Foto: Ģirts Kehris
68 gadus vecs spēlētājs, gūti 127 punkti, zaudējums ar 124 punktu starpību un priekšlaicīgi pabeigta spēle – sporta veidam ne visai glaimojoši fakti fiksēti Latvijas regbija XV čempionāta jaunās sezonas trešajā spēlē ceturtdien, 16. jūnijā.

Pirms nedēļas 9. jūnijā, Latvijas regbija čempionāta pirmajā spēlē "Miesnieki/Ķekava" ar 47:17 pieveica RK "Eži", bet otrajā mačā RK "Fēnikss" ar 22:3 pieveica "Lāči/ Mūku Sala". Tomēr lielākais rezultāts pēdējos gados Latvijas regbijā fiksēts ceturtdienas, 16. jūnija, spēlē Upesciemā – pašreizējie čempioni "Livonia" ar 127:3 (87:0) sagrāva "Lāči/Mūku Sala".

"Lāči/Mūku Sala" pieteikumā ir 52 spēlētāji, bet vēl 12 ir ar īres tiesībām no citiem klubiem, tomēr uz maču komanda spēja pieteikt 13 spēlētājus. "Lāči/Mūku Sala" maču sāka 12 spēlētāju sastāvā, kas ir minimālais iespējamais, lai cīņu varētu sākt, bet vēlāk pievienojās vēl viens spēlētājs. Starp spēli sākušajiem bija arī kādreizējais Latvijas izlases spēlētājs, viens no visu laiku zināmākajiem Latvijas regbija cilvēkiem Uldis Bautris, kuram jūnijā apritēs 69 gadi.

Otro puslaiku "Lāči/Mūku Sala" sāka vēl 13 spēlētāju sastāvā, bet puslaika turpinājumā viņu rindas saruka. Laukumu atstāja arī 69 gadus vecais Bautris, bet pēc nospēlētām 69 minūtēm mača galvenais tiesnesis Vadims Galājevs nolēma spēli pārtraukt. Tobrīd jau vairākas minūtes "Lāči/Mūku Sala" spēlēja deviņu regbistu sastāvā, kas ir minimālais pieļaujamais skaits, lai spēli turpinātu. Spēli pārtrauca uzreiz pēc "Lāči/Mūku Sala" realizētā sitiena, komandai gūstot vienīgos punktus spēlē.

Tā kā spēlē jau bija aizvadīts 75% no spēles laika, tad spēlē fiksēts rezultāts 127:3 un "Lāči/ Mūku Sala" netiks pie tehniskā zaudējuma.

Latvijas regbija vēsturē šī ir trešā lielākā sagrāve XV čempionāta spēlēs. 2010. gada vienā no spēlēm "Eži" ar 166:0 sagrāva "Fēnikss". Vēl 2013. gadā "Livonia/Garkalne" ar 144:3 sagrāva Grobiņas "Vikingi" komandu, bet jau pieminētajā 2010. gada čempionātā "Eži" ar 122:0 sagrāva "Livonia", kas tobrīd debitēja tikai Latvijas čempionātā.

"Pretinieki noteikti ir pelnījuši uzslavas un aplausus, jo laukumā devās, neraugoties uz "īso" sastāvu," "Livonia" mājaslapā citēts komandas galvenais treneris Antonio Žuāu de Karvalju Abreu. "Mums bija svarīgi izmēģināt dažādas taktikas un dot lielāku spēles laiku vīriem, kuriem tas trūcis. Spēles apstākļos atsevišķās kombinācijās varējām izspēlēt vairākus variantus, kas palīdz saprast, uz kuru spēlētāju paļauties konkrētā brīdī."

"Puišiem teicu, ka rezultāts nav būtisks, galvenais ievērot disciplīnu un spēles plānu, kas, manuprāt, arī izdevās," piebilda Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) treneris, neslēpjot, ka pēdējo reizi šādu rezultātu atminas redzējis 1995.gada Pasaules kausa spēlē, kad savā starpā tikās Jaunzēlande un Japāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!