Foto: AP/Scanpix
21. aprīlī Grieķijā, Hēras tempļa drupās antīkajā Olimpijā tika veikta tradicionālā olimpiskās uguns aizdegšana, uzsākot 2016. gada Riodežaneiro Vasaras olimpisko spēļu lāpas stafeti.

Darbs pie lāpas aizdegšanas ceremonijas plānošanas tika iesākts pagājušā gada vasarā un tajā iesaistīti astoņi cilvēki, vēsta portāls "insidethegames.biz".

"Mēs vienmēr ļoti agri uzsākam gatavošanos, jo to nemaz nav tik viegli noorganizēt, turklāt tu nedrīksti atļauties ne vismazāko kļūdu, ne par vienu pašu procentu," saka Pāns Giannars, viens no šiem astoņiem cilvēkiem.

Uguns iedegšanas ceremonijā kopš 1992. gada tiek izmantota viena un tā pati lāpa, taču spēļu rīkotājpilsētas olimpiskās uguns stafetei izmanto unikāla dizaina lāpas. 2016. gada Riodežaneiro spēļu rīkotāji savas lāpas dizainā iekļāvuši "Brazīlijas gara, harmoniskās daudzveidības, nerimstošās enerģijas un krāšņās dabas elementus, jūru, kalnus, debesis un sauli, kā arī Brazīlijas karoga krāsas".

"Man patīk lāpas dizains, taču mums svarīgākais ir, lai perfekti strādātu degšanas mehānisms," atklāj Gianars. "Mēs negribam, lai ar lāpām rastos problēmas."

Lāpas aizdegšanas ceremonijas laikā tiks atskaņotas Grieķijas un Brazīlijas himnas, parasto to apmeklē daudz vietējo iedzīvotāju nacionālos kostīmos. "Olimpiādes rīkotāji parasti izvēlas sagatavot svinīgas ceremonijas ar tradicionālajām dejām, uzrunām un tamlīdzīgi," saka "lāpas glabātājs". "Mums ir tam visam jāsagatavojas. Ir daudz jautājumu, un mums ir jābūt gataviem atbildēt uz visiem."

Riodežaneiro lāpa sākotnēji apceļos Grieķiju, paviesojoties arī bēgļu nometnēs. "Daudzas pilsētas vēlas uzņemt lāpas stafeti, taču tas nav vienkārši, jo Grieķijas forma un reljefs neļauj to ērti apceļot - uz valsts ziemeļiem un atpakaļ jādodas pa to pašu ceļu," atzīst Giannars.

Pagaidām lāpas maršruts pa Grieķiju tiek turēts noslēpumā, bet zināms, ka 27. aprīlī tai ir jābūt Atēnās, kur notiks svinīgā olimpiskās uguns nodošanas ceremonija. "Lāpas stafetes laikā mēs runājam ne par minūtēm, bet sekundēm," viņš norāda. "Ja Salonikos lāpai ir jāierodas pl. 10.15, tad tieši tad tam ir jānotiek, ne minūti vēlāk. Ja nokavēsimies par piecām vai 10 minūtēm, dienas beigās nobīde jau sasniegs divas stundas."

Olimpiskās uguns stafete tiek pavadīta ar drošības auto, kuros ir iekšā lāpas. "Katrai dienai mēs aprēķinām, cik lāpas būs nepieciešamas. 50 skrējējiem ir vajadzīgas 70 lāpas," stāsta Giannari. "Mums vienmēr ir līdzi rezerves lāpas, katram gadījumam." Arī pašam Giannari vairākkārt ir nācies skriet stafetē, kad nav ieradies vai aizkavējies kārtējais stafetes dalībnieks. "Pat ja tev to nākas darīt 10 reizes dienā, tā vienmēr ir īpaša sajūta un sirds sitas spēcīgi," viņš atzīstas.

Lāpas nodošanas ceremonijā olimpiskā uguns Riodežaneiro spēļu prezidentam Karlušam Nusmanam tiks nodota ogļraču lampā, un tajā brīdī tā oficiāli kļūs par Riodežaneiro Olimpiādes uguni, un tad Giannars un viņa komanda varēs atpūsties līdz nākamās lāpas iedegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!