Foto: EPA/LETA

Latvijas labākā skeletoniste Lelde Priedulēna iebraukšanu Pasaules kausa sacensību sešiniekā vēl neuzskata par pašsaprotamu, tomēr viņa nepriecājas par iepriekšējā posmā izcīnīto augsto ceturto vietu, jo pati pieļāvusi kļūdu.

Kā zināms, pirms šīs sezonas Priedulēnai Pasaules kausa etapos augstākā bija 12. vieta, bet šajā sezonā viņa pirmajos trijos posmos allaž bijusi labāko sešiniekā, turklāt 11. decembrī Kēnigsē trasē bija tikai 0,04 sekunžu attālumā no karjeras pirmā goda pjedestāla, izcīnot ceturto vietu.

"Par ceturto vietu, no vienas puses, mani jāapsveic, tomēr drīzāk droši vien, ka nē, jo pati palaidu bleķi garām - pirmā brauciena startā uzskrēju pārāk īsi un par ātri uzgūlos kamanām. Otrā brauciena startā nometu 12 simtdaļas, un tur arī medaļa palika," sarunā pastāstīja Priedulēna, kura atzīst, ka iespaidīgo kāpumu garantējis vasarā ievērojami uzlabotais skeletons. "Nevarētu teikt, ka esmu fiziski daudz spēcīgāka vai labāk braucu - tāpat man ir kļūdas, tāpat ir kāda neveiksme, bet tagad šīs kļūdas maksā mazāk, jo ir labākas kamanas."

"Šādi rezultāti man ir tikpat liels pārsteigums kā visiem pārējiem - ne vasarā, ne pirmssezonā uz neko tādu necerēju. Cerēju, ka kādās sacensībās iebraukšu desmitniekā, bet šādus rezultātus negaidīju," prieku pauž sportiste.

Nākamie trīs Pasaules kausa etapi pēc Jaunā gada risināsies Ziemeļamerikā, tomēr Priedulēna uz tiem nedosies.

"Veiksmīgais sezonas sākums pašaustīja gan manus, gan treneru prātus, ka varbūt vajag doties uz Ziemeļameriku, tomēr, tā kā viss bija ieplānots jau vasarā, budžets ir izplānots, palikšu Eiropā," stāstīja Priedulēna, kura piedalīsies Starpkontinentālā kausa etapos, kā arī pasaules junioru čempionātā, kurā pēdējos divos gados palikusi ceturtajā vietā. "Junioru čempionātā būs grūti, jo brauks gan vāciete Žaklīna Lelinga, gan spēcīgākās krievietes Jūlija Kanakina un Jeļena Ņikitina. Būs ar ko cīnīties."

Priedulēna pauž, ka ļoti vēlētos kāpt uz goda pjedestāla pasaules junioru čempionātā, bet saistībā ar līdzvērtīgu sasniegumu Pasaules kausa posmos viņa pagaidām runā piesardzīgi.

"Nespraužu mērķus visos sezonas etapos iebraukt sešiniekā, jo man pašai šis ir pārsteigums, neuztveru to par pašsaprotamu lietu. Sapnis un mērķis ir junioru čempionātā beidzot uzkāpt uz pjedestāla, redzēt Latvijas karogu, bet, kā būs, redzēsim," teica sportiste, kura atzīst, ka pēc iepriekšējās sezonas viņai bijusi saruna ar Daini Dukuru, kurā apsvērta iespēja noslēgt karjeru, tomēr izlemts aizvadīt sezonu, kurā vairs netraucēs mācības un varēs pilnvērtīgi trenēties. "Skolu vēl neesmu pabeigusi, bet tagad sagatavošanās posmā vairs nebija lekciju, uz kurām jābraukā no Siguldas uz Rīgu, līdz ar to varēju ietaupīt gan enerģiju, gan nebija stresa un vairāk laika atlika treniņiem. Ar Daini sarunājām - tā kā esmu olimpiskajā sastāvā, nobraukšu šo sezonu, kurā netraucēs skola un varu visu veltīt sportam."

Kā zināms, pēdējā laikā aiz brāļu Martina un Tomasa Dukuru muguras sekmīgi startē ne tikai Priedulēna, bet arī Ivo Šteinbergs un Endija Tērauda.

"Ivo ir ļoti progresējis gan startā, gan braukšanā, arī Endijai bija labi braucieni - viņiem pašiem jāsaņemas, jo ir pierādījuši, ka var," jaunākos komandas biedrus atbalsta Priedulēna. "Loģiski, ka man nebūs atlaides, ja Endija būs labāka, - iekšējā konkurence pastāv, un tas ir normāli, ka privilēģijas nav. Jaunie pašlaik izskatās daudzsološi, tomēr viņi ir sava ceļa sākumā."

Priedulēna atzīst, ka nebūtu vēlējusies piedalīties pagājušajā nedēļas nogalē Siguldā notikušajā Eiropas kausa posmā, jo tas radītu lieku stresu.

"Protams, no vienas puses, gribētos Pasaules kausu Siguldā, jo mājas trase dotu priekšrocības. Tomēr tā uzliktu atbildību, tāpēc iespēju, ka Latvijā varētu notikt Pasaules kauss, uztveru ar divējādām sajūtām," secināja sportiste. "Eiropas kausā nemaz nebūtu gribējusi piedalīties, jo visi noteikti mājas trasē gaidītu no manis uzvaru, bet tas varētu ietekmēt psiholoģiski."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!