Foto: AP/Scanpix/LETA
Jaunzēlandes regbija-15 izlase piektdien Sendenī kļuva par pirmo šī gada Pasaules kausa finālturnīra finālisti, savu pretinieci titulmačā uzzinot sestdien Anglijas un Dienvidāfrikas Republikas valstsvienību duelī.

Trīskārtējā čempione Jaunzēlande ar rezultātu 44:6 (20:6) uzvarēja Argentīnu un finālā spēlēs piekto reizi vēsturē, kas ir vēl nebijis sasniegums.

Jaunzēlandietis Vils Džordans šajā mačā izcēlās ar trīs piezemējumiem, bet visā turnīrā viņam tādu ir astoņi, kas ir atkārtots meistarsacīkšu rekords ar tautiešiem Džonu Lomu un Džuljanu Saveu, kā arī DĀR regbistu Braienu Habanu.

Piektajā minūtē ar precīzu soda sitienu Argentīnas izlasi vadībā izvirzīja Emiliāno Bofelli, bet pēc sešām minūtēm ar komandas gādību bumbu ieskaites zonā nogādāja Džordans un realizācijas sitienu izpildīja Ričiji Mounga - 7:3 Jaunzēlandes labā.

Vēl pēc piecām minūtēm piezemējumu veica Džordijs Berets, nostiprinot jaunzēlandiešu pārsvaru, bet 34.minūtē Argentīna bija tuvu ieskaites zonai, taču pēc pretinieku pārkāpuma, tā vietā, lai dotos pēc pirmā piezemējuma, izvēlējās soda sitienu, kuru realizēja Bofelli - 6:12. Līdz puslaika beigām Mounga ar soda sitienu un Šenons Frizels ar piezemējumu atjaunoja "All Blacks" drošu vadību - 20:6.

Otrā puslaika pirmajās minūtes jaunzēlandiešiem padevās vēl viens rezultatīvs uzbrukums, septiņus punktus pievienojot Āronam Smitam un Moungam. Līdz 50.minūtei Frizels un Mounga panāca jau 34:6, bet vēlāk savu otro un trešo piezemējumu mačā veica Džordans.

Spēles beigās jaunzēlandieši centās izvirzīt Džordanu vēl vienam piezemējumam, lai viņš kļūtu par vienīgo rekordistu.

Jaunzēlande un Argentīna ir tikušās 37 reizes, 34 no tām uzvarot jaunzēlandiešiem, divreiz uzvarot Argentīnai, bet viena cīņa ir noslēgusies neizšķirti.

Pasaules kausā komandas tikušās četrreiz, visās spēlēs uzvarot Jaunzēlandei, tomēr iepriekš ar katru reizi uzvaras rokā devusies arvien grūtāk. 1987.gadā jaunzēlandieši svinēja uzvaru ar 46:15, 2011.gadā - ar 33:10 un pirms astoņiem gadiem uzvarot ar 26:16.

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvadīja viena apļa turnīru, divām labākajām grupas komandām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošināja ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas ir cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!