Foto: LETA

Latvijas izlases basketbolisti pirmdien treniņā tika pie iespējas apgūt valstsvienības treneru sagatavotās sadarbības. Daži basketbolisti tās jau labi zināja, kamēr citiem tās nācās iepazīt pēc negulētas nakts, žurnālistiem klāstīja vairāki valstsvienības spēlētāji. Savukārt ceturtdien gaidāmā spēle Belgradā pret Serbijas izlasi sagādās interesantus zemtekstus Rodionam Kurucam, kurš pēc trīsarpus gadu pārtraukuma ticis pie iespējas spēlēt valstsvienībā.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība galvenā trenera Lukas Banki vadībā pirmdien aizvadīja pirmo treniņu pilnā sastāvā pirms ceturtdien gaidāmās 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēles Belgradā. Gan pats Banki ar sevis vadīto Pezāro vienību, gan vairāki spēlētāji (Aigars Šķēle, Andrejs Gražulis, Anžejs Pasečņiks, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Mārcis Šteinbergs) vien iepriekšējā vakarā piedalījās pēdējā klubu spēlē pirms izlašu pauzes.

Īso sagatavošanās laiku, kā arī noguruma fonu sarunā ar žurnālistiem labi iezīmēja Anžejs Pasečņiks, kurš, atgriezies Eiropā no Ziemeļamerikas, ticis pie iespējas pārstāvēt izlasi pirmo reizi kopš 2018. gada vasaras.

"Diemžēl vairākus gadus neesmu spēlējis izlasē," stāstīja centra pozīcijas spēlētājs. "Pie šī trenera ir jaunas kombinācijas. Tāpēc šī bija psiholoģiski nedaudz smaga diena. Vajadzēja visas kombinācijas vienā dienā iemācīties. Lielākā daļa džeku tikai šodien ielidoja. Pašam sanāca tikai 50 minūtes pagulēt."

Pasečņika un Daira Bertāna pārstāvētā "Real Betis" komanda svētdienas vakarā viesojās Madridē pie "Real" komandas. Spēlei sekoja celšanās agri no rīta un divi lidojumi, atklāja Bertāns. Arīdzan izlases kapteinis neslēpa, ka labi pagulēt aizvadītajā naktī nav sanācis.

Mazliet citādā situācijā bija saspēles vadītājs Artūrs Žagars, kurš Latvijā neieradās pēdējā brīdī. Tiesa, viņš pārstāv septiņu spēlētāju plašu pulku, kas vasarā dažādu iemeslu dēļ nevarēja iesaistīties Latvijas valstsvienības treniņos un Pasaules kausa priekškvalifikācijas spēlēs.

Žagars norādīja, ka bezkontakta treniņš, kurā valstsvienība pārsvarā kombinācijas iespēlēja "pieci pret nulli", iespējams, parocīgāks bija saspēles vadītājiem, jo viņi to aizvada ar bumbu savās rokās. "Treneri iepriekš atsūtīja video materiālu gan no vasaras cikla, gan kombinācijas. Bija iespēja tās pavērot pirms pats tām gāju cauri. Tāpēc tās arī iespiedās atmiņā," skaidroja Žagars.

Savukārt izlases līderu lomas vasarā pildīja aizsargi Kristers Zoriks un Rihards Lomažs. Zoriks aplēš, ka apmēram 80 līdz 90% sadarbību jau iespēlētas vasarā. Tādēļ viņš norāda, ka problēmām ar to apgūšanu nevajadzētu būt.

Uz zināmo specifiku pie tām atgriezties sezonas vidū gan norāda Lomažs. "Kaut kas palicis atmiņā, kaut kas piemirsts, ir arī kaut kas jauns. Tas viss noteikti jāatsvaidzina. Esot klubā, izlasi paliec maliņā, bet, pievienojoties izlasei, mēģini visu atcerēties. Treneri arī izdarīja lielu darbu un atsūtīja pēc iespējas vairāk informācijas," stāstīja sasmacnieks.

Basketbolisti ļoti atzinīgus vārdus izsaka tieši par Banki piekopto komunikāciju. Treneris ar izlases spēlētājiem regulāri komunicējis, gan zvanot pa telefonu, gan sazinoties lietotnē "WhatsApp". Izlases pārstāvji ar speciālistu runājuši ne tikai par basketbolu, bet arī par ikdienas dzīvi. Kā jau tas pienākoties itālim, Banki patīkot sarunāties pa telefonu, nosmēja Pasečņiks.

