Foto: F64

Trešdien, 1.oktobrī, ar spēlēm Valmierā, Mārupē, Jūrmalā un Jelgavā sāksies "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas 24.čempionāts: vismaz 138 intriģējošas spēles pamatturnīrā, un vairāk nekā divi desmiti aizraujošu cīņu izslēgšanas turnīrā.

Ar jaunās sezonas aktualitātēm un iezīmēm iepazīstina Latvijas basketbola līgu direktore Lāsma Zandere.

10 KOMANDU (+ 1). Pēc četras sezonas no vietas notikušās paplašināšanās, Aldaris LBL dalībnieku skaits sarucis par vienu komandu. Basketbola klubs "BA Turība" atkāpies "Jūrmala/Fēnikss" fārmkluba statusā un spēlēs LBL2, vairākos virslīgas klubos atstājot četru gadu laikā sagatavoto "ražu" - spēlētājus un galveno treneri Arni Vecvagaru. Savukārt potenciālie jaunpienācēji BK "Ogre" nolēmuši vēl  vismaz vienu sezonu veltīt spēku un pieredzes sakopošanai, spēlējot LBL2.

Pagaidām Aldaris LBL nespēlēs U18 izlase - Basketbola savienība turpina meklēt finansējumu Basketbola akadēmijas projekta turpināšanai un, paredzams, jaunieši LBL čempionātā iesaistīsies pēc Jaungada.

VETERĀNI. 24.sezonu LBL pirmajā divīzijā spēlēs Ventspils un Liepājas komandas, tiesa, gadu gaitā mainījušies to nosaukumi un juridiskie statusi. Visgarākā konsekventā sērija izdevusies 1994.gada rudenī nodibinātajam basketbola klubam "Ventspils", kas šoruden svin 20.jubileju. No Rīgas komandām visgarākais CV ir "Barons kvartālam", kura likumīgo priekšteču "LainERS" priekštecis "Princips" bija paša pirmā LBL čempionāta dalībnieku vidū. Tiesa, "baronu" hroniku 2011./2012.gada sezonā pārtrauca komandas brīvprātīgā atkāpšanās uz LBL2.

VIENA SPĒLE, DAŽĀDA VĒRTĪBA. Sekojot tradīcijai LBL reglamentu veidojam tā, lai būtu interesanti pašiem un, iespēju robežās, netraucētu labāko komandu startu starptautiskajos turnīros. Līdz ar to komandas aizvadīs dažādu spēļu skaitu un atšķirsies katras spēles "vērtība".

"VEF Rīga" ar 8 komandām spēlēs tikai izbraukumā, bet ar BK "Ventspils" nospēlēs divreiz (kopā 10 spēles, pagaidām neņemot vērā iespējamo maču ar U18 izlasi). Vienas spēles vērtība - 10%.

BK "Ventspils" ar visām komandām izspēlēs divus apļus (kopā 18 spēles). Vienas spēles vērtība - 5,5%

Astoņas komandas - BK "Jēkabpils", "Jūrmala/Fēnikss", "Liepāja/Triobet", BK "Valmiera", "Barons kvartāls", "Latvijas Universitāte", BK "Jelgava" un BK "Saldus" - savā starpā izspēlēs četrus apļus (katrai kopā 31 spēle). Vienas spēles vērtība - 3,2%.

IZSLĒGŠANAS TURNĪRS. Piedalīsies sešu pirmo vietu ieguvēji. Ceturtdaļfināla (3.-6., 4.-5.) un pusfināla sērijās cīņa ritēs līdz trim uzvarām. Finālsērija, kā ierasts, līdz četrām uzvarām.

INTRIGAS. Komandās notikušās pārmaiņas un notikušo pārbaudes spēļu rezultāti sola sportiski ļoti interesantu sezonu ar daudziem negaidītiem rezultātiem. Vai Rīga atgūs čempionu titulu? Vai pērnie veiksminieki - "Ventspils", "Jēkabpils", "Jūrmala/Fēnikss" - spēs attīstīt panākumus? Vai pērn mērķus nesasniegušās komandas - "Valmiera", "Liepāja/Triobet", "Barons kvartāls" - būs atguvušās? Ko spēs atjauninātā "Valmiera", pastiprinātais "Saldus" un rekonstruētā "Latvijas Universitāte"? Daudz intriģējošu jautājumu katrai gaumei.

TELEVĪZIJA. Aldaris LBL spēļu translācijas nodrošinās Best4sport TV. Tās būs redzamas Best4sport kanālā Lattelecom interaktīvajā televīzijā (184.kanāls), kā arī portālos basket.lv un delfi.lv. Klubiem ir tiesības organizēt to mājas spēļu translācijas, kuras nerādīs centralizēti. Piemēram, Liepāja/Triobet mačus varēs redzēt sportacentrs.com. Sezonas otrajā pusē svarīgākās spēles, ieskaitot finālsērijas mačus, translēs LTV7.

TRĀPI UN.... Jau piekto sezonu pēc kārtas notiks akcija līdzjutējiem "Trāpi un brauc", kuras galvenā balva būs jauna automašīna "Škoda ". Sākums - 2015.gada janvārī. Toties jau no oktobra vidus Aldaris LBL spēļu laikā līdzjutējiem būs iespēja piedalīties konkursā "OlyBet naudas metiens", kurā būs iespēja vinnēt 500 EUR.

ATCERIES SAVĒJOS. Domājot par basketbola tradīciju pārmantojamību un paaudžu saiknes stiprināšanu, sadarbībā ar klubiem ap Ziemassvēkiem organizēsim Aldaris LBL klubu spēlētāju vizītes pie veterāniem.

TOTALIZATORI TIKAI SKATĪTĀJIEM. Aldaris LBL, kā arī LBL2, LBL3 komandu spēlētāji parakstījuši Deklarācijas par Godīgu un atbildīgu spēli, uzņemoties saistības nekādā veidā neizmantot savu statusu un neiesaistīties totalizatoros. Ceram, ka Deklarācijā formulētie principi tiks ievēroti, tomēr profilakses nolūkos esam vienojušies par sadarbību ar starptautiskiem partneriem, kuriem ir pieredze aizdomīgo spēļu analīzē un fiksēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!