Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Svētdien. 1. oktobrī, Rīgā risināsies pirmais pasaules čempionāts skriešanā, kurā tiks noskaidroti pasaules labākie skrējēji jūdzes, piecu kilometru un pusmaratona distancēs. Piedāvājam rīkotāju sagatavoto ceļvedi par piecu kilometru skrējiena galvenajiem favorītiem.

Piecu kilometru skrējiens, vīrieši
(starts 12:15 pie Akmens tilta)


Pasaules čempionātā skriešanā 5km distancē sastapsies trīs no četriem ātrākajiem vīriešiem pasaules vēsturē.

Beriham Aregavi (Berihu Aregawi) ir ne tikai augstvērtīgākais personīgais rekords - 12:49, kas kopš 2021. gada skrējiena Barselonā ir arī pasaules rekords, bet viņam ir arī ātrākais 5000m rezultāts stadionā starp sacensībām pieteiktajiem dalībniekiem – 12:40,45, kas ierindo viņu piektajā vietā pasaulē 5000m visu laiku ātrāko skrējēju sarakstā.

Taču ātri rezultāti ir tikai puse no stāsta, jo šīs sacensības dos iespēju vairākiem skrējējiem revanšēties par iepriekš notikušu sacensību iznākumiem.

Jomifs Kejelča (Yomif Kejelcha) ir pasaules sezonas līderis, un viņš tikai par vienu sekundi atpalika no sava tautieša pasaules rekorda 5km distancē, kad viņš martā finiša līniju Lillē sasniedza pēc 12:50. Viņš arī ir tikai vienu vietu zemāk par Aregavi pasaules 5000m visu laiku labāko rezultātu sarakstā, pateicoties viņa sniegumam Oslo - 12:41,73. Runājot par viņu karjeras savstarpējiem dueļiem līdz šim, rezultāts ir 6-5 Kejelčas labā dažādās distancēs no 3000m līdz 10 000m.

Aregavi ir šī gada sudraba medaļas ieguvējs Pasaules čempionātā krosā, viņš finišēja kā ceturtais Pasaules un olimpisko spēļu 10 000m finālsacensībās, savukārt Kejelča ir divkārtējs Pasaules čempions 3000m distancē telpā un izcīnījis arī 10 000m sudrabu 2019. gada Pasaules čempionātā Dohā.

Nākamais no pretendentiem par čempiona titulu ir kenijietis Nikolass Kipkorirs (Nicholas Kipkorir), visu laiku ceturtais ātrākais 5km skrējējs. Pagājušajā gadā Hercogenaurahā viņš veica šo distanci 12:55, finišējot otrajā vietā aiz Kejelčas, un nu viņi gatavojas atkal spēkoties šajā distancē Rīgā.

No 11 rezultātiem pasaules vēsturē 5km distancē, kas ir bijuši ātrāki par 13 minūšu barjeru, trio - Aregavi, Kejelča un Kipkorirs - ir sasnieguši 7 no tiem. Trīs pieder Aregavi un pa diviem Kejelčam un Kipkoriram.

Tomēr, runājot par stadiona personīgajiem rekordiem, viens sportists iespraucas augstvērtīgāko rezultātu sarakstā starp augstāk minētajiem trīs sportistiem - Etiopijas olimpiskais un Pasaules medaļnieks Hagoss Gebrhivets (Hagos Gebrhiwet). 29 gadus vecais skrējējs 2013. gadā izcīnīja pasaules U20 čempiona titulu krosā, un tajā pašā gadā izcīnīja savu pirmo medaļu pieaugušo konkurencē Maskavā - sudrabu 5000m distancē. Pēc tam viņš 2015. gadā izcīnīja pasaules bronzu un tādas paša kaluma olimpisko medaļu 2016. gadā. Lai gan šogad Pasaules čempionāta finālā viņš finišēja sestajā vietā, viņš ir pierādījis, ka ir labākajā formā, Monako uzvarot 5000m ar mūža labāko rezultātu - 12:42,18. Viņš šogad atzīmējās pusmaratona distancē ar personīgo rekordu (58:55), februārī uzvarot Granoljersā.

