Foto: Zigismunds Zālmanis
Ceturtdien, 3. novembrī, viesnīcā "Avalon" notika preses konference, kurā Latvijas Regbija federācija (LRF) iepazīstināja plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus ar projektu, kura ietvaros centīsies palīdzēt Latvijas spēlētājiem atrast regbija klubus Anglijā, kā arī meklētu ārvalstu regbistus ar latviešu saknēm spēlēšanai Latvijas valstsvienībā.

"Šis būs interesants projekts, kaut arī esmu nedaudz skeptisks. Nedomāju, ka tas ir slikts, bet var izdoties un var arī neizdoties. Izdošanās atkarīga tikai no cilvēkiem, kas darbosies projektā, un tas var būt perspektīvs. Savukārt neizdošanās gadījumā uz visu skatīšos mierīgi, jo nekļūdās tikai tie, kas neko nedara," preses konferencē teica LRF prezidents Aleksandrs Zuments.

Tikmēr LRF valdes loceklis Jānis Zuments norādīja, ka šis projekts ir loģisks solis federācijas attīstības plānā, vēlmē sekmēt sporta veida attīstību, popularitāti un spēles līmeni. "Atrodoties ārzemēs, spēlētāju spēles līmenis augs, kā arī šādi varam iegūt atpazīstamību Latvijā, kas pēdējos gados regbijam trūkusi. Sākuma posmā strādājam uz trim punktiem – gribam panākt pašmāju spēlētāju nokļūšanu Lielbritānijā, identificēt turienes regbistus ar Latvijas saknēm, kā arī meklēt iespējas mūsu pieaugušo izlasēm aizvadīt labus treniņmačus Lielbritānijā," sacīja J. Zuments.

"Sezona tur ilgst no septembra līdz aprīlim, bet Latvijai vienmēr pavasara ciklos bijušas problēmas ar spēļu praksi. Latvijas regbijā netrūkst piemēru ar spēlētājiem, kuri pārstāv profesionālos klubus. Tāpat regbija 7 izlase savulaik gatavojusies Anglijā, bet tagad vēlamies visu padarīt centralizēti, lai projekts būtu pieejams pēc iespējas lielākai auditorijai un mums būtu atgriezeniskā saite ar spēlētājiem, kuri tur atrodas," piebilda LRF valdes loceklis.

J. Zuments atklāja, ka projekta vadītājs Lielbritānijā Endrū Davidsons labi pārzina vienu regbija reģionu Anglijā, kurā viņam ir labi kontakti.

"Endrū dēli Toms un Roberts jau pārstāvējuši Latvijas izlasi, cerams, tuvākajā laikā pievienosies arī pārējie divi. Viņš ir apstiprināts kā LRF attīstības menedžeris Lielbritānijā, lai ar oficiālu statusu pārstāvētu federācijas intereses," sacīja J. Zuments. "Šobrīd Toms Asejevs, Mārtiņš Bokišs un Gundars Grieķis atraduši jaunus klubus Anglijā. Visaugstāk no viņiem spēlē Asejevs, kurš ir ceturtajā divīzijā, kas ir pusprofesionāls klubs. Viņš ātrā laikā nokļuvis pamatsastāvā, kas mūsu uztverē ir liels panākums."

Sākotnēji apmaiņas projekts tiks piedāvāts tikai izlašu kandidātiem, lai stimulētu viņus un celtu valstsvienības līmeni. "Ekonomiskās krīzes laikā bijuši aizbraucēji, tāpat arī Otrā pasaules kara laikā. Noteikti, ka Lielbritānijā sameklējami daudzi latviešu izcelsmes spēlētāji, kaut vai otrajā, trešajā paaudzē," uzsvēra J. Zuments.

