Foto: AFP/Scanpix/LETA
Austrālijas basketbola izlase sestdien Tokijas olimpisko spēļu turnīra bronzas mačā pieveica Slovēnijas valstsvienību. Austrālijas vienība tās vēsturē bija četrreiz noslēgusi olimpiskās spēles ceturtajā vietā, taču šoreiz beidzot tika pie godalgām.

Austrālijas izlase bronzas medaļas izcīnīja, Slovēnijas izlasi pieveicot ar rezultātu 107:93 (20:19, 33:26, 25:22, 29:26).

Bronzas ieguvēju rindās 42 punktus guva Patijs Milss, kurš izdalīja deviņas rezultatīvas piespēles. Ar 16 punktiem un deviņām bumbām zem groziem izcēlās Džo Inglss, bet 14 punktus sakrāja Džoks Landeils.

Zaudētāju labā Luka Dončičs sakrāja 22 punktus, astoņas kļūdas, astoņas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles. Komandas zvaigzne lielāko daļu spēles pavadīja ar nosaitētu kreiso plaukstu, kuru viņš savainoja pusfinālā pret Francijas izlasi. Viņam ar 18 punktiem palīdzēja Klemens Prepeličs, bet 13 punktus sakrāja Maiks Tobijs.

Spēles ievadā pa grozu maz meta Dončičs, kurš jau pusfināla kārtas ceturtajā ceturtdaļā vairāk pievērsās saspēles vadīšanai. Par pasīvu spēli nevarēja pārmest Milsam, kurš no spēles ievada aktīvi uzbruka grozam, ar desmit punktiem kaldinot minimālu Austrālijas izlases pārsvaru pirmajās desmit minūtēs (20:19).

Slovēnijas izlases rezervisti otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs palīdzēja komandai izvirzīties vadībā, bet praktiski bez maiņām turpināja spēlēt Milss, kurš pēc individuālām darbībām realizēja sarežģītus metienus. Slovēņi pāris reizes neuzmanīgi pazaudēja bumbu pēc gala auta, bet Milss ar tālmetienu un 25. punktu jau panāca rezultātu 45:35. Slovēnijas valstsvienība deficītu samazināja, bet puslaika beigās vēlreiz izcēlās ar bezrūpību. Dončičs, sagaidot tiesneša svilpi, uzsāka skarbu diskusiju ar tiesnešiem, kamēr Matīss Taibuls netraucēti aizskrēja pēc otrā "slam dunk" pusminūtes laikā – rezultāts 53:45 par labu austrāliešiem. Dalasas "Mavericks" komandas zvaigzne puslaika pārtraukuma laikā tika sodīts ar tehnisko piezīmi.

Lai gan Austrālijas basketbolisti šķita gatavi veikt izšķirīgo izrāvienu, spītīgie slovēņi turpināja turēties līdzi. Prepeličs palīdzēja komandai pietuvoties līdz sešu punktu deficītam, uz ko ar jau 36. punktu pēc otrā pustālā metiena īsā laika sprīdī atbildēja Milss. Izmantojot slovēņu vērsto sašutumu pret tiesnešiem un paviršo atgriešanos aizsardzībā, Austrālijas basketbolisti ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē guva 14 punktu pārsvaru. Taču to minūtes laikā, Milsam paralēli atpūšoties, atspēlēja Jaka Blažičs un Vlatko Čančars – rezultāts jau 81:75.

Grozam aktīvāk sāka uzbrukt arī Dončičs, kurš pēc tālmetiena jau samazināja deficītu līdz trim punktiem. Tomēr slovēņi atkal patraucēja paši sev. Nevajadzīgu nesportisko piezīmi nopelnīja Blažičs, bet 20 sekunžu laikā piecus punktus guva Dante Eksams, kurš tika pie viegla bumbas trieciena grozā ātrajā uzbrukumā.

Dončičs vēl pacentās mainīt spēles gaitu, noņemot medpersonāla sagatavoto "teipu" plaukstai un trāpot divus tālmetienus. Taču spēli līdz uzvarai Austrālijas izlases labā noveda Milss, kurš pārkāpa 40 punktu slieksni un atdeva vairākas zīmīgas piespēles. Austrālieši varēja mesties priekos, atzīmējot ilgi gaidītās olimpiskās medaļas.

Austrālijas valstsvienība līdz šim bija pēdējo gadu neveiksmīgākā valstsvienība izšķirīgajās spēlēs. Austrālieši sasniedza olimpisko pusfinālu 1988., 1996., 2000. un 2016. gadā, bet katru reizi samierinājās ar ceturto vietu. Tas pats notika 2019. gada Pasaules kausa izcīņā.

Slovēnijas izlasei šī bija debija olimpiskajās spēlēs. Kopš triumfa 2017. gada Eiropas čempionātā slovēņi nebija piedalījušies neviena čempionāta finālturnīrā.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā zelta medaļas izcīnīja ASV basketbolisti, kuri visu spēli nespēja atrauties no Francijas izlases, triumfu gūstot vien pēdējā mača minūtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!