Kenijas izlasē kopā ar Kipkoriru ir pieteikti 2022. gada pasaules 10 000m sudraba medaļas ieguvējs Stenlijs Vaitaka Mburu (Stanley Waithaka Mburu) un Kornēlijs Kemboi (Cornelius Kemboi).

Burundi skrējējs Egids Ntakarutimana (Egide Ntakarutimana) jūnijā Vīnē veica 5000m distanci 13:03,61, un Rīgā debitēs 5km distancē pēc veiksmīgā starta 10km distancē pagājušajā gadā Brašovā, kur viņš laboja savu personīgo rekordu līdz 27:45.

Cīņā par medaļām vēlēsies iesaistīties arī Spānijas rekordists Oasims Omēzs (Ouassim Oumaiz), kurš 2020. gadā 5km veica 13:19, tāpat arī ASV 2022. gada studentu čempions Olins Hakers (Olin Hacker), norvēģis Magnuss Tuvs Mairs (Magnus Tuv Myhre) un Kanādas 5km un 10km rekordists Bens Flanagans (Ben Flanagan).

Okeānijas rekordists 3000m skrējienā Stjuarts Maksveins (Stewart McSweyn) ir daļa no Austrālijas komandas, kas pieteikta Rīgai, un arī viņš cīnīsies ne tikai ar augstu vietu, bet arī centīsies labot savu personīgo rekordu (13:53), kas uzstādīts tālajā 2017. gadā. Kopš tā laika viņš ir veicis 5000m stadionā laikā 12:56,50.

Piecu kilometru skrējiens, sievietes
(starts 11:50 pie Akmens tilta)


Elites sacensību programma Rīgā sāksies ar "blīkšķi", jo sieviešu 5km distancē uz starta stāsies zvaigžņots olimpisko un pasaules medaļnieču sastāvs, kas cīnīsies par pirmo no sešiem tituliem Latvijas galvaspilsētā.

Kenijiete Beatrise Čebeta (Beatrice Chebet) jau ir ieguvusi vienu Pasaules zelta godalgu 2023. gadā, un pēc februārī Bathurstā izcīnītā pasaules čempiones titula krosā, 23 gadus vecā skrējēja tīko pēc sava otrā titula ārpus stadiona.

Tas gan nenozīmē, ka viņas forma stadionā ir mazāk iespaidīga. Čebeta bija otrā savā pēdējā skrējienā, taču, lai viņu pārspētu, bija nepieciešams Pasaules rekords – Gudafa Cegaja (Gudaf Tsegay) to sasniedza Dimanta līgas finālā Jūdžinā (14:00,21), lai gandrīz par piecām sekundēm labotu atzīmi, ko Feita Kipjegona (Faith Kipyegon) uzstādīja Parīzē jūnijā. Un arī Čebeta gandrīz sasniedza šo atzīmi ar Jūdžinā uzstādīto rezultātu 14:05.92, kas ir trešais visu laiku ātrākais sniegums.

Vēl pirms tam šosezon Čebeta izcīnīja otro Pasaules čempionāta medaļu 5000m, pievienojot bronzu Budapeštā pērn izcīnītajam sudrabam Oregonā, ASV.

Viņas 5km personīgais rekords 14:32, kas tika sasniegts, izcīnot pagājušā gada Dimanta līgas titulu Cīrihes ielās, arī padara Čebetu par vienu no visu laiku ātrākajām. Taču Rīgā viņai pretī stāsies pašai ātrākajai skrējējai.

