Foto: Publicitātes foto
13 gadus vecais neredzīgais Latvijas sportists Georgs Tadejs Bārda uzvarējis starptautiskās jāšanas sacensībās Irkutskā, Gubernatora kausa izcīņā, informē sportista pārstāvji.

Georgu sacensībām sagatavoja trenere Darja Tihomirova, kuras audzēknis Rihards Snikus guva labus rezultātus Londonas paralimpiskajās spēlēs, izcīnot 4. vietu iejādē klasiskajā shēmā.

Gubernatora kausa izcīņā Irkutskā startēja 80 sportistu no Krievijas un citām valstīm.

Ļoti sīvajā konkurencē Georgs izcīnīja godalgotās 1. un 2. vietu, kas ir ļoti labs rezultāts, par ko pats jaunais sportists ir ļoti priecīgs un apmierināts par paveikto. Latvijas karoga uzvilkšana mastā, skanot Latvijas himnai, Georgam bija neaizmirstams notikums.

Kā pastāstīja trenere Darja, Georga uzvara ir īpaša ar to, ka pirmo reizi pilnīgi neredzīgs cilvēks ne tikai piedalījās, bet arī uzvarēja šādās sacensībās. Georgs sacensībām trenējies kopš pavasara, un treniņi bija ļoti intensīvi, jo viņam bijusi tikai neliela iepriekšēja pieredze jāšanā. "Vēl ir ļoti daudz jātrenējas, jo šīs nebija oficiālas sacensības, līdz ar to prasības bija mazliet zemākas, tas nozīmē, ka jāturpina strādāt, tiekties uz vēl labākiem rezultātiem, šis ir tikai pirmais solis ceļā uz olimpiskajām virsotnēm," saka trenere.

Tā kā paņemt līdzi zirgu, ar kuru kopā Latvijā trenējies Georgs, lielā attāluma dēļ bija pārāk sarežģīti, Irkutskā Georgam tika iedalīts "vietējais" - labsirdīgs traķēniešu šķirnes skaistulis vārdā Vinčesters, ar kuru kopā viņi guva šos panākumus. Šīs šķirnes zirgu pasaulē atlicis maz, un tie ir ļoti labi zirgi. Šķirne tika speciāli izveidota, kad Prūsijas armijas kavalērijai radās nepieciešamība pēc vieglākiem, izturīgākiem un ātrākiem zirgiem. Līdz 2. Pasaules karam šī bija viena no populārākajām zirgu šķirnēm, izmantota gan lauksaimniecībā, gan militārām vajadzībām, gan sportam, gandrīz izzudusi pēc kara, taču vēlāk lielas pūles pieliktas, lai šķirni saglabātu un atjaunotu. 

Šo sacensību statuss bija ļoti augsts, un to uzvarētāji, arī Georgs, tika uzaicināti uz pieņemšanu pie Irkutskas reģiona gubernatora Sergeja Jeroščenko. Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas un Krievijas sadarbības iespējas rehabilitācijas jomā, kurā Krievija uztver Latviju kā perspektīvu sadarbības partneri,. Nākotnē iecerēts kopīgi veidot līdzīgu jāšanas festivālu arī Latvijā, tādējādi Latvija kļūtu par savdabīgu Eiropas centru pieredzes apmaiņai un sadarbībai ar Āzijas valstīm, Krieviju, Ukrainu un Baltkrieviju, jo neredzīgu jātnieku pasaulē joprojām ir ļoti maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!