spēlēs un pirmajā kārtā izšķirošajā spēlē piekāpās sāncenšiem Losandželosas "Clippers". Porziņģis "play-off" spēlēs samierinājās ar ierobežotu lomu, vidēji mačā gūstot 13,1 punktus un sagrābjot 5,4 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!