Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) piektdien aizvadītajā Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā ģenerālsekretāra amatu saglabāja Kārlis Lejnieks, kurš izturēja uzticības balsojumu.

Sākotnēji Ģenerālās asamblejas sesijā bija punkts gan par LOK prezidenta Žorža Tikmera, gan par ģenerālsekretāra Lejnieka atsaukšanu. Tikmers pēc izskanējušā skandāla par iespējamiem ētikas pārkāpumiem pats paziņoja par atkāpšanos un uz LOK Ģenerālās asamblejas sesiju nemaz neieradās.

Interesanti, ka Tikmers pirms nedēļas 17. maijā paziņoja, ka tajā dienā iesniegs demisiju, bet to neizdarīja, kā to solīja. Kā zināms portālam "Delfi", tikai pēc ilgām diskusijām vajadzīgie dokumenti iesniegti un vienošanās parakstīta tikai trešdien, 24. maijā - divas dienas pirms Ģenerālās asamblejas sesijas.

Ja Lejnieks būtu zaudējis amatu, LOK paliktu bez valdes, jo valdē darbojas divi cilvēki - prezidents un ģenerālsekretārs. Līdz ar to biedriem būtu jālemj par turpmāko organizācijas darbību, lai tā atbilstu Latvijas likumiem un pašas biedrības statūtiem. Līdz ar to teorētiski būtu apdraudēta Latvijas sportistu dalība Eiropas spēlēs, kas 21. jūnijā sāksies Polijā.

Pēc tam, kad Lejnieks izturēja uzticības balsojumu, LOK biedri lēma, ka pēc sešām nedēļām 11. jūlijā būs vēl viena Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesija, kurā olimpiskā kustība izvēlēsies jaunu prezidentu. LOK prezidents tiks vēlēts uz nepilnu termiņu, jo 2024. gadā notiks pilnvērtīgas LOK prezidenta un ģenerālsekretāra vēlēšanas.

Tāpat 11. jūlijā LOK biedriem būs jāievēlē iztrūkstošie LOK Izpildkomitejas locekļi. Sākoties LOK skandālam, Izglītības un zinātnes ministrija rosināja LOK izpildkomitejas locekļiem noteikt valsts amatpersonas statusu. Pēc izmaiņām statusā, LOK darbu turpināja tikai 10 no22 izpildkomitejas locekļiem, bet pēc Tikmera atkāpšanās palikuši deviņi.

Lai gan darbu neturpina vairāk nekā puse no izpildkomitejas locekļiem, LOK uzskata, ka izpildkomiteja ir lemttiesīga. Lai notiktu izpildkomitejas sēdes, ir jāpiedalās vairāk nekā pusei no tās locekļiem, bet lēmuma pieņemšanai vajag vairākumu no klātesošajiem.

Portāls "Delfi" piedāvāja teksta tiešraidi no notikumiem Ģenerālajā asamblejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!