Kā portāls "Delfi" iepriekš rakstījis, Banki turklāt pie vairākiem basketbolistiem arī viesojās klātienē. Par to prieku pauda Rodions Kurucs, kuram no šī izlases kodola visilgāk nav sanācis pievienoties izlasei – cēsnieks valstsvienības kreklu pēdējo reizi vilka 2018. gada 23. februārī pret Ukrainas izlasi.

"Protams, esmu noilgojies pēc spēlēšanas izlasē. Forši satikt džekus un trenerus, iepazīties ar visiem. Treneris Luka Banki ar mani ļoti daudz sazinājās. Viņš pat atbrauca uz manām spēlēm turnīrā Atēnās. Runājām, kā viņš varētu mani izmantot laukumā. Komunikācija bija augstākajā līmenī," stāstīja Kurucs. "Tas vienmēr ir patīkami, kad treneris interesējas, un, kad kādam tu rūpi gan kā spēlētājs, gan kā cilvēks."

Apklusināt, nevis sagaidīt aplausus

Otrdien izlasei plānoti jau divi treniņi, kuros basketbolisti arī uzsāks spēli ar kontaktu. Vēl priekšā ir informācijas uzņemšana par pretiniekiem. Spēlētāji uzsver, ka tad arī precīzāk varēs spriest par savu vietu kādā konkrētā piecniekā un lomu laukumā. Pirmdien valstsvienība sadarbības slīpēja sekojošos piecniekos:

Kristers Zoriks – Dairis Bertāns – Artis AteMareks Mejeris – Klāvs Čavars;
Artūrs Žagars – Rihards Lomažs – Rodions Kurucs – Mārcis Šteinbergs – Anžejs Pasečņiks;
Toms Leimanis – Aigars Šķēle – Mārtiņš Laksa – Andrejs Gražulis – Kaspars Bērziņš.

Salīdzinājumā ar augustu pieejams nav ULEB Eirolīgas klubā Kauņas "Žalgiris" nodarbinātais Jānis Strēlnieks. Toties atveseļojies ir Artūrs Žagars, ar kuru aizsargu pāri pirmdien veidoja Lomažs. Brīžiem arī Lomažs vasarā aizvadītajās spēlēs pildīja saspēles vadītāja pienākumus.

"Esmu gatavs visam," izteicās basketbolists. "Pieņemu, ka vairāk spēlēšu pa "2", jo ir pietiekami daudz saspēles vadītāju. Ja kādā spēles brīdī man vajadzēs aiziet pa "1", es to noteikti varēšu izdarīt."

Foto: F64

Ja vēl augustā Latvijas izlasei vajadzēja pieveikt nomināli vājākas izlases (Baltkrieviju un Rumāniju), no gaidāmas turnīra fāzes nozīme būs katrai spēlei. Bez Serbijas izlases A apakšgrupā spēlē arī Slovākijas basketbolisti, kuri Latvijā viesosies pirmdien, un Beļģijas valstsvienība.

"Šīs būs pavisam citādākas spēles gan atbildības, gan līmeņa ziņā. Viss būs jādara klasi augstāk nekā augustā. Domāju, ka džeki ir pietiekami meistarīgi, lai to izdarītu," vērtēja Lomažs.

Iebildumu viesoties vēsturiskajā "Pionir Hall" (pēc pārbūves saukta par Aleksandra Nikoliča halli) fanātisku Serbijas līdzjutēju priekšā nav arī Zorikam.

"Man tas patīk. Tikko ar VEF viesos spēlējām pret AEK. Tur varbūt nebija pilna zāle, bet bija diezgan skaļš. Vismaz, manuprāt, foršāk ir apklusināt pretinieku skatītājus nekā spēlēt, kad par tevi aplaudē," par gaidāmo izbraukumu izeicās basketbolists no Jaunpils.

