Foto: EPA/Scanpix/LETA
Francijas basketbola izlase ceturtdien ļoti aizraujošā Tokijas olimpisko spēļu pusfināla kārtas spēlē pieveica Slovēnijas valstsvienību, piesakoties finālmačam pret ASV basketbolistiem.

Francijas izlase pretiniekus uzvarēja ar rezultātu 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24). Pāris sekundes pirms spēles beigām Nikolā Batums no aizmugures nobloķēja Klemenu Prepeliču, kurš jau izpildīja šķietami netraucētu metienu no groza apakšas.

Uzvarētāju labā 25 punktus guva Nando de Kolo, bet ar 23 punktiem izcēlās Evans Furņjē. Kārtējo daudzpusīgo spēli aizvadīja Batums, kuram bija trīs punkti, bet piecas atlēkušās bumbas un četri bloķēti metieni.

Slovēnijas izlases rindās Luka Dončičs sakrāja 16 punktus, 18 rezultatīvas piespēles un desmit atlēkušās bumbas. Komandas zvaigzne ceturtajā ceturtdaļā sasita plaukstu. Šī savainojuma dēļ basketbolists, iespējams, pēdējo sešu minūšu laikā izpildīja tikai vienu metienu no spēles.

Dončičam ar 23 punktiem un astoņām bumbām zem groziem piebalsoja naturalizētais amerikānis Maiks Tobijs, kurš pārsvarā punktos pārvērta Dončiča piespēles, bet ar 17 punktiem atzīmējās Prepeličs.

Pirmo piecu minūšu laikā abas komandas kopā guva 32 punktus, mazu vadību uzturot Francijas izlasei. Pēc savas iegribas punktus sev un citiem izkārtoja Dončičs, bet tikpat rezultatīvi bija arī francūži, kuri negaidītu punktu ražu sagaidīja no aizsardzības speciālista Timoteja Luvavu-Kabaro. Gan viņš, gan Frenks Nilikīna tika pie uzdevuma segt Dončiču visa laukuma garumā.

Rezultativitāte apsīka otrās ceturtdaļas ievadā. Atpūtu ieturēja spilgtākās zvaigznes, kā arī abām komandām likstas sagādāja tālmetienu precizitāte. Puslaika izskaņā caur "postu" četrus punktus Francijas ilzasei izkārtoja Rūdijs Gobērs, bet Luka Dončičs ar astoto rezultatīvo piespēli jau kārtējo reizi atrada Maiku Tobiju, kuram bieži vien atlika tikai bumbu viegli nogādāt grozā – rezultāts 42:44 par labu Slovēnijai.

Francūžiem izcili padevās otrā puslaika ievads. Jau otro teicamo piespēli spēlē atdeva de Kolo, uzdāvinot Gobēram iespēju izpildīt "slam dunk", bet otrā laukuma pusē Batums, kurš arī brīžiem sedza Dončiču, Slovēnijas basketbola zvaigzni nobloķēja jau trešo reizi. Slovēņus vairākas minūtes nomāca ciešā un disciplinētā Francijas izlases aizsardzība, bet desmitminūtes izskaņā pāris pietiekami nejauši metieni ļāva viņiem rezultāta ziņā noturēties pietiekami tuvu.

Pēdējā ceturtdaļā spēles pavedienu pazaudēja tieši vadībā esošā Francija, kura izsēja trešajā ceturtdaļā panākto desmit punktu pārsvaru. Bumba grozā gan joprojām nekrita arī Dončičam. Basketbolists – kurš pāris epizodēs cieta pēc divcīņām ar pretiniekiem – bija trāpījis vien piecus no 17 metieniem līdz, glābjot bumbu no auta, ietriecās spēles apkalpojošā personāla nosedzošā drošības stiklā un savainoja plaukstu.

Pēdējās piecas minūtes sagādāja ļoti spilgtas emocijas spēles dalībniekiem. Abas komandas pēc ļoti skaļiem protestiem no Mārtiņa Kozlovska pārstāvētās tiesnešu brigādes saņēma pa tehniskajai piezīmei. Ar meistarīgiem metieniem te izcēlās de Kolo, te atbildēja Prepeličs. Nepilnu pēdējo septiņu minūšu laikā tikai vienu metienu izpildīja plaukstu sasitušais Dončičs, kurš gan izdalīja četras rezultatīvas piespēles.

Luvavu-Kabaro ar tālmetienu jau šķietami atrisināja spēles likteni (90:85), taču Prepeličs trāpīja soda metienu, izprovocēja uzbrukuma piezīmi pret Furņjē un realizēja tālmetienu pēc Dončiča piespēles (90:89). Savukārt De Kolo uzbruka neprecīzi, atstājot Slovēnijas izlasei iespēju izraut uzbrukumu. To atkal uzsāka Dončičs, kurš piespēlēja Prepeličam. Aizsargs caurgājienā tika garām Batumam, netraucēts nonāca groza apakšā, bet Francijas izlases veterāns no aizmugures skaisti nobloķēja viņa metienu, nosargājot komandai uzvaru.

Joprojām nepieveiktā Francijas izlase sestdien finālā spēkosies ar ASV valstsvienību, kuru tā jau pārspēja apakšgrupas spēlē. Savukārt slovēņus sagaida duelis ar amerikāņu pieveikto Austrālijas vienību, kas centīsies ar piekto piegājienu izcīnīt kādu medaļu pēc olimpiskā pusfināla sasniegšanas.

Francijas valstsvienība divreiz olimpisko spēļu vēsturē tikusi pie sudraba medaļām. Gan 1948., gan 2000. gadā francūži finālmačā atzina tieši ASV izlases pārākumu. Slovēnijas izlasei šī ir debija olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!