Foto: F64
Lietuvas basketbola izlase sestdien savā pirmajā Eiropas čempionāta mačā pret Ukrainu nespēlēja kā komanda, uzskata šīs valstsvienības galvenais treneris Jons Kazlausks.

Kā zināms, Lietuvas izlase savā pirmajā D apakšgrupas spēlē ar lielām grūtībām pārspēja Ukrainu, pieveicot to tikai ar 69:68.

"Šī bija ļoti grūta spēle, bet to jau biju gaidījis. Zināju, ka Ukraina šim turnīram būs labi sagatavojusies. Lielākā mūsu problēma bija tā, ka nespēlējām kā komanda. Spēlētāji centās gūt punktus un pārspēt pretiniekus vienatnē," pēc mača sacīja Kazlausks. "Mums sastāvā ir pāris jaunie spēlētāji, tāpēc rotācija šodien bija problēma, un rezervisti neguva diez ko daudz punktu."

Kazlausks sacīja, ka Lietuvas izlase šajā mačā bijusi nedaudz nervoza un ik pa laikam neesot sevi kontrolējusi.

Jau svētdien Lietuvai gaidāms duelis pret D apakšgrupas mājinieci Latviju, kas sestdien savā pirmajā mačā ar 78:67 pārspēja Beļģiju.

"Redzējām, ka Latvija spēlē labi. Tomēr svētdien būs cita diena un cita spēle," sacīja Kazlausks.

Tikmēr Ukrainas izlases galvenais treneris Jevgēņijs Murzins izteicās, ka viņa vadītā komanda pret Lietuvu aizvadīja labu spēli, turklāt zaudēja tikai vienu ceturtdaļu.

"Spēlētāji šo maču aizvadīja labi. Diemžēl mums neizdevās apturēt Pauļu Jankūnu, viņš sagādāja daudz nepatīkamu brīžu. Zaudējām arī cīņā par atlēkušajām bumbām," teica treneris. "Rītdienas mačs pret Čehiju mums būs ļoti svarīgs. Tā parādīs, vai spējam divas dienas pēc kārtas spēlēt tādā līmenī."

Zīmīgi, ka šī mača gaitā Ukraina izmeta tikai trīs soda metienus, kamēr Lietuva - 25. Tiesa, Murzins norādīja, ka tas saistāms ar viņa vadītās komandas mazo agresivitāti.

"Šī bija lieliska spēle, domāju, faniem tā patika. Bija daudz lietuviešu atbalstītāju. Visas cīņas laikā mums bija tikai trīs soda metieni, nebijām gana aktīvi. Mūsu potenciāls ar katru spēli tikai aug," izteicās Ukrainas izlases līderis Kirils Fesenko, kurš šajā duelī atzīmējās ar 19 punktiem. Zīmīgi, ka viņš spēlēja vienā pozīcijā ar Lietuvas uzbrucēju Jonu Valančūnu, tapēc abi itin biezi spēkojās savā starpā. "Starp mani un Valančūnu bija lielisks duelis. Domāju, viņš uzskata tāpat. Tiesa, uzvarēja Valančūns, jo viņa pārstāvētā komanda šajā mačā guva panākumu."

"Bija jautri spēlēt arēnā, kurā tik daudz lietuviešu fanu. Nebija svarīgi, ko viņi atbalstīja, mani tas tik un tā uzkurināja. Vēlos pateikties arī ukraiņu faniem, kuri par mums arēnā fanoja," pauda Fesenko.

Kā zināms, D apakšgrupas pirmajā mačā Čehijas izlase čempionāta atklāšanas mačā ar 80:57 sagrāva Igauniju.

Svētdien Latvija spēkosies ar Lietuvu, Beļģija tiksies ar Igauniju, bet Ukraina aizvadīs maču pret Čehiju.

Šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisinās Rīgā. Tajā Latvija sacenšas ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinās četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā. No katras grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!