Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Latvijas visu laiku labākais tenisistes Ernests Gulbis pēc kļūšanas par Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidentu uzsvēra, ka cer ienest jaunas vēsmas un padarīt biedrību atklātāku. Pagaidām Gulbis apvienos jauno amatu ar profesionālo karjeru, jo cer vēl uzspēlēt kādā "Grand Slam" turnīrā.

Jau ziņots, ka LTS prezidenta ārkārtas vēlēšanās Gulbis ieguva 32 no 51 balss, bet otrs kandidāts bija uzņēmējs un Diplomātu tenisa kluba vadītājs Mārcis Apsītis. Abi kandidāti vēl strādās valdē līdz novembrim, kad pēc LTS statūtiem paredzētas jaunās valdes vēlēšanas.

"Prieks, ka viss pagāja samērā solīdi, samērā labi. Galvenais, ka biedriem bija iespēja brīvi izvēlēties. Abi ar Apsīša kungu prezentējām programmu un labākās idejas uzvarēja," sacīja Gulbis, kurš pēdējos mēnešos, būdams ārpus Latvijas, ļoti daudz komunicējis ar biedriem. "Latvijā biju pēdējās 10 dienas, ar vairākiem biedriem tikos, bet 10 dienās visu paspēt nevar."

Juridisko nianšu dēļ pirms LTS prezidenta vēlēšanām valdē tika iebalsots gan Gulbis, gan Apsītis. Gulbis norādīja, ka viņam nebūs problēmu sastrādāties ar Apsīti, jo viņš atstājis "solīda un inteliģenta cilvēka priekšstatu".

LTS valdē ir 11 cilvēki, bet jauno valdi vēlēs novembrī. Gulbis jau sācis veidot potenciālo valdes sastāvu un izvēlējies lielāko daļu no savas komandas, tomēr konkrētas personālijas pagaidām neatklāj. Iepriekš Gulbis neslēpa, ka viņa komandā varētu būt Anastasija Sevastova, kas šobrīd uz laiku ir pārtraukusi profesionālo karjeru. "Man primārais bija piedalīties vēlēšanās, uzvarēt, tagad jāsper nākamie soļi. Tagad tikai viss sākas."

Pirms kongresa aizkulises un kongresa laikā bija zināma "viļņošanās", tomēr Gulbis uzskata, ka "tenisa sabiedrība ir inteliģenta, pašpietiekama un samērā neatkarīga, tāpēc katrs balsoja pēc saviem uzskatiem". Gulbis kongresā nemanīja kādus "zemūdens akmeņus" vai "politiskās spēlītes". Par Gulbi nobalsoja 32 biedri, bet pats tenisists bija rēķinājis, ka varētu gūt lielāku atbalstu. Tomēr tam viņš nav veltījis lielāko uzmanību, jo gatavojis kongresam, prezentācijai un uzrunai. Sevi liku uz strīpas, savu reputāciju – ja tenisa sabiedrībai tas ir pieņemami un tic tām idejām, aiz kā es stāvu, tad ir labi."

Gulbis savā uzrunā norādīja, ka LTS nedrīkst būt atkarīga no viena cilvēka vai kādas cilvēku grupas, netieši veltot pārmetumus nu jau bijušajam LTS ilggadējam vadītājam Jurim Savickim. Gulbis uzsvēra, ka tas nav bijis kā pārmetums, bet vairāk kā uzstādījums, ka biedrībā ir jālemj biedriem un kongresam. "Kongress ir īstā vara, īstais spēks Latvijas tenisā. Tam nav jābūt aizslēgtam aiz kabineta durvīm. Tas ir viens no maniem mērķiem, kāpēc iesaistījos, lai pamainītu kādas lietas. Lai būtu vairāk atklātības, vairāk iesaistītu progresīvi domājošus cilvēkus. Laiks mainās, ir jāiet uz priekšu."

Pirms kongresa neoficiāli izskanēja, ka aizejošais prezidents Savickis varētu tikt pie Goda prezidenta statusa, tomēr kongresā tas nenotika. Gulbis neslēpa, ka viņam pret to nav nekādu pretenziju, ja tā lems biedri.

Gulbis vēlēšanu kongresu raksturoja kā piecu setu cīņu tenisā, jo juties saguris. Piektdienas vakarā Latvijas tenisisti Lielupē aizvadīs Deivisa kausa spēli pret Dominikānu, bet Gulbis kortā nedosies, jo piedalīsies tikai dubultspēlē sestdien. "Ja nesāpētu celis, nezinu, kā būtu iziet tagad kortā. Esmu saguris."

Runājot par karjeru, 34 gadus vecais izcilais tenisists neslēpa, ka pagaidām cer apvienot amatu ar aktīvo spēlēšanu. "Vismaz līdz šī gada beigām spēlēšu. Atkarīgs, jā jutīšos. Liels vecums, sāk sāpēt no rītiem un ne tikai. Jāskatās, vai ķermenis ļaus un kādi būs rezultāti. Nav mērķis nākamgad lauzties cauri "Challenger" kvalifikācijām. Ja izdosies šogad ko jēdzīgu nospēlēt un tikt, teiksim pie "Grand Slam" kvalifikācijas, tad gribētu nospēlēt kādu "Grand Slam". Lai tādā veidā noslēgtu karjeru. Sports ir interesanta lieta – kad vismazāk kaut ko gaidi, tad tas notiek."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!