Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) piektdien, 23. februārī, noraidīja Krievijas apelāciju par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu apturēt Krievijas Olimpiskā komitejas dalību SOK.

SOK 2023. gada 12.oktobrī apturēja Krievijas Olimpiskās komitejas darbību par Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpšanu, atzīstot nelikumīgi anektētas Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporižjas teritorijas. Novembrī Krievija iesniedza apelāciju CAS.

"CAS komisija, kas atbild par šo lietu, noraidīja apelāciju un apstiprināja apstrīdēto lēmumu, konstatējot, ka SOK valde nav pārkāpusi likumības, vienlīdzības, paredzamības vai samērīguma principus," teikts CAS lēmumā. "CAS lēmums ir galīgs un saistošs, izņemot pušu tiesības iesniegt apelāciju Šveices Federālajā tribunālā 30 dienu laikā ar ierobežojumiem."

SOK paziņoja, ka ir priecājas par CAS piektdien Lozannā pieņemto lēmumu. Krievijas Olimpiskās komitejas lēmums iekļaut savā sastāvā okupētās teritorijas ir Olimpiskās hartas pārkāpums, jo tas pārkāpj Ukrainas Olimpiskās komitejas teritoriālo integritāti, kā to atzinusi SOK saskaņā ar Olimpisko hartu, skaidroja SOK pārstāvis.

Iepriekš ziņots, ka Krievijas Olimpiskā komiteja uzskata, ka SOK piespriestā diskvalfikācija "ir kārtējais neproduktīvais un politiskais lēmums".

Tiesa, SOK 8. decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā pagājušajā gadā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!