Foto: F64
Tuvojoties 2016. gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm Riodeženeiro, “Cramo Latvia” sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju vēlas godināt Latvijas trenerus, kuri snieguši būtisku ieguldījumu Latvijā zināmu sportistu sasniegumu kaldināšanā – iedvesmojuši, atbalstījuši, devuši padomus, vienmēr bijuši līdzās. Uz sarunu esam aicinājuši vieglatlētikas treneri Edvīnu Krūmu.

Par Edvīnu Krūmu sportistu vidū klīst valodas, ka viņš ir viens no pieprasītākajiem fiziskās sagatavotības treneriem, kā arī nesavtīgs darba rūķis ar lielisku humora izjūtu. Ilgus gadus bijis arī Nacionālās Vieglatlētikas izlases galvenais treneris. Šobrīd ar priecīgām sajūtām gaida Vasaras Olimpiskās spēles, jo viena no viņa audzēknēm – Gunta Latiševa–Čudare – pārstāvēs Latviju vieglatlētikas disciplīnā.

"Gluži tā, ka kļūt par treneri būtu vēlējies jau kopš agras bērnības, tā man nav bijis. Dzīvē viss kaut kā tā iegrozījās. Beidzu studēt Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultāti un tad uzsāku trenera gaitas," stāsta Krūms, kuram nu jau ir teju 19 gadu ilga trenera darba pieredze. Pats savulaik nodarbojies ar vieglatlētiku, tādēļ likumsakarīgi, ka arī trenera gaitas izvēlējies tieši šajā sporta jomā. Visjaukākais, kas Krūmam šķiet viņa darbā, ir tieši tas, ka neviena darba diena nav vienāda. Ir iespēja satikt tik dažādus cilvēkus, kur katram no viņiem ir savs mērķis. Pie Krūma trenējas kā vieglatlēti, tā basketboli, volejbolisti un hokejisti. "Katram trenerim ir savs darba stils un paņēmieni, kā viņš cenšas uzlabot savu audzēkņu rezultātus. Turklāt katrs sporta veids ir ļoti individuāls un katram sportistam vajadzīga sava pieeja. Citam vajadzīgs ik pa laikam dzirdēt kādu skarbāku vārdu, lai saņemtos grūtajos brīžos, citu atkal šādos brīžos vajag paglaudīt, uzmundrināt caur kādu joku, atceroties, ka katrā jokā ir arī daļa taisnības," atzīst Krūms. Kādēļ tik daudzi sportisti izvēlas tieši viņu, Krūms daudz neanalizē. Viņš ir gandarīts, ka katru darba dienu var aizvadīt interesanti, ar jokiem apvītu un virzot sportistus uz labāka rezultāta sasniegšanu.

Liels ir trenera Krūma prieks par viņa audzēkni Guntu Latiševu–Čudari, par kuru jau ir zināms, ka viņa ir iekļuvusi vasaras olimpiādē. "Ar Guntu ir ļoti viegli strādāt. Viņa ir cilvēks, kurš visu dara ar pilnu atdevi, nežēlojot sevi," stāsta treneris. Kā būtisku ikviena sportista panākuma atslēgu Krūms min cilvēkus, kurus sportists pulcē sev apkārt. Ir svarīga komanda, ar kuru kopā norit treniņi. Jo spēcīgāka ir grupa, jo labāki ir katra individuālie rezultāti. "Guntai šajā ziņā ir ļoti paveicies. Cilvēki ap viņu ir būtiska Guntas panākumu daļa," atzīst Krūms. Bet tas, kā izveidot šādu grupu, tas jau ir trenera darbs un uzdevums.

Kaut arī Krūma ikdiena pašlaik ir piepildīta ar lielu devu gandarījuma un jaunu izaicinājumu, neiztrūkst arī tādi brīži, kad arī viņš pats nokļūst lielu pārdomu krustcelēs. Nesens tāds brīdis bija pirms gada vai diviem. "Audzēkņi pie manis nāk ar mērķi trenēties un kaut ko sasniegt. Pie tā arī ik brīdi strādājam, bet tad pienāk rudens periods un nav īsti kur jauniešus pienācīgi trenēt. Es nevaru pilnvērtīgi jauniešiem palīdzēt, jo sporta infrastruktūras trūkums Rīgā ir ļoti jūtams," savu grūto pārdomu iemeslus min Krūms. Viņš gan atzīst, ka līdz šim vienmēr ir izdevies ar šīm pārdomām tikt galā. Negribas pamest iesākto, tādēļ viņš meklē citus ceļus, kā sasniegt rezultātus. Piemēram, trenējot Guntu Latiševu–Čudari, ziemā viņai nav kur skriet 400 metru distanci. Tādēļ tiek pielāgots treniņu process un ziemā viņi trenē citas disciplīnas, bet 400 metru skriešanu atsāk līdz ar siltāka laika iestāšanos.

Krūms ilgus gadus bijis arī Latvijas Nacionālās vieglatlētikas izlases galvenais treneris. Kā viņš atceras šo dzīves periodu? "Mana paša sportista karjera tuvojās noslēgumam. Ģimenē bija pieteicies mazulis. Domāju, ka pats vairs nesportošu un ieraudzīju vakanci uz šo amatu. Pieteicos un drīz sāku strādāt kā galvenais treneris. Tas bija ļoti interesants darbs. Palikušas tikai pozitīvas atmiņas. Nacionālajā izlasē nostrādāju 10 gadus, pēc kuriem gribējās kaut ko pamainīt," stāsta Krūms.

"Tas, ko pats esmu mācījies, strādājot par treneri, un, ko mācu arī saviem audzēkņiem – paļaušanos uz cilvēkiem. Man patīk, ka varu uzticēties. Nevar tikt uz priekšu, ja viens otram neuzticas," pārliecināts treneris, kuram šajā ziņā ļoti paveicies, jo apkārt ir cilvēki, kas ir uz viena viļņa ar viņu.

Par projektu "Panākumu meistari"
Projekta "Panākumu meistari" laikā sporta līdzjutēji varēs ne tikai izlasīt 10 stāstus par izciliem Latvijas sporta treneriem, bet arī iesaistīties iedvesmojošākā stāsta noteikšanā. Tieši lasītāji būs tie, kas balsojot noteiks, kurš treneris iegūs godalgu "Panākumu meistars", kā arī būvtehnikas nomas uzņēmuma "Cramo Latvia" sarūpēto naudas balvu - 1000 eiro. Balsot par iedvesmojošāko stāstu lasītāji varēs portālā Delfi.lv no 12. līdz 22. maijam. Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!