Foto: LETA
Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) trešdien, 3. maijā, konceptuāli atbalstīja finansējuma piešķiršanu Latvijas Basketbola savienībai valstsvienību dalībai nozīmīgos turnīrus. Tāpat LNSP atbalstīja finansējuma piešķiršana Latvijas Hokeja federācijai licences maksai un spēlētāju līgumu apdrošināšanai 2023. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā organizēšanai Rīgā. IZM skaidro, ka summas vēl tikšot precizētas.

LNSP sēdes dalībnieki uzklausīja Latvijas Basketbola savienības sniegto informāciju par papildu nepieciešamo finansējumu Latvijas nacionālās vīriešu basketbola izlases sagatavošanai un dalībai 2023. gada FIBA Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kā arī Latvijas nacionālās sieviešu basketbola izlases sagatavošanai un dalībai 2023. gada FIBA Eiropas čempionāta finālturnīrā. 2023. gada FIBA Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs notiks Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā, bet 2023.gada FIBA Eiropas čempionāta finālturnīra norises vieta ir Izraēla. Abi šie pasākumi ir Latvijas sportistiem nozīmīgi, tāpēc LNSP rosina tos atbalstīt, paredzot nepieciešamo finansējumu no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmām, precizējot tāmes.

Padome arī uzklausīja LHF sniegto informāciju par nepieciešamo finansējumu licences maksai un spēlētāju līgumu apdrošināšanai, gatavojoties 2023. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā organizēšanai Latvijā (Rīgā). Šobrīd jau ir sācies Latvijas hokeja izlases sagatavošanās posms un 2023.gada 12.maijā sāksies šī gada nozīmīgākais hokeja pasākums - 2023.gada IIHF pasaules čempionāts Latvijā un Somijā, kas norisināsies līdz 28.maijam. LNSP konceptuāli piekrita, ka nepieciešams finansiāls valsts budžeta atbalsts čempionāta organizēšanai, lai gan līdz šim valsts norādīja, ka finansiāli neiesaistīsies turnīra atbalstīšanā.

IZM nenorāda, kādas summas nolemts piešķirt LHF, - "summas tiks precizētas". Iepriekš bija zināms, ka pasaules čempionāta licences maksai LHF vēlas no valsts saņemt pusmiljonu eiro, bet vēl 250 000 eiro vēlējās saņemt IIHF kongresa rīkošanai, pasaules čempionāta rīkotāji uzņemas arī sarīkot IIHF kongresu. Tomēr tagad dokumentos vairs nefigurē atbalsts IIHF kongresa rīkošanai , bet esot atbalstāma spēlētāju līgumu apdrošināšana.

Savukārt Latvijas Ielu vingrošanas federācija iesniegusi pieteikumu 2023. gada pasaules čempionāta ielu vingrošanā organizēšanai Latvijā un gatava uzņemt čempionāta dalībniekus Rīgā šā gada rudenī. Atzinīgi vērtējot biedrības pausto ieceri, pasaules čempionāta norisi tās administratīvajā teritorijā jau saskaņojusi arī Rīgas valstspilsētas pašvaldība. LNSP nolēma saskaņot čempionāta organizēšanu ar nosacījumu, ka čempionātā nedrīkst piedalīties sportisti un sporta darbinieki no Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas, kā arī čempionāta rīkošanā nedrīkst tikt iesaistītas jebkādas citas personas no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas, neatkarīgi no to statusa un Starptautiskās Ielu vingrošanas sporta federācijas noteikumiem un lēmumiem, tajā skaitā arī tā sauktā "neitrālā" sportista statusā. Tāpat noteikts, ka visi ar čempionāta organizēšanu saistītie izdevumi sedzami no biedrības "Latvijas Ielu vingrošanas federācija" vai tās piesaistīto atbalstītāju līdzekļiem, neparedzot valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu.

LNSP sēdē padomes priekšsēdētāja, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša rosināja diskusiju par sporta federāciju ētikas kodeksu un fiziskās un emocionālās vardarbības nepieļaušanu un novēršanu bērnu un jauniešu sporta nodarbībās. Par šiem jautājumiem sēdē tika uzklausīta gan Latvijas Basketbola savienības pārstāvju informācija, gan LNSP locekļu viedokļi un ieteikumi iespējamiem risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!