Sarunas "Partizan" ģērbtuvēs

Visas izlases spēles "Arēnā Rīga" vasarā apmeklēja arī Rodions Kurucs, kurš tobrīd kā spēlētājs bez kluba varēja vien just līdzi savam brālim Artūram Kurucam. Tagad lomas ir apgrieztas. Kurucam vecākajam darba drošību garantē Belgradas "Partizan", bet Artūrs Kurucs kā ULEB Eirolīgas kluba Vitorijas "Baskonia" pārstāvis izlašu "loga" laikā ir nodarbināts Spānijā.

"Gribēju jau vasarā spēlēt izlasē, taču diemžēl man nebija līguma," sarunā ar žurnālistiem stāsta Rodions Kurucs. "Artūrs teica, ka viņam izlasē ļoti patika. Viņam arī bija ļoti svarīga loma. Nesen sazvanījāmies. Viņš teica, ka labprāt būtu izlasē, bet diemžēl viņš ir Eirolīgas klubā. Būtu forši ar viņu kopā uzspēlēt. Tas bija viens no mūsu bērnības sapņiem – uzspēlēt kopā klubā vai izlasē."

Sezonas ievadā Kurucam patraucēja Covid-19 kontaktpersonas statuss, bet ierindā viņš atgriezies, deviņās spēlēs Belgradas kluba labā vidēji gūstot 5,3 punktus. Trijās no spēlēm cēsnieks arī gājis pamatsastāvā. Vērojot mačus, radies iespaids, ka leģendārais treneris Žeļko Obradovičs no viņa sagaida svarīga aizsardzības spēlētāja lomu.

Kurucam tika vaicāts, vai šāds pieņēmums ir patiess. Basketbolists nosmēja, ka pats sociālajā vietnē "Twitter" manījis šādu video, bet konkrēti par savu lomu "Partizan" vienībā nevar izteikties.

"Pats vēl neesmu sapratis, ko treneris grib no manis redzēt laukumā. Treniņos esam mazliet parunājuši, taču tik un tā nevaru saprast neko. Cerams, ka kaut kad sapratīšu. Cilvēki man stāstīja, ka viņš tādā veidā cenšas spēlētājus audzināt un grib tā parādīt, kas jādara laukumā," brīvā gaisotnē stāstīja Kurucs, kura atziņas pavadīja žurnālistu smiekli.

Pats Banki neslēpa, ka redzējis teju visas "Partizan" spēles ar Kuruca dalību. Speciālists gan vizītes laikā ar Obradoviču nav runājis, bet ticies ar pārējiem treneru korpusa pārstāvjiem.

Pašam Kurucam izlasē ir lielāka skaidrība par savu lomu, atzina basketbolists. Banki vēlas viņu izmantot trešā un ceturtā numura pozīcijā, minēja Kurucs.

"Būt agresīvam, spēlēt aizsardzībā, izmantot visas manas kvalitātes," no viņa sagaidīto uzskaitīja Kurucs. "Varu piespēlēt, spēlēt aizsardzībā, mest pa grozu, uzbrukt, izveidot situācijas saviem komandas biedriem, vākt atlēkušās bumbas, pārtvert bumbas."

Rodiona Kuruca karjerā zīmīgs bijis arī Serbijas izlases jaunais galvenais treneris Svetislavs Pešičs. Viņa vadībā "Barcelona" komandā uzbrucējs tika izmantots gaužām reti. Kurucs pie iespējas atrādīt savas prasmes pieaugušo basketbolā pirmo reizi pa īstam tika vien Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Vai spēle pret Pešiču sagādā viņam īpašu motivāciju? "Protams! Atceros Barselonas laikus. Būs interesanti. Spēlēšu pret saviem komandas biedriem ["Partizan" komandā]. Gribās vinnēt! Visu gadu pēc tam pieminēšu viņiem to ģērbtuvē. Pirms braucu projām viņi visu laiku runāja par spēli. Būs jāierāda viņiem vieta."

Tiesa, Eiropas basketbolam uzbrucējs vēl nav pilnībā pieradis. Viņš arī atgādina, ka Serbijas klubā pavadīti tikai trīs mēneši. Aprašanai nepieciešams laiks. Tomēr uzbrucējs par savu situāciju izsakās optimistiski, atceroties, kāda bija pagājušā sezona, kuras laikā viņš pabija trīs dažādās NBA komandās.

