Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV vīriešu basketbola izlase sestdien izcīnīja ceturto olimpisko zeltu pēc kārtas un 16. valstsvienības vēsturē, pietiekami smagā cīņā uzvarot Francijas valstsvienību.

Amerikāņi vairākkārt attīstīja vismaz desmit punktu lielu vadību, taču Francijas izlase katru reizi spēja deficītu sadeldēt, spēles izskaņā piekāpjoties vien ar rezultātu 82:87 (18:22, 21:22, 24:27, 19:16).

Uzvarētāju labā neaizstājams bija Kevins Durants, kurš 35 nospēlētās minūtēs izcēlās ar 29 punktiem. Tieši viņa piezīmju problēmas apakšgrupas spēlē palīdzēja Francijas valstsvienībai uzvarēt pirmo savstarpējo spēli. Savukārt ar 19 punktiem piebalsoja Džeisons Teitams.

Francijas izlases rindās Rūdijs Gobērs sakrāja 16 punktus, desmit izprovocētas piezīmes un astoņas atlēkušās bumbas. Ar tikpat punktiem atzīmējās arī Evans Furņjē.

Kā tas bijis ierasts izslēgšanas spēlēs, pirmā vadībā izvirzījās ASV valstsvienības pretiniece. Amerikāņi netrāpīja pirmos septiņus tālmetienus, bet veiksmīga uzbrukumā bija Francijas izlase. Jau no pirmās ceturtdaļas iniciatīvu uzņēmās Kevins Durants, kurš ar 12. punktu atguva vadību ASV komandai (15:18). Ceturtdaļas izskaņā Teitams ar amerikāņu otro precīzo trīspunktnieku panāca 18:22.

Laukumā nākot rezervistiem, francūži izteikti spēlēja uz groza apakšu. Divreiz "postā" punktus guva Mustafa Fols, bet šāda pieeja pārsvarā pie laba rezultāta nenoveda. ASV izlase turpināja spēlēt veiksmīgi otrā laukuma pusē, un Duranta 18. punkts jau ļāva attīstīt 12 punktu pārsvaru.

Laukumā atgriežoties Gobēram, centra pozīcijas spēlētājs, amerikāņiem samainoties pēc aizsegiem, izprovocēja vairākus noteikuma pārkāpumus. Francijas basketbolists trāpīja piecus no deviņiem soda metieniem, un veiksmīga spēle aizsardzībā ļāva viņa izlasei puslaiku noslēgt, esot zaudētājos vien ar 39:44. Zīmīgi, ka francūži puslaika gaitā pieļāva desmit kļūdas, bet ar ne pārāk precīzo spēli turpināja izrādīt konkurenci varenajam pretiniekam.

Otrā puslaika pašā ievadā Eiropas vienība sadeldēja deficītu līdz diviem punktiem. Holideja un Duranta centieni palīdzēja amerikāņiem atrauties līdz 45:56. Taču spītīgā Francijas izlase noturējās spēlē gan pēc šī izrāviena, gan dažas minūtes vēlāk, kad Tomasa Ertela divas kļūdas ļāva pretiniekam panākt jau rezultātu 57:71. Timotejs Luvavu-Kabaro un Nikolā Batums trāpīja pa vienam tālmetienam, pēdējai ceturtdaļai tiekot uzsāktai ar rezultātu 63:71.

Tieši ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē Francijas izlase aizvadīja veiksmīgāko spēles nogriezni aizsardzībā. Amerikāņi izpildīja sarežģītus un neprecīzus metienus pēc individuālām darbībām. Francijas izlase brīžiem nebija diži veiksmīgāka, taču Frenka Nilikīnas "trejacis" ļāva viņiem pietuvoties līdz 70:73.

ASV basketbolistiem bija pa spēkam nepieļaut, ka francūži tiek pie bumbas viena metiena attālumā no neizšķirta. Teitums ar tālmetienu divas minūtes pirms spēles beigām panāca desmit punktu pārsvaru. Taču pāris veiksmīgas darbības Francijas izlases izpildījumā noveda līdz azartiskam Evana Furņjē tālmetienam – rezultāts minūti pirms beigām kļuva 78:84. Amerikāņi trāpīja vienu no četriem soda metieniem, Nilikīna trieca bumbu grozā, bet tūlīt pat ASV kļūdījās auta izpildē, pēc kuras de Kolo tika pie diviem soda metieniem – desmit sekundes līdz beigām rezultāts jau bija 82:85.

Līdera statusu gan vēlreiz pierādīja Durants. Amerikāņi veiksmīgi nogādāja bumbu uzbrucējam, viņš realizēja divus soda metienus, bet pēdējās cerības Francija zaudēja, Batumam netrāpot tālmetienu pēc auta izspēles. ASV basketbolisti varēja meklēt savas valsts karogus, bet uz rezervistu soliņa pārdzīvoja Gobērs, kurš kopā ar pārējo Francijas valstsvienību aizvadīja otro sīvo maču pret ASV šajās olimpiskajās spēlēs.

ASV izlase tādējādi pirmo reizi pēdējo trīs pasaules mēroga turnīru laikā uzvarējusi Francijas valstsvienību, kas amerikāņus pieveica 2019. gada Pasaules kausa ceturtdaļfinālā. Tā bija pirmā ASV valstsvienības nozīmīgā sakāve kopš neizcīnītās zelta medaļas 2004. gada olimpiskajās spēlēs un 2006. gada Pasaules kausā, kas piespieda tās federāciju ar lielāku vērību veidot izlases sastāvu, nepieļaujot paviršu spēli zvaigžņu izpildījumā.

Pasaulē titulētākā valstsvienība izcīnīja 16. olimpisko zeltu, bet Francijas valstsvienība tikusi pie trešās sudraba medaļas. Tā arī 1948. un 2000. gada finālspēlēs zaudēja ASV, taču vien 2000. gadā izrādīja kādu pretestību, pirms 21 gada zaudējot ar desmit punktu deficītu.

Bronzas medaļu liktenis tiks noskaidrots pulksten 14.00, kad laukumā dosies Slovēnijas un Austrālijas vienības.

Pusfināla mačā ASV atspēlēja 15 punktu deficītu pret Austrāliju, otrajā puslaikā svinot pārliecinošu uzvaru. Savukārt francūžus finālā ieveda Nikolā Batums, kurš spēles pēdējās sekundēs bloķēja Klemena Prepeliča metienu no groza apakšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!