Latvija zaudēja vai ieguva punktu pret Šveici – tāds ir jautājums, uz kuru atbilde tiks dota tuvākajās dienās. Parādot raksturu visas spēles garumā Latvijas izlase nospēlēja neizšķirti ar Šveici un vēl joprojām saglabā izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā.
Šveices izlase pēc šīs spēles gatavojas iesniegt protestu par tiesneša darbību spēles pēdējā minūtē, kad Artūrs Irbe izmeta ripu aiz laukuma robežām.

Latvijas izlasē viss ir mierīgi – hokejisti gatavojas spēlēm un spēlē tās labi. Pirms spēles ar Šveici vienīgā izmaiņa bija Vjačeslava Fanduļa trijniekā – kājas traumas dēļ no ierindas uz spēli ar Šveici tika izsists Aleksandrs Macijevskis, līdz ar to blakus Fanduļam un Aleksejam Širokovam atkal tika ielikts Vadims Romanovskis. Ļoti iespējams, ka Macijevskis spēlēs pret Austriju. Vārtos, kā jau bija gaidīts, bija Artūrs Irbe.

Noraidījumi, noraidījumi, noraidījumi – par tiem pēc spēles runāja ne tikai Latvijas izlase, bet arī Šveice, kura šobrīd raksta protestu par tiesneša darbību. Patiesībā – pret tiesnesi protestu rakstīt nedrīkst – tāpēc tā tiek saukta kā sūdzība par tiesneša darbību situācijā, kad Artūrs Irbe izmeta ripu aiz laukuma apmales. Sūdzībā galvenais punkts ir Krievijas tiesneša Aleksandrs Poļakova nepielaišana pie tiesāšanas šī gada Pasaules čempionātā. Tomēr spēles rezultāta apstrīdēšanai nav pamata, jo tas netiks mainīts, tāpat kā arī šveiciešu sūdzībai patiesībā nav pamata, jo šī gada IIHF noteikumos šāds pārkāpums tiek traktēts ar divu minūšu sodu, nevis soda metienu, par ko pastāv Alpu zemes pārstāvji.

Spēle bija nervoza, jo abas komandas apzinājās, ka tikai uzvara vai neizšķirts pie dažādiem nosacījumiem ir derīgs abām izlasēm, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā. Un abas komandas arī izdarīja maksimālo, lai laukumu pamestu bez uzvarētāja noteikšanas. Latvijas izlases labākais spēlētāju trijnieks šajā spēlē manā versijā ir Artūrs Irbe – tikai pateicoties viņam mēs spējām nostāvēt pret Šveices uzbrukumiem pirmajā un otrajā trešdaļā. Vienīgajā vārtu zaudējumā Artūru vainot nevar, jo pēc Leonīda Tambijeva noraidījuma spēlēt apstājās visa komanda. Grigorijs Panteļejevs – šo spēlētāju ļoti bieži rāda Čehijas televīzijas operatori, jo ar bārdu apaugušais Griša ir pietiekami izteiksmīgs ne tikai ar izskatu, bet arī ar spēli. Šis, neapšaubāmi, ir viņa labākais čempionāts. Un trešais, Aleksandrs Ņiživijs – pirmā spēle čempionātā, kurā Aleksandrs bija atguvis kaut ko no tā spēlētāja, kuru mēs redzējām 2000.gadā Sanktpēterburgā.

Apzināti neesmu šajā sarakstā neesmu ielicis aizsargus, jo Latvijas aizsardzība duetā ar vārtsargiem ir SPĒKS...

Atvars Tribuncovs:

A.T.: Negaidīju, ka tiesnesis šādi tiesās, jo Krievijā viņš ir labs un domāju, ka arī šodien viņš tiesās līdzīgi. Varbūt, ja nebūtu šis tiesnesis – mēs būtu uzvarējuši.

- Kurš no noraidījumiem ir tāds, kuru var apstrīdēt?

A.T.: Brīdī, kad Ņiživijs guva vārtus. Kas tas tāds bija? Tas ir normāls spēles moments, kad spēlētājs dodas uz vārtiem un cīnās. NHL šie vārti tiktu ieskaitīti un pēc spēles, iespējams, iedotu arī labākā spēlētāja balvu.

Aleksandrs Semjonovs:

A.S.: Domāju, ka visi bija noskaņojušies, lai uzvarētu šajā spēlē. Bet paši redzējāt, ka mazliet nepaveicās, jo šveiciešu guva nestandarta vārtus. Nekas traks jau nav noticis – nākamo spēli ir jāuzvar un izdarīsim visu, kas ir mūsu spēkos.

- Brīdī, kad Leonīds Tambijevs saņēma noraidījumu, viss piecinieks laukumā tā kā apstājās un Šveice guva vārtus? Ka vari izskaidrot šo situāciju?