"Tas bija psiholoģiski grūts gads, bet tagad esmu labās rokās, un cerams, ka viss būs tā, kā tam jābūt. Basketbols šeit ir citādāks. Lēnāks, pozicionālāks, ar daudz kombinācijām. Mums komandā ir vairāk nekā simts kombinācijas. Amerikā tādā ziņā ir vieglāk – spēlē un par neko nedomā."

Ar optimismu pēc atgriešanās laukumā

Lielu tiesu grūtību pārvarējis arī Badalonas "Joventut" saspēles vadītājs Artūrs Žagars, kurš savas komandas rindās pagājušajā sezonās piedalījās vien 19 spēlēs, laukumā vidēji pavadot tikai 4,9 minūtes. Februārī basketbolists prakses nolūkos jau tika izīrēts Tallinas "Kalev" komandai, bet tūlīt pat tapa zināms, ka uz kaimiņzemi Žagars tomēr nedosies – basketbolistam sezona beidzās jau ilgstošu cirkšņa problēmu dēļ.

Pēc ilgstošas rehabilitācijas Žagars 16. novembrī aizvadīja pirmo un pagaidām vienīgo spēli šosezon, ULEB Eiropas kausa mačā uzreiz atzīmējoties ar 12 punktiem 13 minūtēs. Iepriekšējās četrās spēlēs aizsargs bija iekļauts pieteikumā, bet laukumā negāja.

"Pirms šīs spēles kādu mēnesi, divus biju trenējies ar komandu uz 100%. Sajūtas ir perfektas. Traumas vieta nesāp. Ieguldīju pietiekami lielu darbu un esmu gatavs turpināt," stāstīja basketbolists.

Foto: F64

"Spēle izdevās tāpēc, ka neuzliku tik lielas gaidas uz sevi. Mēģināju izdarīt tā, lai galvā nav uztraukuma par traumas vietu. Tas mani spēles ziņā atbrīvoja. Nospēlēju brīvāk."

21 gadu vecais spēlētājs desmit baļļu skalā savu funkcionālo gatavību vērtē ar atzīmi "astoņi" vai "deviņi". Taču vēl iepriekš rudens gaitā no Latvijas izlases vadības puses bija nojaušama pietāte attiecībā pret Žagara izsaukšanu. Proti, spēlētāju pirms viņa pilnīgas atveseļošanās lieki netraucēs. Saspēles vadītāja izsaukšana nozīmē, ka portāla "Delfi" prognozes par sastāvu bijušas neprecīzas.

"Es negribētu teikt, ka tas ir pārsteidzoši. Sapratu, ka viņiem bija bažas, jo, kā minējāt, šī man bija tikai pirmā spēle. Biju kādu laiku satraumējies un nevarēju spēlēt. Taču tā spēlē noteikti palīdzēja tikt pie gala lēmuma," mazliet negaidīto pievienošanos izlasei komentēja Žagars.

Viņš uzsver, ka jau pirms kandidātu saraksta publicēšanas (15. novembrī) LBS vīriešu izlašu koordinators Emīls Toms minējis viņam iespēju, ka basketbolistu tomēr izsauks uz izlasi. Vērts uzsvērt, ka tobrīd basketbolists vēl nebija devies laukumā.

"Bija tāda 50-50 situācija. Arī treneris Banki iepriekš bija atbraucis ciemos pirms vēl sāku trenēties kopā ar komandu. Nojausma par iekļaušanu kandidātos man bija, bet nebiju 100% pārliecināts."

Uzslavas no visas komandas

Savukārt divas spēles ACB čempionātā nospēlēt paguvis "Real Betis" jaunieguvums Anžejs Pasečņiks. Centra pozīcijas spēlētājs pēdējo oficiālo spēli bija aizvadījis 2021. gada 1. janvārī NBA komandas Vašingtonas "Wizards" labā, bet vasarā Ņūorleānas "Pelicans" rindās piedalījās NBA Vasaras līgā.

"Viens no iemesliem, kāpēc es beidzu gaidīt kādu labāku piedāvājumu, bija tas, ka nebiju ilgu laiku spēlējis basketbolu," stāsta Pasečņiks. "Visu laiku trenējos individuāli, un bija sajūta, ka it kā kļūstu labāks, taču tajā pašā laikā es stāvu uz vietas, jo nespēlēju laukumā. Psiholoģiski biju nonācis līdz punktam, kad pietiek gaidīt. Tieši atnāca piedāvājums, un pieņēmu lēmumu braukt un spēlēt."

