Foto: F64

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Rihards Bukarts pēc vēsturiskās iekļūšanas pasaules čempionāta pusfinālā Latvijas Televīzijas tiešraidē atgādināja leģendārā vārtsarga Artūra Irbes un bilda, ka pirms mača bija gatavs atdot visu savu dzīvi, lai sasniegtu šo panākumu.

Latvijas hokejisti ceturtdien guva vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sportā, pirmo reizi iekļūstot pasaules čempionāta pusfinālā. Latvija elpu aizraujošā duelī ceturtdaļfinālā ar 3:1 pieveica Zviedriju, kuru līdz šim pasaules čempionāta ietvaros ne reizi nebija uzvarējusi pamatlaikā.

Uzreiz pēc spēles un gavilēm "Arēnā Rīga" Rihards Bukarts atgādināja leģendārā vārtsarga Irbes teikto pēc uzvaras 2000. gada pasaules čempionāta spēlē pret Krieviju. Toreiz pēc principiālās uzvaras pār zvaigžņoto Krievijas izlasi Irbe teica, ka par šādu panākumu būtu bijis ar mieru atdot pusi dzīves.

"Teikšu, kā teica Artūrs Irbe. Esmu nodzīvojis uz planētas 27 gadus. Viņš bija gatavs atdot pusdzīvi, es biju gatavs atdot visu dzīvi. Mēs esam izdarījuši tādu vēsturisku panākumu. Bet mēs izdarījām to Latvijas cilvēku dēļ, Latvijas hokeja atbalstītāju dēļ, to fanu dēļ. Jo viņi mums noticēja. Kad viņi noticēja mums, mēs noticējām sev, un mēs zinājām, uz ko ejam. Atpakaļceļa vairs nebija,"valdot emocijas sacīja Rihards Bukarts, pēc brīža piebilstot. "Viss vēl tikai priekšā. Viss iespējams. Trupinām gatavoties."

Latvijas izlasei tagad pusfinālā sestdien pulksten 14:20 jāspēlē pret Kanādu, kurai priekšsacīkstēs Rīgā pirmajā spēlē zaudēts ar 0:6. Kanādieši ceturtdaļfinālā ar 3:1 uzvarēja mājinieci Somiju, tādējādi no rīkotājām tikai Latvija palikusi cīņā par medaļām.

"Darīsim visu, kas mūsu spēkos. Atceramies (zaudējumu – red.), un ir ko "šansēt," LTV tiešraidē sacīja Latvijas izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Daugaviņš emocionāli pateicās Latvijas līdzjutējiem, kas bija liela daļa no sasnieguma. "Vienkārši pilnīgi visiem Latvija iedzīvotājiem paldies par to milzīgo atbalstu, kas ir arēnā, un kas ir ārpus. Jūs mūs stumjat uz priekšu. Jūs sagādājat mums tādas emocijas, kuras mēs nekad neaizmirsīsim."

"Te nav viens, mēs visa komanda cīnāmies no sirds un izbaudām katru dienu," saka Daugaviņš. "Mēs baigi nenervozējām par tiesnešiem (strīdīgiem lēmumiem un daudziem noraidījumiem – red.). Zinājām, ka parastajā spēlē atdos atpakaļ. Beigās bijām pacietīgi, dabūjam vairākumu. Visu laiku ticējām, ka uzvarēsim. Ģērbtuvē pēc otrā perioda teicām (rezultāts bija 1:1 tobrīd – red.) – vienkārši jāuzvar viens periods, un mums tas sanāca."

Daugaviņš jau bija licis punktu karjerai izlasei, līdzīgi kā vairāki viņa līdzgaitnieki valstsvienībā. Tomēr pirms Rīgā notiekošā čempionāta Daugaviņš paziņoja par atgriešanos valstsvienībā. "Es vienmēr esmu bijis tas, kas uzliek augstus mērķus. Ceru, ka tas vēl nav viss, un man priekšā ir vēl tā foršākā diena manā karjerā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!