Etiopiete Eigajehu Taje (Ejgayehu Taye), ir pasaules rekordiste sacensībās, kurās kopā distancē skrien vīrieši un sievietes, kopš 2021. gada, kad Barselonā viņa distanci veica 14:19 tajā pašā pasākumā, kurā Berihu Aregavi uzstādīja savu pasaules rekordu. Atšķirībā no Rīgas, kur sieviešu un vīriešu sacīkstes notiks atsevišķi, Barselonā abu dzimumu sportisti startēja vienlaicīgi. Taje iepriekšējo pasaules rekordu laboja par 24 sekundēm atcēla pasaules rekordu, un gadu vēlāk viņa atgriezās tajās pašās sacensībās, lai sasniegtu finišu pēc 14:21. Pasaules rekords 5km distancē (atsevišķā startā tikai sievietēm) ir 14:29, ko 2021. gadā Hercogenaurahā uzstādīja Etiopijas pārstāve Senbere Teferi (Senbere Teferi).

Kopš viņas pasaules rekorda, Taje ir kļuvusi arī par Pasaules medaļnieci telpās un stadionā — viņas kontā ir Pasaules bronza 3000m telpās Belgradā, kam sekoja tāda paša kaluma Pasaules 10 000m medaļa Budapeštā. Viņa ir savu personīgo rekordu 5000m uzlabojusi līdz 14:12.98, kas ļauj viņai lepoties ar ātrāko laiku stadionā starp visām sacensībām pieteiktajām skrējējām.

Līdzās Tajei Etiopijas komandā ir pieteiktas arī Medina Eisa (Medina Eisa) un Lemlema Hailu (Lemlem Hailu). Pasaules U20 krosa čempionāta sudraba medaļniece Eisa jūlijā Londonā sasniedza Pasaules U20 5000m rekordu 14:16,54 un viņai pieder 5km personīgais rekords 14:46, savukārt Pasaules čempione 3000m telpās Hailu jūnijā Parīzē sasniedza rezultātu 14:34,53 5000m, un debitēs 5km distancē.

Kenijas izlasē Čebetai pievienosies Liliana Kasaita Rengeruka (Lilian Kasait Rengeruk), 2017. gada Pasaules krosa čempionāta bronzas medaļas ieguvēja, kura šomēnes uzvarēja Briseles Dimanta līgas 5000m distancē un sasniedza personīgo rekordu 14:23,05, Parīzē ieņemot ceturto vietu aiz Pasaules rekordistes Kipjegonas.

Viena no aizraujošākajām lietām šosejas sacīkstēs ir tā, ka šosejā nereti satiekas sportisti, kas stadionā nesatiekas vienā distancē. Ugandas pārstāve Peruta Čemutaja (Peruth Chemutai) ir plašāk pazīstama ar saviem varoņdarbiem 3000m šķēršļu skrējienā, izcīnot olimpisko titulu šajā disciplīnā Tokijā, taču viņa jau vienreiz ir sacentusies ar Čebetu un iepriekš viņu pārspējusi.

Šis sportistu pāris sacentās krosa sacensībās Hannutā pagājušajā gadā, kad Čemutaja apsteidza Čebetu par 13 sekundēm. Tagad Čemutaja gatavojas atgriezties šosejas apritē un lūkojas labot savu personīgo rekordu (15:05), ko viņa uzstādīja pirmajās no divām 5km sacīkstēm, kuras līdz šim ir veikusi savā karjerā.

Čemutajai Ugandas izlasē pievienojas Džoja Čeptojeka (Joy Cheptoyek) un Priska Česanga (Prisca Chesang), kuras izcīnīja 5000m bronzas medaļas attiecīgi 2021. un 2022. gada Pasaules U20 čempionātā.

Pasaules un olimpisko spēļu fināliste Nozomi Tanaka (Nozomi Tanaka) ir pieteikta gan 5km, gan jūdzes distancē, un viņa sāks savu unikālo dubulto startu tieši 5km distancē pēc Japānas 5000m rekorda 14:29,18 agrāk šajā sezonā, kad Briselē finišēja trešajā vietā.

Pēc augstām vietām tīkos arī itāliete Nadja Batokleti (Nadia Battocletti), kura bijusi septītā gan olimpiskajā, gan Eiropas 5000m finālā, amerikāniete Emīlija Infelda (Emily Infeld), Burundi skrējēja Frensīna Nijomukunzi (Francine Niyomukunzi).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!