A.S.: Tā tikai izskatījās. Patiesībā visi bija klāt pie saviem sedzējiem, un tikai viens spēlētājs bija brīvs un viņš uzmeta uz vārtiem. Man likās, ka viņš vienkārši raidīja ripu uz vārtu pusi neko nedomājos. Atkārtoju, ka tā bija viņu veiksme. Uzskatu, ka mēs spēlējām labāk un ja vēl tiesnesis mums tā “nepalīdzētu”, tad otros vārtus būtu guvuši.

Sergejs Žoltoks:

S.Ž.: Varējām spēli uzvarēt un varam uzvarēt šo komandu, tomēr neanalizēšu kādi ir faktori un nianses. Visi redzēja, ka pretinieki ir līdzīgi, bet ir ļoti grūti spēlēt lielu daļu spēles mazākumā. Izņemot pirmo trešdaļu, mēs parādījām Latvijas hokeju, kad sitāmies un neļāvām atslābt pretiniekam un bija izredzes uzvarēt.

- Brīdī, ka Tambijevs nopelnīja sodu un šveicieši guva vārtus, kāpēc mūsējo piecinieks pārstāja cīnīties?

S.Ž.: Tā arī likās no soliņa, bet nevarēja pateikt kurai komandai sods ir piešķirts, tāpēc arī bija šāda nesaprašanās. Tiesnesis uzskatīja, ka pretinieks tika turēts un šveicieši uzmeta un trāpīja vārtu augšējā stūrī. Tā notiek, ka uz mirkli atslābinies un tiek gūti vārti. Kas notika, tas notika.

- Vai pēdējā minūtē jau zināji, ka Ivo Rutemanam nūja neatbilst standartiem? Vai tomēr šāds pieprasījums vairāk bija izmisuma solis?

S.Ž.: Mēs neko nezaudējām, jo noraidīt varēja kaut visu mūsu komandu, tāpat spēlētu trīs pret pieciem. Bet, ja ir iespēja mazākumu samazināt, kāpēc, lai to nedarītu? Neesmu šādas rīcības piekritējs, vienīgais zinu, ka gadījumā, ja Tevi uz ielas sit ar kājām, arī Tev ir jāizmanto tieši tāds pats līdzeklis.

- Kā lēmums tas bija?

S.Ž.: Tas bija mans lēmums.

Kurts Lindstrēms:

K.L.: Par vārtiem viss ir kārtībā, varbūt Reķis neizmeta ripu ārā, to dabūja šveicietis, Tambijevs nopelnīja sodu un Artūrs Irbe neredzēja metiena brīdi. Par soda minūtēm – uzskatu, ka tiesnesis bija pilnīga katastrofa, viņš tik daudz ko neredzēja. Parasti nerunāju par tiesnešiem, bet šodien jau no paša sākuma viņš vispār nebija pieejams. Spēlētāji nevarēja ar viņu aprunāties, vienmēr tie tika sūtīti projām. Arī komandas kapteinis. Pirms spēles mums tika pateikts, ka nedrīkst pretinieku aiztikt pēc svilpes – mēs zinājām šos noteikumus. Piemēram, Žoltoks neaiztika spēlētāju, tas aiztika Sergeju, bet sods tika iedots Žoltokam. Un vēl viens piemērs ir pēdējais Ņiživija noraidījums, kura nebija.

- Vai Aleksandrs Ņiživija vārti bija jāskaita?

K.L.: Ja pēc ripas piespēšanas spēlētājs uzsit pa vārtsarga rokām, tad tas ir noraidījums, bet ļoti bieži šādi pārkāpumi netiek fiksēti. Bet šobrīd nevaru precīzi izskaidrot šo momentu, tas ir jānoskatās atkārtojumā.

- Tikai uzvara pār Austriju mums der, lai labākajā gadījumā iekļūtu ceturtdaļfinālā. Vai austrieši nespēlē līdzīgā stilā kā Šveice?

K.L.: Austrija ir lielākais pozitīvais pārsteigums šajā čempionātā. Viņi spēlē modernu kvalitatīvu hokeju ar daudziem jauniem spēlētājiem. Tā ir talantīga komanda. Uzskatu, ka tas ir labs ievads nākamajam gadam, kad čempionāts notiks Vīnš un Insbrukā. Šeit nav vieglas spēles un visām komandām ir lieliski vārtsargi un tas ir viens no galvenajiem faktoriem. Netiek gūti daudzi vārti – šodien pa vieniem vārtiem katrai komandai.

- Kurš vārtsargs būs Latvijas izlases vārtos pret Austriju?

K.L.: (Nopūšas) Jūs jau zināt atbildi uz šo jautājumu. Gaidiet un skatieties spēli.

Nākamā spēle TV3 ekrānos Latvija – Austrija būs 3.maijā 17:00, savukārt 3+ kanālā rīt ierakstā translēta Zviedrijas un ASV izlašu spēle, bet 3.maijā 17:10 Krievijas izlase tiksies ar Somiju, bet vakarā tiks rādīta Čehijas un Kanādas tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!