Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmie divi pasaulē lielākās un jaudīgākās raķetes "Starship" izmēģinājumi beidzās pāragri ar neplānotām eksplozijām. Trešā reize izrādījusies daudz veiksmīgāka – īstenots gandrīz viss, kas šajā lidojumā bija iecerēts, sperot soli tuvāk gan astronautu nosēdināšanai uz Mēness virsmas tuvākajos gados, gan tālākiem ceļojumiem kosmosā ārpus Zemes orbītas. Piemēram, uz Marsu.

Pirmajā startā 2023. gada pavasarī, paceļoties no nepietiekami sagatavotas starta platformas, "Starship" jaudīgie dzinēji to burtiski iznīcināja. Pa gaisu lidoja betona gabali un smilšu vētru cienīgi putekļu un dūmu mutuļi. Atlūzas bojāja arī pašas raķetes dzinējus, un tā eksplodēja gaisā aptuveni četras minūtes pēc pacelšanās, tā arī neatdalot "Starship" otro pakāpi no gigantiskā starta paātrinātāja.

Otrais starts 2023. gada rudenī bija jau daudz veiksmīgāks. Veikts pakāpju atdalīšanās manevrs. "SpaceX" izmanto tā dēvēto "hot-stage" pieeju, kur otrās pakāpes dzinēji tiek iedarbināti jau brīdī, kad abas pakāpes vēl ir savienotas. Šāda pakāpju atdalīšana nekad iepriekš ar tik liela izmēra raķetēm nav veiksmīgi īstenota. Diemžēl otrā pakāpe eksplodēja drīz pēc atdalīšanās.

Trešajā piegājienā mērķi ir vēl ambiciozāki nekā pirmajos divos. Raķete no "SpaceX" bāzes Teksasā, ASV, pacēlās ceturtdien, 14. martā, pulksten 15.25 pēc Latvijas laika.

Šajā lidojumā "SpaceX" ne tikai atkārtoja sekmīgu "hot-stage" pakāpju atdalīšanu, bet arī bez problēmām kosmosā izslēdza otrās pakāpes "Raptor" dzinējus. Spēja izslēgt un atkārtoti iedarbināt raķešdzinējus kosmosā ir kritiski būtiska funkcija, domājot par ilgiem lidojumiem kosmosā – ne tikai uz Mēnesi, bet uz Marsu, kas ir "SpaceX" ilgtermiņa mērķis.

Tāpat lidojumā veiksmīgi izmēģināta "Starship" kravas nodalījuma atvēršana, nodemonstrēta propelenta uzpilde kuģim esot orbītā, nodalījums sekmīgi aizvērts.

Tuvojoties lidojuma noslēgumam, skatītājiem bija iespējams tiešraidē vērot "Starship" ieiešanu atmosfērā, pateicoties "Starlink" satelītu tīkla nodrošinātajam internetam. Video signāls nepārtrūka arī brīdī, kad savu izturību, milzu ātrumā traucoties cauri Zemes atmosfērai, nācās nodemonstrēt "Starship" karstumizturīgajam vairogam.

Foto: Kadrs no video

Atšķirībā no pirmajiem diviem testa lidojumiem, šoreiz "SpaceX" kuģi virzīja pa jaunu trajektoriju – tam jāiegāžas ūdenī Indijas okeānā. Apmēram septiņas minūtes pēc pacelšanās pirmā pakāpe jeb starta paātrinātājs ("Booster") iegāzās jūrā.

Pašu "Zvaigžņu kuģi" neizdevās nogādāt līdz ūdens virsmai vienā gabalā. Lidojuma izskaņā misijas vadības centrs zaudēja sakarus ar kuģi, taču līdz pat pēdējam brīdim tas sūtīja visus iespējamos telemetrijas datus, kas vēlāk noderēs analīzē un nākamo lidojumu plānošanā. Kopumā trešais "Starship" izmēģinājums bija daudz, daudz sekmīgāks nekā iepriekšējie divi.

"SpaceX" tuvākajā laikā apkopos datus un jau detalizēti informēs par lidojuma gaitu – kas izdevās, kas nē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!