Foto: LETA
Latvijas vīriešu volejbola izlases galvenais treneris Raimonds Vilde pēc neiekļūšanas Eiropas čempionāta finālturnīrā grasās iesniegt atlūgumu, jo vienības zaudējumā redz arī savu vainu.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra izšķirošās kārtas atbildes spēlē svētdien Latvijas izlase Jelgavā ar rezultātu 3-2 (25:19, 21:25, 27:29, 25:16, 15:13) uzvarēja Turcijas valstsvienību. Tomēr izlase dramatiskā cīņā nespēja nopelnīt ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

Abu komandu pirmajā mačā pirms nedēļas Latvija izbraukumā cieta pārliecinošu neveiksmi ar 0-3 (20:25, 17:25, 23:25). Abu izlašu duelī pārāka ir komanda, kas uzvar abās spēlēs. Tā kā panākumi tika dalīti uz pusēm, uzvarētāju pēc svētdienas spēles noskaidroja tā saucamajā zelta setā, kurā pārāki ar 15:10 bija Turcijas izlases pārstāvji.


"Man ir jāuzņemas sava vaina par zaudējumu. Komandā ir nepieciešamas jaunas vēsmas," pēc svētdienas cīņas žurnālistiem atzina Vilde.

"Likās, ka visu šajā turnīrā darījām pareizi. Laikam jau tomēr nē. Andreja Zavorotnija aizstāšana ar Armandu Celitānu droši vien attaisnojās, tomēr Andreja atstāšana ārpus sastāva man bija ļoti grūts lēmums. Viņš visā ciklā bija ieguldījis ļoti lielu darbu. Nomainījām viņu taktisku apsvērumu dēļ, jo viņam trūka auguma centimetru. Kāds bija jāatstāj malā," pauda treneris.

"Man nepieciešamas dažas dienas, lai tiktu galā ar emocijām un izspriestu, kas ir kas," rūpīgāku notikušā analīzi Vilde atteicās sniegt. "Ņemot vērā, ka A.Celitāns nebija spēlējis jau kopš decembra, viņš nospēlēja negaidīti labi. Ja viņam būtu bijusi spēļu prakse, iespējams, rezultāts būtu bijis labāks. Viss izšķiras niansēs."

"Šī patiesi bija tā spēle, kurā daudz ko izšķīra sīkas kļūdas un paviršības. Iespējams, ka puišiem pietrūka briedums, jo dažreiz bija nepieciešams nospēlēt prātīgi un ar vēsu galvu. Lai gan gandrīz tikām pie uzvaras, visu izšķīra paviršības, kas noveda pie zaudētiem svarīgiem punktiem. Tā visiem būs viela pārdomām," uzskata treneris. "Iespējams, ka mums pietrūka spēļu pieredzes kā izlasei. Vairums spēlētāju spēlē laba līmeņa klubos, tomēr izlasē pietrūkst saspēlētības. Mums bija mēnesis, lai sagatavotos, kas ir pietiekošs laiks, taču bijām spiesti iztikt ar tikai oficiāliem mačiem. Var just, ka turki spēlē labos klubos, ka viņiem ir laba pašmāju līga. Mums pietrūkt elites līmeņa maču pieredzes."

"Kopumā šodien bija laba spēle un skaists šovs. Skatītāji mums ļoti palīdzēja, taču pašu mērķis netika izpildīts. Mums bija lielas cerības tikt uz Eiropas čempionātu. Neizdošanās brīdi, kad bijām tam tik tuvu, rada lielas sāpes," piebilda Vilde. "Ejam soli pa solim uz priekšu, ar katru gadu esam tam arvien tuvāk."

Latvija līdz šim Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalījusies vienu reizi, tomēr tas notika vēl 1995.gadā, kad viens no līderiem bija pats Vilde, kurš gan finālturnīrā traumas dēļ nepiedalījās.

Eiropas čempionāta finālturnīrs šogad no 20. līdz 29.septembrim notiks Polijā un Dānijā.

Latvijas izlase, sekmīgi pārvarot pēdējo kvalifikācijas kārtu, Eiropas čempionātā būtu spēlējusi vienā apakšgrupā ar Polijas, Slovākijas un Francijas komandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!