Savukārt Endrū Davidsons preses konferencē atklāja, ka viņš jau 1997.gadā atvedis klubu uz Latviju, turklāt palīdzējis Anglijā nokļūt toreizējam regbistam un ilggadējam izlases kapteinim Vilmāram Sokolovam. "Tagad esmu piekritis palīdzēt spēlētājiem, kuros redzama kaisle. Esmu apzinājis sešus, septiņus klubus Anglijā un Skotijā, kas varētu būt ieinteresēti sadarboties. Kā zinām, ja spēlē ar labākiem spēlētājiem, arī pats kļūsi labāks," teica Davidsons. "Toms Asejevs ir klasisks piemērs, kurš izvēlējies tur ielēkt un viņam klājas labi, tomēr tas ir smags darbs. Viņš trenējas divreiz nedēļā un strādā. Anglijā ir 3000 klubu, un viņš spēlē pirmā piecdesmitnieka klubā."

Davidsons apzinājis, ka liela latviešu koncentrācija ir Lesterā, Bredfordā un Līdsā, tāpēc kontaktējas ar šīs apkārtnes klubiem. "Sazinos ar klubu menedžeriem, tomēr nedrīkstam kļūt kā Luksemburga ar 13 leģionāriem un diviem vietējiem spēlētājiem. Jāatrod divi, trīs puiši, kuri var būt noderīgi. 1993. gadā Gruzija vēl spēlēja ar Luksemburgu, bet skatieties, kur viņi ir tagad. Latviešu izcelsmes puiši neapzinās, ka var spēlēt izlasē," turpināja Davidsons, kurš kā piemēru nosauca Robertu Reķi – viņš spēlē "National 1" jeb trešajā līgā un viņa vectēvs ir latvietis. "Viņš ir ieinteresēts pievienoties izlasei, tomēr pašlaik aizņemts ar studijām. Būs arī citi, pavisam noteikti."

Savukārt Latvijas regbija izlases galvenais treneris Sergejs Lisko piebilda, ka šis ir interesants un noderīgs projekts. "Puišiem ir iespēja nokļūt lieliskā režīmā un iegūt praksi. Latvijā no oktobra līdz pavasarim nespēlē, bet tur katru svētdienu ir līdzvērtīgi mači un jāsaglabā sportiskā forma. Tur arī vienmēr ir iespēja augt un iekļūt vēl spēcīgākā klubā. Šādi puišiem būs lielāka motivācija, lai iekļūtu izlasē," uzskata Lisko.

Tikmēr Toms Asejevs, kurš spēlē Anglijas pēc spēka ceturtās līgas komandā "Wharfedale", pauda cerību, ka viņa leģionāra gaitām būs citi sekotāji un tas būtu ieguvums izlasei, ja spēlētāji aizvadītu 30 mačus sezonā, kā arī augsta līmeņa treniņus katru otrdienu un ceturtdienu. "Par mani ir parūpējušies, varu pateikt tikai pozitīvas lietas, no abām pusēm viss noorganizēts labā līmenī. Man ir paveicies, un cenšos rādīt piemēru nākamajiem. No manis būs atkarīgs iespaids par manu valsti," uzsvēra Asejevs. "Jaunā kluba līmenis ir divas trīs galvastiesas augstāks par Latvijas izlasi – bumbas kustībā, spēlētāju laukuma redzēšanā. Kad braucu tur, necerēju, ka tikšu pirmajā sastāvā, bet darīju visu iespējamo un nedaudz arī paveicās, jo tobrīd klubā bija daudz traumēto. Kaut man nav tipiski spēka rādītāji pozīcijā, kurā spēlēju, varu teikt, ka pēdējos mačos tajā jau dominēju."

Jāpiebilst, ka regbiju spēlē kopumā četri brāļi Davidsoni, kuru vectēva izcelsme ir meklējama Latvijā. Šogad Latvijas U-18 izlasei palīdzēja arī Džons Džeimss Davidsons.

Latvijas regbija izlase sestdien, 5. novembrī, pulksten 14.00 Šauļos Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmās konferences izbraukuma spēlē mērosies spēkiem ar Lietuvu, ko aprīlī spēja uzvarēt ar 37:7, pārtraucot četru zaudējumu sēriju savstarpējās oficiālās cīņās. Savukārt nākamos mačus ciklā Latvijas izlase pret Zviedriju un Čehiju aizvadīs 2017. gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!