Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas izslēgšanas spēļu laikā mēdz būt īpaši nežēlīgas pret pretinieku ķēdes vājāko posmu aizsardzībā. Dāvja Bertāna pārstāvētās Dalasas "Mavericks" vienības gadījumā šāda situācija radījusi neatrisināmu rēbusu – tās vilcējspēks Luka Dončičs uzbrukumā spēlē lieliski, bet trešdien reizi pēc reizes iekrita aizsardzībā.

NBA vērojamā spēles maniere jau labu laiku bijusi diezgan homogēna. Var atrast izņēmumus, bet lielākā daļa komandu pārsvarā paļaujas uz pietiekami primitīvajām "pick-and-roll" sadarbībām. Bieži vien atšķirības meklējamas tikai to izpildījuma niansēs. Savukārt "play-off" spēlēs šīs sadarbības kļūst rafinētas, uzbrukumā esošajai komandai apzināti piespiežot vājāko aizsardzības spēlētāju strādāt aizsardzībā.

Tas sakāms arī par Rietumu konferences otrās kārtas izslēgšanas spēļu sēriju starp Dalasas "Mavericks" un Fīniksas "Suns" vienībām, kurā vadībā ar 2-0 ir "Suns" basketbolisti. Vienai komandai uzbrukumu pamatā veido pie bumbas teju allaž esošais Luka Dončičs, bet otrai – Krisa Pola un Devina Bukera duets.

Ne velti mēdz teikt, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Pateicoties Dončiča gūtajiem 24 punktiem, "Mavericks" pēc otrās spēles pirmā puslaika atradās vadībā (60:58), piesakoties izlīdzināt rezultātu sērijā. "Suns" komanda atbildēja, teju katrā savā uzbrukumā meklējot Dončiču. Proti, lai vai kuru spēlētāju viņš segtu, šis basketbolists tika saukts, lai pildītu aizsega licēja lomu. Slovēnis spēles laikā 50 reizes tika iesaistīts "pick-and-roll" sadarbībās kā aizsega licēja sedzējs. "Suns" šajās situācijās guva 1,72 punktus uz vienu uzbrukumu grozam, pēc spēles atklāja bijušais "Mavericks" komandas datu analītiķis Haralabs Vulgaris.

Savukārt medija ESPN autors Kērks Goldsberijs atklāja, ka pēdējo triju sezonu laikā pret nevienu konkrētu aizsardzības spēlētāju "pick-and-roll" sadarbībās tik daudz punktu vidēji nav gūti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!