Foto: F64

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums izņemt cīņas sporta veidus no olimpisko spēļu programmas jau 2020. gadā būs šoks visai šī sporta veida sabiedrībai, uzskata Latvijas Cīņas federācijas (LCF) prezidents Dzintars Urbančiks.

Otrdien kļuva zināms, ka SOK izpildkomiteja nolēmusi 2020.gadā no olimpisko spēļu programmas izņemt brīvo cīņu, sieviešu cīņu un grieķu-romiešu cīņu. Uzzinot par šādu SOK lēmumu, LCF prezidents Urbančiks pauda pārsteigumu un izbrīnu.

"Man tas ir liels pārsteigums. Lai arī viņi to vēlējās darīt jau iepriekš, SOK prezidents Žaks Roge bija apmierināts ar Londonas Olimpiādē redzēto," pastāstīja Urbančiks. "Pēc manā rīcībā esošās informācijas, lēmums vēl nav oficiāli pieņemts. Cīņas sporta veidi ir to kandidātu sarakstā, kas jau septembrī varētu tikt izņemti no olimpisko spēļu programmas, taču par to tiks lemts rudenī. Ja tas tiešām notiks un šo sporta veidu nebūs Olimpiādē - tas būs šoks visai sporta veida sabiedrībai."

Līdzīgu viedokli pauda arī daudzu slavenu Latvijas sportistu treneris, bijušais federācijas prezidents Visvaldis Freidenfelds.

"Tā nevar būt. Pirmo reizi par ko tādu dzirdu. Lai gan par to runā jau vairāk nekā desmit gadus, nedomāju, ka SOK ko tādu darīs. Šis ir plaši pārstāvēts sporta veids, turklāt grieķu-romiešu cīņa olimpisko spēļu programmā ir jau kopš to pirmsākumiem," sacīja Freidenfelds. "Pašlaik atrodos Ukrainā, kur treniņnometni aizvada Zvirbulis un Dāvis Zagorskis. Arī viņi ir pārsteigti par šādu ziņu."

Jau ziņots, ka cīņai vēl būs cerības atgriezties programmā - šogad tā līdz ar septiņiem citiem sporta veidiem - skvošu, skrituļslidošanu, karatē, ķīniešu kaujas mākslu ušu, veikbordu un kāpšanas sportu, beisbolu/softolu - pretendēs uz iekļaušanu olimpiskajā programmā, un no šiem astoņiem sporta veidiem tiks izvēlēts viens.

Grieķu-romiešu cīņa atklātajā svara kategorijā pirmoreiz olimpisko spēļu programmā bija iekļauta jau 1896.gada, un pēc tam kāds no šiem sporta veidiem bijis pārstāvēts ikreiz kopš 1904.gada. Savukārt sieviešu cīņa Olimpiādē debitēja vien 2004.gadā.

Latvijas sportisti vēsturē tikuši pie vienas medaļas, kad 1936.gadā sudrabu izcīnīja grieķu-romiešu cīkstonis Edvīns Bietags. Savukārt pagājušajā gadā Londonā Latviju pārstāvēja Zvirbulis un sieviešu sportiste Anastasija Grigorjeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!