Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV basketbola izlase ceturtdien pārvarēja neveiksmīgas pirmās 15 minūtes Tokijas olimpisko spēļu pusfinālā, nodrošinot sev vietu turnīra finālspēlē.

ASV basketbola izlase ar rezultātu 97:78 (18:24, 24:21, 32:10, 23:23) pārspēja Austrālijas valstsvienību, kas to negaidīti pieveica pārbaudes spēlē pirms olimpiskā turnīra.

Spēles favorītu uzvaru ar 23 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām kaldināja Kevins Durants, bet Devins Bukers piebalsoja ar 20 punktiem. Zaudētāju rindās 15 punktus un astoņas rezultatīvas piespēles sakrāja Patijs Milss, Dante Eksums izcēlās ar 14 punktiem.

Par varenu pirmo ceturtdaļu parūpējās Milss, kurš ar vairākām sekmīgām darbībām pēc kārtas uzbrukumā panāca Austrālijas izlasei vadību 10:18. Austrālieši izkārtoja labākus metienus, spēlēja gudrāk nekā pretinieki, bet vien ceturtdaļas beigās pieļāva kļūdas aizsardzībā. ASV izlasei pāris ļoti vienkārši divsoļi pēc caurgājieniem ļāva samazināt deficītu līdz 18:24.

Līdzīgi kā tas padevās Spānijas izlasei ceturtdaļfinālā, Austrālijas valstsvienība lielāko pārsvaru panāca otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs. Durantam atpūšoties, ASV aizvadīja nepārliecinošu nogriezni uzbrukumā, kā arī pieļāva paviršas kļūdas. Milss ar piespēli laukuma garumā izkārtoja Matīsam Taibulam 2+1 gājienu, bet Dante Eksams uzmeta "gaisiņu" Džokam Landeilam, vadībai jau sasniedzot 15 punktus (26:41).

Atlikušo četru minūšu laikā Austrālijas izlase gan pieļāva četras kļūdas, kuras sekmīgi punktos pārvērta ASV basketbolisti, pietuvojoties līdz rezultātam 42:45.

Praktiski ar to Austrālijas valstsvienības veiksmes stāsts gan beidzās. Nenosedzamus metienus pēc dribla precīzi turpināja izpildīt Durants, amerikāņi sāka prasmīgāk dalīt piespēles, beidzot realizējot kādus tālmetienus, savukārt Bukers trešās ceturtdaļas laikā sakrāja 11 punktus, viens pats rezultativitātē apsteidzot pretiniekus.

Deficītam ceturtajā ceturtdaļā jau sasniedzot 20 punktus, zināmu enerģijas lādiņu Austrālijas izlasei vēl sagādāja Milss, kurš īsā laika sprīdī realizēja divus metienus. Viņa ilggadējais treneris Sanantonio "Spurs" vienībā Gregs Popovičs bija spiests lūgt minūtes pārtraukumu. Taču Milss, Džo Inglss un Taibuls tika nomainīti četras minūtes pirms spēles beigām, vienībai, visticamāk, laikus jau sākot domāt par bronzas spēli.

Abas vienības savus pretiniekus attiecīgi finālā un bronzas cīņā noskaidros otrajā pusfināla spēlē starp Francijas un Slovēnijas izlasēm, kas tiks aizsākta ceturtdien pulksten 14.00. Cīņas par medaļām notiks sestdien.

Amerikāņi turpina ceļu pēc 16. olimpiskās zelta medaļas, savukārt krietni rūgtāka pieredze līdz šim bijusi Austrālijas izlasei, kas četras reizes ieņēmusi ceturto vietu olimpiskajā turnīrā, abās izšķirīgajās spēlēs zaudējot arī 2016. gadā Riodežaneiro. Turklāt pirms diviem gadiem Pasaules kausā turnīru ceturtajā pozīcijā noslēdza tieši austrālieši.

Ziņots, ka abas valstsvienības pusfinālā iekļuva, pateicoties uzvarām spēlēs, kurās no izlases atvadījās pretinieku leģendas. ASV otrajā puslaikā pārspēja Spānijas izlasi, kuras rindās pēdējo maču aizvadīja Pau un Marks Gasoli, bet Austrālijas basketbolisti sagrāva Luisa Skolas pēdējo reizi pārstāvēto Argentīnas vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!