Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Bruklinas "Nets" apzinās, ka tai regulārās sezonas laikā nāksies iztikt bez nevakcinētās zvaigznes Kairija Ērvinga, svētdien sarunā ar medijiem atzina galvenais treneris Stīvs Nešs.

Jau vairākas nedēļas NBA vidē ažiotāžu izsauc dažu spēlētāju Covid-19 vakcinācijas statuss. NBA vadība nav noteikusi, ka spēlētājiem obligāti jābūt vakcinētiem. Taču īpaša situācija ir Sanfrancisko un Ņujorkā, kur Covid-19 pandēmijas noteikumi paredz, ka vietējo klubu ("Knicks", "Nets" un "Warriors") basketbolistiem nepieciešama vakcīna, lai viņi varētu piedalīties mājas spēlēs.

Iespējams, visplašāk apspriests tieši čempiontitula pretendentes Bruklinas "Nets" saspēles vadītāja Kairija Ērvinga lēmums nevakcinēties. Jau 24. oktobrī komanda aizvadīs pirmo regulārās sezonas mājas spēli, bet svētdien "Nets" pārstāvji pirmo reizi īpaši atklāti runāja par Ērvinga nepieejamību mājās plānotajās spēlēs, raksta medijs "New York Post".

"Domāju, mēs saprotam, ka viņš nespēlēs mājas spēlēs," atzina Stīvs Nešs, kurš piebilda, ka Ērvings pat nav devies kopā ar komandu uz pirmdien paredzēto pārbaudes spēli Filadelfijā. "Mums noteikti šogad būs jāspēlē bez viņa. Jautājums, kad, kur un cik bieži tas notiks."

Ņujorkas mandāti lieguši Ērvingam arī piedalīties pilsētā notiekošos treniņos. Pagājušajā nedēļā gan tika pieņemts lēmums, ka "Nets" komandai piederošā "HSS Training Center" bāze ir privāts birojs. Tāpēc aizsargs svētdien aizvadīja pirmo treniņu kopš 2. oktobra, kad "Nets" vienība bija Sandjego.

Tiesa, liegumi joprojām paredzēti "Nets" mājas arēnai "Barclays Center" un "Madison Square Garden" kompleksam, kur spēlē Ņujorkas "Knicks". Ērvingam tātad nāktos izlaist 43 no 82 regulārās sezonas spēlēm.

"Šobrīd mēs pieņemam, ka viņš nebūs pieejams mājas spēlēm," izteicās Nešs. "Jebkas gan var mainīties. Kurš, lai zina, vai pilsētas rīkojums nemainīsies?"

Medijs "New York Post" pieļauj iespēju, ka basketbolists, iespējams, varētu tikt pie kāda izņēmuma. Tiesa, Goldensteitas "Warriors" uzbrucējs Endrjū Viginss neveiksmīgi pieteicās reliģiskam izņēmumam, un galu galā mainīja savu lēmumu, vakcinējoties pirms gaidāmā sezonas sākuma. Medijs arī min, ka noteikumus var apiet kā "nerezidents" – šādi dēvē nevakcinētus viesu komandu spēlētājus. Basketbolists gan dzīvo netālu esošajā Ņūdžersijā.

Ziņots, ka NBA spēlētāji, kuri neatbildīs vietējiem vakcinācijas noteikumiem, nesaņems atalgojumu par izlaistajām spēlēm. Ērvingam šosezon paredzēts 34,9 miljonu ASV dolāru liels atalgojums pirms nodokļu nomaksas. Medijs ESPN ziņo, ka basketbolists par katru izlaisto spēli zaudēs 381 tūkstošus dolāru.

Bruklinas "Nets" ar tās zvaigžņoto trio (Kevins Durants, Džeimss Hārdens, Kairijs Ērvings), iespējams, saucami par līgas galvenajiem favorītiem. Pagājušajā sezonā "Nets" bez savainotajiem Hārdena un Ērvinga konferences finālā piekāpās topošajiem čempioniem Milvoku "Bucks" vienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!