Basketbolists jau sezonas sākumā nopratis, ka šosezon NBA neiekļūs, atklāja Pasečņiks. Sekojuši dažādi piedāvājumi no komandām Eiropā, bet lēmums uzreiz netika pieņemts, jo, vienlaikus izskatot visas iespējas, spēlētājs izvērtējis vairākus faktorus.

"Kad sākās sezona, gaidīju uz Eirolīgas klubiem, bet lomu nospēlēja atkal tas, ka tik ilgi nebiju spēlējis. Komandas it kā interesējās, bet nezināja, cik esmu gatavs," sacīja Pasečņiks.

Foto: F64

Uzreiz pēc pievienošanās Seviljas komandai spēlētājam bijušas mazas šaubas par savu tūlītējo atbilstību spēles līmenim. Taču viņš jau pēc pāris treniņiem sapratis, ka iederas spēles tempā un nenogurst, turpināja basketbolists.

"Vasarā trenējos ar vienu no Latvijas komandām. Tad sanāca uzspēlēt īstu "pieci pret pieci" basketbolu, nevis tikai vienam pašam mest pa grozu vai individuāli trenēties. Tāpēc arī daļēji biju iespēlējies un man sanāca pāreja no nespēlēšanas ilgāku posmu uz spēlēšanu," skaidroja basketbolists.

Pirmajos divos mačos ACB čempionātā basketbolists vidēji atzīmējies ar 7,0 punktiem un 4,5 atlēkušajām bumbām, laukumā pavadot 16,7 minūtes. Nospēlēto minūšu skaits kāpa jau otrajā spēlē, kuru centrs uzsāka pamatsastāvā. "Real Betis" komanda pēc neveiksmīgā sezonas ievada (divas uzvaras 11 spēlēs, pēdējā vieta ACB) gan nupat nomainījusi galveno treneri.

"Kopumā, manuprāt, esmu progresējis. Taču iejusties jaunā komandā ir grūti. Pirms pirmās spēles bija tikai pāris treniņi. Situācija komandā arī nav tik laba, nespēlējam labi. Uzreiz ielēkt tādā komandā nav viegli," spriež centra pozīcijas spēlētājs.

Visu sezonu ar komandu pavadījis izlases kapteinis Dairis Bertāns, kurš sniedza arī savu skatījumu uz Pasečņika gatavību. "Anžejs būs ļoti labs palīgs. Viņš uz Sevilju atbrauca ļoti labā formā, neskatoties uz to, ka viņš gandrīz gadu nav spēlējis. Atbrauca gatavs un motivēts, pirmajā dienā zināja visas sadarbības. Arī no komandas biedriem un treneru puses par Anžeju bijušas tikai uzslavas."

Latvijas izlase kvalifikācijas ciklu A apakšgrupā sāks 25. novembrī, kad Belgradā viesosies pie Serbijas valstsvienības. Savukārt 29. novembrī "Arēnā Rīga" tiks uzņemta Slovākijas izlase. Vēl A grupā spēlēs Beļģijas basketbolisti.

Spēli Latvija – Slovākija klātienē drīkstēs apmeklēt 500 skatītāji, kuri biļetes izpirka stundas laikā.

Eiropas zonā Pasaules kausa atlasē startēs 32 komandas, kuras sadalītas astoņās grupās. No katras apakšgrupas nākamajā kārtā iekļūs trīs spēcīgākās komandas. A grupas komandas nākamajā grupu turnīrā tiksies ar B grupas vienībām. Šo apakšgrupu pārstāv Grieķijas, Turcijas, Lielbritānijas un Baltkrievijas izlases.

Kvalifikācijas spēles paredzētas trijos "logos" – 2021. gada novembrī, 2022. gada februārī un jūnija beigās. Savukārt nākamajā kvalifikācijas kārtā iekļuvušās vienības ciklu turpinās 2022. gada augustā un novembrī, kā arī 2023. gada februārī.

Eiropas 12 labākās komandas iegūs tiesības startēt finālturnīrā, kas 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!