Foto: AFP/Scanpix
Latvijas Tenisa savienība (LTS) nav spējusi vienoties ar vienu no vadošajām valsts tenisistēm Anastasiju Sevastovu par viņas dalību februāra sākumā gaidāmajā Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīrā.

Pagājušajā nedēļā publicētajā Latvijas izlases sastāvā Sevastova nav iekļauta, kamēr tajā atrodas Aļona Ostapenko, Diāna Marcinkēviča, kā arī 18 gadus vecās Dārta Elizabete Emuliņa un Anna Ozerova, bet komandas kapteine kārtējo reizi būs Daiga Juška. Sacensībās no 3. līdz 6.februārim risināsies Izraēlas kūrortpilsētā Eliatā.

"Sevastovas komandā diemžēl nav. Viņa bija ieinteresēta piedalīties, taču mūsu dialogā nespējām vienoties par pāris lietām. Tomēr tas neizslēdz iespēju, ka mēģināsim viņu sarunāt nākamreiz," , aģentūrai LETA atklāja LTS ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks, norādot, ka puses neesot spējušas vienoties par finansiālajiem nosacījumiem. "Sevastova koncentrējas uz saviem turnīriem, kur var pelnīt sev iztiku. Par dalību Federāciju kausā viņa nosauca konkrētu ciparu. Tomēr šis turnīrs mums nekad nav bijis ar plusa zīmi, tas mums ir nacionālais gods. Šo sacensību laikā iztērējam krietni vairāk nekā atpelnām un budžets ir tāds, kāds tas ir, tāpēc nodrošināt Sevastovas dalību nevarējām."

Sevastova karjeru atsāka pagājušā gada sākumā, neilgi pirms Latvijas izlases starta Federāciju kausā. Sevastova par karjeras beigām vien 23 gadu vecumā pavēstīja 2013. gada maijā. Savas karjeras laikā Sevastova spēja pakāpties līdz 36. vietai WTA rangā. 2010. gadā viņa triumfēja Eštorilas WTA kategorijas turnīrā, bet 2011. gada sākumā aizkļuva līdz Austrālijas atklātā čempionāta ceturtajai kārtai.

Pēc atgriešanās viņa sezonu iesāka ar 13 uzvarām un diviem ITF tituliem, bet aprīlī Sevastova triumfēja vēl divos ITF turnīros. Jūlija beigās Bādgašteinā viņa pēc atgriešanās pirmo reizi sasniedza WTA raudzes turnīra pamatsacensības, bet nākamajā nedēļā Florjanopolisā viņa aizkļuva pusfinālam. Pēdējā sezonas WTA turnīrā Maskavā Sevastova sasniedza ceturtdaļfinālu.

Šogad Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīrā startēs 14 izlases - Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Beļģiju, kuras sastāvā būs divas WTA ranga pirmā piecdesmitnieka sportistes, kā arī Ungāriju un Bulgāriju.

Labākās divas šo sacensību komandas kvalificēsies "play-off" mačiem par iekļūšanu otrajā pasaules grupā. Savukārt grupas vājākās divas komandas 2016. gadā spēlēs Eiropas/Āfrikas zonas otrajā grupā.

Vēsturē labāko sasniegumu Federāciju kausā Latvijas izlase guva 1993. gadā, kad startēja pasaules grupā starp 16 labākajām pasaules izlasēm. Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā Latvija atgriezās 2013. gadā un pēdējos divos gados ar grūtībām, bet spējusi tajā saglabāt vietu.

2015. gadā Latviju sacensībās arī pārstāvēja Ostapenko, kura tobrīd WTA rangā vēl bija tikai trešajā simtā, Marcinkēviča, kura tobrīd cīnījās ar traumu, kā arī Emuliņa. Latvijas tenisistes piekāpās visās trijās apakšgrupas cīņās, bet izšķirošajā duelī par vietas saglabāšanu grupā ar 2-1 uzveica Austriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!