Foto: LETA

"Ventspils" komandai principiālā "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā pret "VEF Rīga" komandu atradās aukstasinīgs sastāvs, kas cīņas izskaņā spējis nosargāt uzvaru, pēc spēles sacīja ventspilnieku galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

Jau ziņots, ka "Ventspils" sestdien ļoti emocionālā mačā izbraukumā ar 80:77 (24:19, 10:16, 22:17, 24:25) apspēlēja "VEF Rīga" vienību, sperot lielu soli pretī pirmajai vietai regulārā turnīra noslēgumā.

"Šī bija interesanta spēle un pēdējās minūtēs skatītājiem vēl tika šovs, bet tas piederas pie lietas. Priecēja, ka veiktās maiņas pastiprināja spēli. Mača izskaņā, kad "VEF Rīga" tikpat kā izlīdzināja rezultātu, atradās aukstasinīgs sastāvs, kas nobeidza šo spēli. Šādi neizdevās Itālijā [FIBA Čempionu līgā]. Tomēr vēl ir lietas, kur varam kļūt labāki. Brīžiem spēlētāji pārāk aizrāvās ar individuālām darbībām," pēcspēles preses konferencēs norādīja Muižnieks.

"Ventspils" rindās pašlaik atgriezies Andrejs Gražulis, kurš sezonas pirmajā daļā guva smagu kājas traumu, taču Muižnieks atklāja, ka basketbolists vēl nav pilnībā gatavs.

"Tagad beidzot mums ir viena spēle nedēļā, varam arī patrenēties. Turpinājumā nāks pretī LBL augšgala komandas un spēles būs ne mazāk svarīgas par šodienas cīņu. Esam labā pozīcijā kopvērtējumā, bet tas var arī sašķobīties," atzina ventspilnieku galvenais treneris.

Sestdienas mača pašās pamatlaika beigās ventspilnieku leģionārs Folerins Kempbels pretinieku apspriedē viltīgi vēlējās novērot, kādu sadarbību "VEF Rīga" grasās izpildīt, taču izcēlās konflikts starp abu vienību basketbolistiem, kā rezultātā rīdzinieku leģionārs Abduls Gedijs un Kempbels tika izraidīti no spēles.

"Kempbela rīcība bija gudra un pēc noteikumiem, izņemot situāciju, kad viņš atbildēja uz sitienu. Pretiniekiem nebija minūtes pārtraukuma un Kempbels nostājās laukumā, kur grib atrasties. Ja viņš būtu izturējis sitienu, būtu šo situāciju uzvarējis. Tiesnešiem vajadzēja rīkoties ātrāk, bet viņiem nepārmetu. Varbūt arī par šiem sīkumiem nezinu līdz galam noteikumus," teica Muižnieks.

Muižnieks arī atklāja, ka "Ventspils" komandai svētdien pievienosies jauns leģionārs, kura lietderība vēl tikai tiks vērtēta. "Tas ir garais spēlētājs. Centīsimies izmantot iespēju, kamēr vēl var papildināt sastāvu."

Savukārt "Ventspils" kapteinis Kristaps Janičenoks pēc spēles sacīja, ka šajā mačā bijusi "play-off" atmosfēra.

"Šī bija līdzvērtīga cīņa. Esmu priecīgs, ka uzvarējām, bet zaudējām cīņu par atlēkušajām bumbām un rezultatīvajās piespēlēs. Tas parāda, ka treniņos vēl daudz jāstrādā. Aizsardzība bija normāla, bet šī ir tikai viena spēle - sezona turpinās," uzsvēra Janičenoks.

Savukārt "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis piekrita Janičenoka teiktajam, norādot, ka šī bijusi spēle "play-off" stilā.

"Bija "play-off" stila spēle - ar visiem asumiem, kas tādam mačam piederas, bet beigās "Ventspilij" paveicās vairāk. Brīžiem spēle nebija plūstoša, jo basketbolisti laukumā pavadīja daudz minūšu," teica Gailītis. "Armands Šķele šajā mačā neizskatījās spējīgs mums palīdzēt."

Šķēle šajā mačā laukumā kopumā pavadīja nepilnas 13 minūtes, taču tikai divas otrajā puslaikā.

"Kempbels pēdējās sekundēs provocēja. Tiesnešiem spēle jāskatās pēc būtības - kurš provocēja, nevis cieši pēc tehniskajiem noteikumiem," uzskata Gailītis. "Dažbrīd grūti saprast tiesāšanu, bet nevainoju tiesnešus par kļūdām, tādas ir visiem."

Noslēdzoties pāreju laikam "VEF Rīga" šonedēļ papildināja sastāvu ar pieredzējušo uzbrucēju Gintu Antropu un amerikāņu aizsargu Aleksu Gordonu, kurš Latvijas galvaspilsētā gan ieradās tikai sestdien, tāpēc laukumā nedevās. Tikmēr Antrops nospēlētajās desmit minūtēs iemeta divus punktus.

"Antrops izskatījās neslikti - spēlēja nosvērti, aizvadīja labu pirmo maču. Viņš mums palīdzēs," izteicās Gailītis. "Savukārt jaunais ārzemnieks kādu laiku nav spēlējis. Viņš karjeras laikā ir spēlējis izcili, ir spēlēji viduvēji, bet ceram, ka pie mums spēlēs izcili. Ja viņš šeit ir, mēs viņam uzticamies."

Tikmēr viens no "VEF Rīga" līderiem Mareks Mejeris pēc sestdienas mača sacīja, ka tas ir sāpīgs zaudējums. "Līdzīgi kā Ventspilī – visu spēli cīnāmies līdzīgi, bet beigās kaut kas pietrūkst. Tomēr no šādiem mačiem kļūsim spēcīgāki."

Abas komandas šosezon jau tikās janvāra vidū, kad savā laukumā ar 81:73 uzvarēja ventspilnieki, pārņemot vadību turnīra tabulas kopvērtējumā. Šīm vienībām, aizvadot atšķirīgu spēļu skaitu, pirms šī mača LBL bija pa divām neveiksmēm, tāpēc sestdienas spēlē, ļoti iespējams, izšķīrās LBL regulārā čempionāta pirmās vietas liktenis.

LBL kopvērtējuma līderpozīcijā ar 21 uzvaru 23 mačos ir "Ventspils" komanda, kurai ar 11 uzvarām 14 spēlēs seko "VEF Rīga". Trešā ar 15 uzvarām 23 mačos ir pagājušās sezonas čempione "Valmiera"/ORDO, bet ar 12 panākumiem 23 cīņās seko "Jēkabpils".

Piektajā pozīcijā ar 11 uzvarām 21 mačā ir "Barons kvartāls", tai ar 11 panākumiem 24 dueļos seko "Liepāja"/"Triobet", bet septītā ar 11 uzvarām 26 cīņās ir "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda, aiz kuras atrodas "Ogre"/"Kumho Tyre", kas guvusi deviņas uzvaras 23 mačos.

Vēl "Latvijas Universitāte" izcīnījusi piecas uzvaras 25 mačos, bet turnīra tabulu noslēdz "Valka"/"Valga", kas guvusi trīs uzvaras 16 spēlēs.

"VEF Rīga", kas spēlē arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalās arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas savā starpā spēlēs četrus apļus, katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!