Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas basketbola izlasei noteikti noderētu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Minesotas "Timberwolves" spēlētājs Čeiss Badingers, kurš paudis vēlmi pārstāvēt Latvijas izlasi, intervijā laikrakstam "Diena" sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis.

Atgādinām, ka Badingera vectēvs Andrejs Eglītis emigrēja no Latvijas Otrā pasaules kara laikā, bet viņa mamma ir Māra Badingere (dzimusi Eglīte), kura apprecējusies ar amerikāni Dankanu Badingeru. Tā kā basketbolistā rit latviešu asinis, viņš maija beigās pauda vēlmi pārstāvēt Latvijas izlasi.

Tikmēr Bagatskis Badingera gadījumu nevēlējās salīdzināt ar iepriekšējiem naturalizācijas gadījumiem Latvijas basketbolā, jo tie spēlētāji nebija augstas klases basketbolisti.

"Mēs jau vienmēr naturalizējam to, kas nevienam citam nav vajadzīgs. Varbūt paņemt spēlētāju, kuram pasi nevajag tāpēc, lai Eiropā nopelnītu piecus dolārus vairāk?" izdevumam "Diena" izteicās Bagatskis.

Latvijas speciālists skaidroja, ka Badingers Latvijas izlases kreklā varētu spēlēt jau nākamajā vasarā: "Domāju, ka Eiropā nav daudz izlašu, kuras atteiktos no šāda spēlētāja. Viņš gan vēl neesot atmetis cerību tikt ASV izlasē. Lai prātiņš nedaudz nomierinās, un varbūt nākamvasar viņš jau būs pie mums. Savienība risina dialogu ar šo spēlētāju.

Kopš 1992.gada vīriešu valstsvienībā spēlējuši pieci ārpus Latvijas dzimuši spēlētāji. Ukrainā dzimušie Igors Meļņiks (49 spēles Latvijas izlasē) un pāragri aizsaulē aizgājušais Andrejs Bondarenko (47) uz dzīvi Latvijā apmetās padomju laikā un Latvijas pavalstniecībā tika uzņemti paātrinātā kārtībā. ASV dzimušie latviešu izcelsmes amerikāņi Bruno Pētersons (24) un Alekss Šturms (16) izmantoja likumā paredzētās tiesības uz dubulto pavalstniecību, bet amerikānis Trojs Ostlers (10) tika uzņemts Latvijas pavalstniecībā "par īpašiem nopelniem".

2009.gadā Badingeru ar kopējo 44 .numuru izvēlējās Detroitas "Pistons" un uzreiz aizmainīja viņu uz Hjūstonas "Rockets". Badingers šajā sezonā NBA aizvadīja 56 spēles, deviņās no tām dodoties "Rockets" sākumsastāvā. Vidēji spēlē laukumā viņš bija 22,4 minūtes, guva 9,6 punktus un izcīnīja 3,7 atlēkušās bumbas. Kopumā trīs sezonu laikā NBA viņš aizvadījis 210 spēles, vidēji katrā gūstot 9,4 punktus un izcīnot 3,4 atlēkušās bumbas. Šajā starpsezonā Badingeru Hjūstonas klubs aizmaninīja uz "Timberwolves" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!