Pretrunīgi vērtētajai DĀR skrējējai Kasterai Semenjai pēc gandrīz gadu ilgušajām spekulācijām par viņas dzimumu dota atļauja piedalīties sieviešu sacensībās, otrdien paziņoja Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF).

Kā ziņots, Semenjas dzimuma pārbaude tika uzsākta pēc pagājušā gada pasaules čempionāta, kurā viņa uzvarēja 800 metru distancē.

Sportiste IAAF redzeslokā nokļuva, jo pasaules čempionāta laikā radās aizdomas par sportistes dzimumu. Pēc veiktās dzimuma pārbaudes Semenjai tika konstatēts paaugstināts vīrišķā hormona testosterona līmenis.

Tāpat pasaules vieglatlētikas čempionāta organizētājiem radās aizdomas par sportistes dzimumu, jo viņai ir visnotaļ vīrišķīgs ārējais izskats un miesasbūve. Tika pieļauta iespēja, ka Semenja varētu būt veikusi dzimuma maiņas operāciju.

Kopš pagājušā gada augusta Semenja sacensībās nav piedalījusies.

"Process, kurš sākās 2009.gadā, tagad ir pabeigts," teikts IAAF paziņojumā. "IAAF apstiprina medicīnas ekspertu slēdzienu, ka viņa var startēt kā sieviete."

IAAF uzsvēra, ka izmeklēšanas medicīniskās detaļas paliks konfidenciālas un turpmākus komentārus nesniegs.

Kā ziņots, incidents izsauca lielu ažiotāžu DĀR un sportistei atbalstu pauda gan vietējie iedzīvotāji, gan valdības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!