Foto: Tokyo 2020
Dizaina profesionāļi ir skarbi nokritizējuši 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu orgkomitejas ("Tokyo 2020") atklātajā konkursā izvēlētos logotipa metus un konkursa norisi kopumā.

Kā zināms, Tokojas spēļu rīkotājiem vajadzēja atkārtoti izsludināt olimpisko un paralimpisko spēļu emblēmas dizaina konkursu, jo iepriekšējā, kuras autors bija japāņu mākslinieks Kendžiro Sano, tika atzīta par plaģiātu.

Atkārtotajā konkursā piedalīties varēja ikviens interesents, ne tikai dizaina kompānijas, un orgkomiteja atlasīja četrus logo variantus, kas izpelnījušies profesionālu dizaineru kritiku. Izvēlēto paraugu autori netiek atklāti.

Kompānijas "Ian Lynam Design" vadītājs Īens Līnems uzskata, ka jaunie logotipi ir "no struktūras, formas un izpildījuma viedokļa ir neprofesionāli" un vairāk izskatās pēc "karikatūrām", raksta portāls "insidethegames.biz".

"Publisks konkurss it kā ir demokrātiskāks un pieejamāks nekā tāds, kurā piedalās tikai dizaineri un aģentūras, taču rezultāts varētu nebūt tik kvalitatīvs," uzskata "Bento Graphics" pārstāvis Bendžamins Tomass. Viņš uzskata, ka izvēlētie logotipi "neļauj nolasīt vizuālo koncepciju".

Amerikas Grafiskās mākslas institūts (AIGA) iepriekš ieteica "Tokyo 2020" atteikties no atklātā konkursa, norādot, ka "cienīgu" dizainu var radīt tikai profesionāls mākslinieks, kas sadarbojas tieši ar klientu. AIGA uzskata, ka šādi konkursi izrāda "necieņu" dizainera profesijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!