Sestdien, 29.martā, noslēdzās trīspadsmitās "Lāses Kausa" izcīņas finālsacensības vispārizglītojošo skolu komandām. Šajās sacensībās piedalījās 118 volejboja komandas, kas uz 16 laukumiem visas dienas garumā aizvadīja 528 spēles.

Sacensību atklāšanā otro gadu pēc kārtas piedalījās Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš finālsacensību atklāšanas uzrunā pauda, ka "Lāses Kauss" ir pierādījums tam, ka volejbols ir tautas sports un dalībniekiem novēlēja veiksmi šajās sacensībās, kā arī, daloties ar savu 45 gadu ilgo pieredzi volejbolā, norādīja, ka kaitīgie ieradumi neveicina sportistu izaugsmi.

Latvijas Volejbola federācijas prezidents un "Lāses Kausa" iedibinātājs Atis Sausnītis ir gandarīts par šī pasākuma izaugsmi un cer, ka jaunieši aizvien vairāk pievērsīsies volejbola spēlei, veselīgam dzīves veidam un sportiskām aktivitātēm. "2001.gadā, kad pirmo reizi tika organizēts "Lāses Kauss", cerējām, bet nedomājām, ka šīs sacensības iegūs tik ļoti lielu interesi no jauniešiem, skolām un pašvaldībām. Šo trīspadsmit gadu laikā esam virzījušies tikai uz augšu. Katru gadu "Lāses Kauss" pulcē aizvien vairāk dalībniekus, skolas un novadus. Šogad esam paplašinājuši atlases posma ģeogrāfiju, par ko ir liels prieks un gandarījums. Ceru, ka arī turpmāk spēsim šo projektu saglabāt un noturēt tā pozitīvo tendenci," teic Sausnītis. LVF prezidents vēl norāda, ka "Lāses Kausu" var dēvēt par veiksmes stāstu Latvijas volejbolā.

Tieslietu ministre Baiba Broka "Lāses Kausa" atklāšanā uzrunājot jauniešus dalījās ar savām izjūtām piedaloties sacensībās: "It kā jau parasti saka, ka sportā galvenais ir piedalīties, bet mēs visi, kas esam ar sportu uz "tu" un piedalāmies sacensībās, zinām, ka galvenais dzinulis ir uzvaras garša. Sports ir tā unikālā spēja, kādā mēs sevi veidojam - par personībām, par cilvēkiem, kas dzīvo kolektīvā un strādā komandā." Brokas kundze dalībniekiem novēlēja izjust uzvaras garšu, priecēt ar to sevi pašu, skolotājus, ģimenes, pilsētas, novadus un valsti kopumā, kā arī ticēt sev un savai komandai, jo ticība padara lietas skaistas un iespējamas.

Sacensību atklāšanā piedalījās arī Ziemas Olimpisko spēļu medaļu ieguvēji - bobslejists Oskars Melbārdis, kura vadītā ekipāža Sočos izcīnīja sudraba godalgas un kamaniņu braucējs Andris Šics, kurš ekipāžā ar brāli Juri Šicu Olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļas.

Uzrunā sacensību dalībniekiem Andris Šics vēlreiz spēlētājiem atgādināja, ka tikai ar smagu darbu var sasniegt panākumus.

Sacensībām ir divi posmi - atlases kārta un finālsacensības. Pirmajā posmā jeb atlases kārtā šogad piedalījās 76 pilsētas un novadi, no kuriem tika pārstāvētas 264 skolas - 714 komandas, kopskaitā 5984 dalībnieki. Finālsacensībās piedalījās 118 komandas, kopskaitā 1298 dalībnieki no visas Latvijas, kas visas dienas garumā aizvadīja 528 spēles. Sacensībās piedalās dalībnieki pamatskolu un vidusskolu grupās zēniem un meitenēm.

Vidusskolu grupa jauniešiem (1994/97.dz.g):

1.vieta - Jēkabpils Valsts ģimnāzija

2. - Kokneses vidusskola

3. - Aizputes vidusskola

Vidusskolu grupa jaunietēm:

1.vieta - Talsu 2.vidusskola

2. - Daugavpils 3.vidusskola

3. - Rīgas Angļu ģimnāzija

Pamatskolu grupa zēniem (1998/2001.dz.g):

1.vieta - Daugavpils 9.vidusskola

2. - Vecpiebalgas vidusskola

3. - Skrundas 1.vidusskola

Pamatskolu grupa meitenēm (1998/2001.dz.g):

1.vieta - Zvejniekciema vidusskola

2. - Daugavpils Centra vidusskola

3. - Rīgas Angļu ģimnāzija

Visas dienas garumā, paralēli volejbola sacensībām, notika dažādas aktivitātes un radošās darbnīcas, kur jaunieši varēja pierādīt, cik viņi ir izveicīgi, precīzi un radoši!

Aktivitātes bija veltītas notikumam "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta". Visas aktivitātes piedāvāja iepazīt Rīgu, uzzināt ko jaunu, kā arī interesanti pavadīt laiku. Izvēlētie Rīgas objekti tika pielāgoti aktīvām sacensībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!