Foto: AP/Scanpix
2014.gada Pasaules kausa finālturnīra B grupas spēlē otrdien Čīles futbola izlase ar 2:0 (2:0) pieveica Spāniju, tādējādi trofejas pašreizējie īpašnieki noliek čempionu pilnvaras un izstājas no cīņas pr medaļām.

Čīles uzvara priekšlaicīgi nodrošināja pašiem čīliešiem un Nīderlandei iekļūšanu 1/8 finālā vēl pirms pēdējās kārtas spēlēm. Pēdējās kārtas spēlēs Nīderlande un Čīle cīnīsies par pirmo vietu grupā un potenciālo izvairīšanos no spēlēšanas pret Brazīliju jau 1/8 finālā, bet Spānijai un Australijai savstarpējā duelī nāksies noskaidrot vien trešās un ceturtās viteas ieguvēju B grupā.

Spānija dominēja pasaules futbolā pēdējos gados, uzvarot Eiropas čemionātā 2008. un 2012.gados, kā arī Pasaules kausā 2010.gadā. Tagad spāņu dominance pasaules futbolā ir pārtrūkusi. 2010.gada Pasaules kausā visa turnīra laikā Spānija ielaida tikai divus vārtus, pirms diviem gadiem EURO 2012 - tikai vienus, bet tagad divās spēlēs jau ielaidusi septiņus vārtus, bet spējusi gūt tikai vienus - un tos pašus, realizējot 11 metru soda sitienu.

$d_id=38; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/FIFAWorldCup2014/fifa2014star.inc' ?>

Tādējādi Spānija ierakstīja savu vārdu Pasaules kausa "melnajā sarakstā" – spāņi ir ceturtie, kuri noliek čempionu pilnvaras jau priekšsacīkstēs. 1966.gadā kā pirmā to "paveica" Brazīlija, 2002.gadā Francija turpināja šo sarakstu, bet pirms četriem gadiem priekšlaicīgi čempionu pilnvaras nolika Itālija. Spānija gan starp šīm četrām izlasēm izceļas ar vienu faktu, jo pirmā atvadās no cerības uz medaļām jau pēc divām spēlēm.


Spānija kopš 1978.gada regulāri spēlē Pasaules kausa finālturnīros un tikai trešo reizi nepārvar priekšsacīkstes, bet pirmo reizi kopš 1978.gada priekšsacīkstes nepārvar ar diviem zaudējumiem.

Trešdien pēc Nīderlandes uzvaras pār Austrālija bija zināms, ka Spānijas un Čīles mačā var kļūt zināmi pirmie divi 1/8 fināla dalībnieki. Spānijas futbolisti to apzinājās, tādējādi jau sākumā gribēja uzņemties iniciatīvu, tomēr jau pirmajā minūtē spāņiem nācās uzņemties savu vārtu drošību.

Turpinājumā Spānija pārņēma iniciatīvu, bet Čīle atbildēja ar asiem un bīstamiem uzbrukumiem. Viens no tiem 20.minūtē noslēdzās ar vārtu guvumu - pēc saspēles soda laukumā pie bumbas tika Eduardo Vargass, kurš apspēlēja spāņu vārtsargu Ikeru Kasiljasu un ar purngalu paspēja izdarit sitienu, kas bija precīzs. Otros vārtus Čīle guva pirmā puslaika izskaņā. Pēc soda sitiena Kasiljass ar dūrēm atsita bumbu savā soda laukumā, to uztvēra Čarlzs Aranguiss, kurš arī ar purngalu bumbu raidīja vārtos.

Otrā puslaika sākumā spāņi sāka rādīt visu, ko māk, izņemot vārtu gūšanu. Spānijas izlase dominēja laukumā, nedodot Čīlei nekādas iespējas izveidot uzbrukumus. Tomēr spāņu uzbrukumi vai nu iestrēga Čīles aizsardzības balstos, vai arī teicami nospēlēja Čīles vārtsargs Klaudio Bravo. Otrā puslaika vidū Spānijas futbolistu pārsvars sāka mazināties un Čīle atbildēja ar vairākiem bīstamiem pretuzbrukumiem, un Spāniju no trešo vārtu zaudējuma brīžiem glāba tikai veiksme.

Tuvojoties spēles izskaņai, Spānijas pārsvars atkal pieauga, tomēr Čīli un teicamu spēlējošo Bravo nu jau bijušajiem pasaules čempioniem pārspēt neizdevās.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!