Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien, 7. maijā, Upesciema stadionā notika Latvijas regbija 7 čempionāta pirmais no trijiem posmiem, kurā, tāpat kā šonedēļ iepriekš (trešdien) notikušajā Latvijas kausa izcīņā, triumfēja Regbija kluba "Miesnieki" komanda "STATS serviss", šoreiz savus galvenos pretiniekus no kluba RFC "Livonia" vienības "Baltic XL/Livonia" ar 19:12 (12:5) pieveicot finālā, nevis pusfinālā.

Latvijas meistarsacīkšu pirmajā posmā piedalījās 10 komandas, kas bija sadalītas četrās grupās: divās pa trim, bet vienā četras vienības. A grupā spēlēja "Baltic XL/Livonia", Ķekavas novada Sporta skola (ĶNSS), "LLU/Ozolnieki", B grupā 2016. gada Latvijas kausa ieguvēji "STATS serviss" ("Miesnieki"), "Eži/EK sistēmas", "Garkalne/Livonia", bet C grupā Latvijas kausa fināliste "Halipapa", "Beverīna/Fēnikss", "Hansa Flex/Livonia" un Jūrmalas Sporta skola.

A un B grupu uzvarētājas un divas labākās C grupas komandas iekļuva pusfinālā, kuru uzvarētāji spēlēja par pirmo vietu (kausu), bet zaudētāji par trešo. Savukārt A un B grupu otro vietu ieguvējas, un C grupas trešā komanda aizvadīja viena apļa turnīru, sadalot piekto (šķīvis) līdz septīto vietu, bet A un B grupu trešās komandas, un C grupas ceturtā komanda – apļa turnīru, sadalot astoto (biķeris) līdz desmito vietu.

Kā jau minēts ievadā, finālā spēkiem mērojās "STATS serviss" un "Baltic/XL Livonia". "Statisti" pa ceļam līdz turnīra izšķirīgajai fāzei B grupā ar 34:5 uzvarēja "Garkalne/Livonia" un ar 24:0 "Eži/EK sistēmas", bet pusfinālā ar 24:7 "Halipapa". Savukārt "Livonieši" C kvartetā ar 53:0 lika trūkties "LLU/Ozolnieki", ar 19:7 uzvarēja Jūrmalas Sporta skolu un ar 55:0 sagrāva ĶNSS, bet pusfinālā ar 29:0 pieveica "Beverīna/Fēnikss" komandu.

Finālmačs iesākās ar Ivara Egļa piezemējumu un precīzu Elmāra Šefanovska realizācijas sitienu, pēc kura rezultāts kļuva 7:0 "STATS serviss" labā. Pēc brīža Eglis izdarīja vēl vienu piezemējumu, palielinot pārsvaru līdz 12:0. Tomēr pirmajā puslaikā "Baltic XL/Livonia" regbisti nedaudz atspēlējās, Aināram Bērziņam panākot 5:12.

Otrais puslaiks iesākās ar Krista Kruskopa piezemējumu, padarot rezultātu 17:5, bet pēc Andra Andersona precīza realizācijas sitiena – jau 19:5. "Livonieši" metās atspēlēties, un viņu pūliņi vainagojās panākumiem. Bumbu sāncenšu laukumā piezemēja Toms Zibolis, bet Vigo Valdavs sekmīgi izpildīja realizācijas sitienu, samazinot starpību līdz 12:19. Vēl "Baltic XL/Livonia" regbistu rīcībā palika nedaudz laika, lai mēģinātu panākt neizšķirtu, tomēr "Miesnieki" sekmīgi nosargāja viena rezultatīva uzbrukuma slideno pārsvaru un svinēja jau otro uzvaru septiņnieka sacensībās šajā nedēļā.

"STATS serviss" galvenais treneris Uldis Bautris:
– Mēs noteikti nospēlējām labāk, nekā trešdien notikušajā Latvijas kausa izcīņā un labāk par sāncenšiem finālā. Spēles kvalitāte bija galvenais mūsu panākuma stūrakmens. Ja trešdien mēs guvām panākumu vairāk balstoties uz emocijām un pašaizliedzību, tad šoreiz spēlējām daudz pārdomātāk un sakārtotāk. Mūsu izpildījumā nebija sliktu un nepārdomātu lēmumu. Tas daudz ko izšķīra. Jāpiemin arī tas, ka traumu dēļ nebija četru vadošo regbistu, Juris Iesalnieks spēlēja ar mikrotraumu, bet Feivors Maduka nebija ieradies mācību dēļ. Mūsu sāncenši finālā "Baltic XL/Livonia", manuprāt, nospēlēja labi, taču mēs viņiem neļāvām spēlēt ar pilnu ātrumu. Ātrums – tas ir galvenais "Livoniešu" trumpis, taču mēs viņus sekmīgi bremzējām.

Spēlē par trešo vietu "Halipapa" ar 17:19 piekāpās "Beverīna/Fēnikss". Piekto vietu (šķīvi) izcīnīja "Eži/EK sistēmas", apļa turnīrā ar 24:0 uzvarot "Hansaflex/Livonia" un ar 33:10 "LLU/Ozolnieki". Savukārt astotie šajā turnīrā bija ĶNSS regbisti, kas ar 34:0 pieveica Jūrmalas Sporta skolu un ar 26:0 "Garkalne/Livonia".

Galīgais vietu sadalījums Latvijas čempionāta pirmajā posmā. 1. "STATS serviss", 2. "Baltic XL/Livonia", 3. "Beverīna/Fēnikss", 4. "Halipapa", 5. "Eži/EK sistēmas", 6. "Hansaflex/Livonia", 7. LLU, 8. ĶNSS, 9. "Garkalne/Livonia", 10. Jūrmalas Sporta skola.

Divi pārējie Latvijas meistarsacīkšu posmi notiks 9. un 16. jūlijā. Jāpiebilst, ka par čempioni tiks kronēta tā komanda, kurai noslēgumā būs mazākā trijos turnīros iegūto vietu summa. Trīs pēdējos gados Latvijas čempionātā uzvarējusi RFC "Livonia" pirmā komanda, kas, kā jau minēts iepriekš, šogad startē kā "Baltic XL/Livonia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!