Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbu tenisa zvaigzne Novāks Džokovičs, kurš šogad drīkst spēlēt Austrālijā, paudis cerību, ka prestižā Vimbldonas čempionāta rīkotāji mainīs savu nostāju un ļaus sacensībās piedalīties agresora Krievijas un tās partneres Baltkrievijas sportisti.

"Protams, ka jā," turnīrā Adelaidā uz žurnālista jautājumu par kādreizējā pasaules ranga līdera Daniila Medvedeva iespējamo spēlēšanu Londonā sacīja Džokovičs. "Ceru, ka viņš un citi Krievijas un Baltkrievijas spēlētāji drīkstēs spēlēt visur."

Krievijas un Baltkrievijas tenisisti starptautiskās sacensībās nedrīkst pārstāvēt savu valsti, tāpēc, piemēram, Austrālijā notiekošajā "United Cup" turnīrā nevar piedalīties Medvedevs. Vimbldonas čempionāts bija vienīgais no lielajiem "Grand Slam" turnīriem, kas neļāva spēlēt Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, ja viņi pat nepārstāvētu savas valstis.

Vimbldonas čempionāta rīkotāji par savu nostāju saņēma kritiku no tā paša Džokoviča un citiem tenisistiem. Tāpat vīriešu un sieviešu profesionālā tenisa asociācijas (ATP un WTA) lēma nepiešķirt ranga punktus par Vimbldonas čempionātu, bet vēlāk prestižo sacensību rīkotāji saņēma arī brangu naudas sodu par savu nostāju un atbalstu Ukrainai.

Savukārt pašam Džokovičam, kurš ir aktīvs Covid-19 vakcīnu noliedzējs, šogad neizdosies piedalīties visos turnīros, kuros vēlas. Pērn pēc skandāla Austrālijā serbs nedrīkstēja spēlēt arī ASV, kur bija liegums iebraukt nevakcinētajiem. Tagad ASV varas iestādes paziņojušas, ka joprojām paliek spēkā liegums valstī iebraukt citu valstu pilsoņiem, kas nav vakcinējušies pret Covid-19. Šie ierobežojumi būs spēkā vismaz līdz 10. aprīlim, bet prestižie Indianvelsas un Maiami "Masters" turnīri risināsies jau martā.

Pagājušajā gadā Džokovičam bija jāizlaiž arī "US Open", bet par viņa iespējamo dalību šī gada "US Open" vēl ir pāragri spriest, jo ASV ieviestie ierobežojumi var mainīties līdz rudenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!