Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase svētdienas vakarā ar 26:16 (12:13) pārspēja Argentīnu, sekmīgi uzsākot pasaules čempiones titula aizstāvēšanu.

C grupas centrālajā spēlē favorītiem nācās kārtīgi pasvīst, lai salauztu dienvidamerikāņu pretošanos. Par pašpārliecinātību nevarēja būt ne runas, pirmajai Pasaules kausa izcīņas spēlei jaunzēlandiešu treneris Stīvs Hansens izlika spēcīgāko sastāvu ar rekordlielu pieredzi - sākumsastāva 15 spēlētāji izlasē aizvadījuši kopskaitā 1013 spēles, bet septiņi rezervisti - vēl 316, pasaules rekordists kapteinis Ričijs Mako aizvadīja 143 spēli izlasē, vēl trīs spēlētāji aizvadījuši vairāk nekā 100 spēles izlasē, bet astoņi sākumsastāva spēlētāji pirms četriem gadiem bija palīdzējuši izcīnīt Pasaules kausu. Savukārt argentīniešu treneris Daniels Urkade sākumsastāvā iekļāva septiņus spēlētājus, kuriem šī ir pirmā Pasaules kausa izcīņa, taču nevienam nebija nekādu šaubu, ka šis ir ļoti spēcīgs sastāvs, bet Argentīnas regbijs pēc ilgi gaidītās iekļaušanas dienvidu puslodes ikgadējā turnīrā ir ļoti labā līmenī, ko apliecina uzvaras pār Austrāliju un jo īpaši DĀR.

Šī bija pirmā Pasaules kausa izcīņas spēle, kuru pavisam nopietni varēja dēvēt par "milžu cīņu", un skatītāju interese bija atbilstoša. Spēli vēroja rekordliels skatītāju skaits, 89 019 līdzjutējiem Londonas "Wembley Stadium" tribīnēs pārspējot līdzšinējo Pasaules kausa spēles apmeklētības rekordu 82 957 skatītājus Sidnejas "Telstra Stadium" 2003. gada finālspēlē starp Austrāliju un Angliju. Tribīnēs daudzu slavenību vidū varēja pamanīt arī "Chelsea" treneri Žozē Mourinju, kurš nesen atzina, ka viņam regbijs patīk un viņš plāno klātienē vērot Jaunzēlandes un Argentīnas spēli - asprāši tviterī ironizēja, ka Mourinju izbauda spēli, kurā 30 vīri cenšas par varītēm noslēpt savas traumas, salīdzinot ar citas spēles 22 "vīriem", kuri tās notēlo.

Pirmās minūtes Argentīnai neko labu nesolīja, "All Blacks" apsēda pretinieku ieskaites laukumu, desmitais numurs Daniels Kārters ātri guva pirmos punktus, bet 10. minūtē Argentīna palika mazākumā, dzelteno kartīti saņemot Pablo Materam. Īsā laikā Kārters panāca 9:0, Jaunzēlande kontrolēja spēli, un tad viss sagriezās kājām gaisā - Argentīna sāka taranēt favorītu aizsardzības līniju, un 21. minūtē Gvido Peti to beidzot uzlauza (9:7). Nu jau pienāca Argentīnas kārta dominēt gan teritoriāli, gan bumbas pārvaldībā.

Puslaika beigas izvērtās dramatiskas. 29. minūtē par pretinieka tīšu klupināšanu dzelteno plāksteri saņēma Mako, un argentīniešu desmitais numurs Nikolass Sančess ar pateicību izmantoja pretinieku dāvanu (). Tomēr favorīti nedomāja sēdēt aizsardzībā, dažas minūtes liekot nu jau Argentīnas līdzjutējiem sēdēt kā uz karstas pannas. Argentīna izturēja "All Blacks" spiedienu, un puslaika beigās pārnesa spēli pie pretinieku ieskaites laukuma, gandrīz ienesot otro piezemējumu, favorītiem novēršot briesmas ar kārtējo pārkāpumu, un laukums uz 10 minūtēm bija jāatstāj Konrādam Smitam. 13 pret 15, bet Sančess palielināja Argentīnas pārsvaru (9:13). Puslaika pēdējā minūtē Kārters samazināja rezultāta starpību (12:13).

Otrā puslaika pašā sākumā Sančess atjaunoja 4 punktu pārsvaru (), un sākās ilgstošs armreslings, nevienai komandai negūstot izšķirošo pārsvaru. Drīz Hansens izlaida laukumā Soniju Bilu Viljamsu, un šī maiņa deva cerēto impulsu. Jau pirmajā uzbrukumā Viljamss ierastajā stilā, pretinieka spēka paņēmiena brīdī atdodot piespēli ar vienu roku, izvirzīja uzbrukuma smailē Nehi Milneru-Skaderu, taču jaunā zvaigzne pie pašas ieskaites laukuma līnijas izlaida bumbu no rokām. Atgūstot pilnu sastāvu, Jaunzēlande palielināja apgriezienus, sarīkojot vairākus bīstamus uzbrukumus, līdz 56. minūtē devītais numurs Ārons Smits nodemonstrēja ātru domāšanu un apspēlēja pretiniekus (19:16). Ieguvuši pārsvaru, "All Blacks" to vairs neatdeva, Viljamss turpināja demonstrēt lielisku tehniku, bet 66. minūtē Sems Keins noslāpēja jaunas turnīra sensācijas iespēju (26:16). Atlikušajā laikā Jaunzēlande nerealizēja dažas iespējas vēl vairāk palielināt pārsvaru, tās uzvara nekādas šaubas vairs neradīja.

Ņemot vērā, ka Gruzijas, Tongas un, jo īpaši Namībijas klase ir ievērojami zemāka par Argentīnu, "All Blacks" varēja priecāties, ka pretinieki izrādīja sīvu pretestību un nodrošināja kārtīgu iesildīšanos pirms nopietnām cīņām izslēgšanas spēlēs. Pārāk vieglās uzvaras grupas spēlēs pirms astoņiem gadiem (savu artavu dodot arī galvenajiem konkurentiem skotiem, kuri pirms spēles pacēla balto karogu un izlika otro sastāvu) izdarīja lāča pakalpojumu, kad "atdzisusī" Jaunzēlande ceturtdaļfinālā paklupa jau pret pirmo nopietno pretinieku Franciju.

Pēc šīs spēles C grupā Jaunzēlandei un Gruzijai ir pa 4 punktiem, Tongai - 1 punkts, Argentīnai punktu nav, bet Namībija pirmo spēli aizvadīs 24. septembrī pret Jaunzēlandi.

Pašlaik Pasaules kausa izcīņā ir neliels pārtraukums, un cīņas atsāksies 23. septembrī, kad A grupā Austrālija Kārdifā tiksies ar Fidži, B grupā Skotija Glosterā spēlēs pret galveno pārsteigumu Japānu, bet D grupā Francija Londonas Olimpiskajā stadionā eksaminēs Rumāniju. Jau zināms, ka turnīrs ir beidzies vienai no franču galvenajām zvaigznēm Joanam Igē.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempionu noskaidros 31. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!