Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas basketbola izlases treneris Luka Banki atzinīgi vērtē aizsargu Kristera Zorika un Artūra Kuruca sniegumu šīs vasaras gaitā, sarunā ar žurnālistiem pēc izcīnītās uzvaras pār Rumānijas valstsvienību klāstīja speciālists.

Latvijas valstsvienība trešdien izcīnīja trešo uzvaru trijās 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīra spēlēs, "Arēnā Rīga" ar rezultātu 79:69 pārspējot Rumānijas valstsvienību. Abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē latvieši uzvarēja ar 36 punktu pārsvaru, lielu daļu spēles atrodoties vadībā ar vairāk nekā 40 punktiem.

"Spēli iesākām smagnēji un lēni," pēc mača atzina Rihards Lomažs. "Nevarējām dabūt pareizo ritmu, bet tad ar maiņām to dabūjām. Trešajā ceturtdaļā apstājāmies. Galu galā labi nospēlējām beigas. Izmantojām to, ka viņi bija pārlieku agresīvi."

"Pirmā spēle varbūt radīja nepatiesu sajūsmu," sprieda Banki, kurš uzsvēra, ka šodien nav sagaidījis līdzīgu rezultātu. "Šī vakara spēle un mačs starp Rumāniju un Baltkrieviju [rezultāts bija 72:77 par labu Baltkrievijai] pierāda, ka mēs pirmajā mačā paveicām neticamu darbu."

"Komanda pirmās 25 minūtes spēlēja stabili, izveidojot 20 punktu pārsvaru. Tas pierādīja, ka arī spēlē, kurā grozā nekrīt metieni un uzbrukums nav tik plūstošs, cik parasti, esam spējīga komanda. Šķiet, ka spēles izskaņā pārgājām uz rezultāta noturēšanas režīmu," izteicās speciālists.

Latvijas valstsvienība realizēja tikai piecus no 20 tālmetieniem. Liela loma nepieciešamo punktu gūšanā otrajā puslaikā bija Lomažam, kurš, realizējot 13 no 14 soda metieniem, izcēlās ar 21 punktu. Abi rādītāji ir jauns viņa karjeras rekords. Sasmacnieks atzina, ka izmantojis pretinieku sakrāto piezīmju normu un pārlieku agresīvo aizsardzību. Uz preses konferenci viņš gan ieradās ar nosaitētu labās rokas elkoni, kuru viņš savainoja svētdien aizvadītajā spēlē.

"Elkonī nav problēmu. Dabūju pa nervu, un īsti nejūtu īkšķim galu. Ja viņi būt man ļāvuši mest, nebūtu iemetis," teica Lomažs, kurš nosmēja, ka izlases koordinators Emīls Toms uz vairoga salicis punktiņus, lai basketbolists zinātu, kur mest ar atsitienu.

Vai tas arī mudinājis aizsargu vairāk doties caurgājienos? "Tā kaut kā sanāca. Varbūt tas bija zemapziņā, bet spēlēju pēc situācijas. Ja būtu jāmet, es mestu. Rītdien gan jau nedabūšu nevienu soda metienu," pasmējās Lomažs.

Latvijas izlase jau kvalificējusies nākamajai kārtai, bet ceturtdien vēl aizvadīs spēli ar Baltkrievijas basketbolistiem. Valstsvienības treneris pēc garā gatavošanās posma un intensīvā atlases turnīra grafika sagaida smagu spēli.

"Rīt būs ļoti svarīgi saglabāt to pašu spēju koncentrēties. Tas nav viegli. Esam ilgi gatavojušies, un neaizmirsīsim, kādos apstākļos strādājām pirmās divas nedēļas. Bija neticams karstums un gaisa mitrums. Spēlētājiem bija ļoti smagi trenēties bez kondicionēta gaisa. Viņi zaudēja svaru un enerģiju, mums cenšoties paātrināt komandas veidošanas procesu," par jūlijā pieredzēto karstumu Latvijā atgādināja Banki.

Treneris gan sagaida vēl pēdējo lielisko spēli Latvijas izlases izpildījumā. Baltkrievi būs gatavi pretī likt fizisku spēli, bet mājiniekiem pretī jāliek daudzpusība un savas prasmes, uzsvēra itālis. Savukārt Lomažs izteicās, ka pirmā pārliecinošā uzvara pār Rumānijas izlasi nav traucējusi attiecīgi sagatavoties citām spēlēm un novērtēt pretiniekus.

"Mēs neskatāmies, kas bijis iepriekš. Pašlaik [kā komanda] esam ļoti zemu. Mums ir tikai viens mērķis – tiekties augstāk, un mēs nešķirojam pretiniekus. Mēs arī rīt gribam pārliecinoši uzvarēt, un tā soli pa solim iet uz priekšu," stāstīja basketbolists. "Treneris ļauj spēlēt un visiem dod pārliecību. Mēs visi ar viņu esam atraduši labu valodu, un esam uz pareizā ceļa."

Viens no izlases ilggadējiem līderim Jānis Strēlnieks bija pieteikts pirmajām divām turnīra spēlēm, bet laukumā gāja tikai pret Baltkrievijas izlasi. Trešdien saspēles vadītājs nebija gatavs spēlēt un palika ārpus pietiekuma, viņa vietu ieņemot uzbrucējam Rinaldam Mālmanim.

Saspēles vadītāja lomā pārsvarā iejutās Kristers Zoriks un Artūrs Kurucs, brīžiem šos pienākumus veica arī Rihards Lomažs. Banki atzinīgi vērtēja viņu rādīto sniegumu gan šajā spēlē, gan visas vasaras gaitā, nosakot, ka ir ļoti priecīgs.

"Šie spēlētāji vadījuši komandu kopš treniņnometnes sākuma. Kristers Zoriks to darījis pat kopš mūsu pirmās nometnes jūnijā. Puisis visu vasaru pavadīja ar mums, katru dienu ar lielāko centību paveicot teicamu darbu. Kopš otrās nometnes viņš kopā ar Kurucu pierādījis, ka mums aiz mūsu labākajiem spēlētājiem – kā Jānis [Strēlnieks], Dairis [Bertāns] un Rihards [Lomažs], kurš vairāk [vecuma ziņā] ir pa vidu – ir nākamā paaudze. Viņi ir pierādījuši, ka nākamā paaudze ir talanta un potenciāla pilna," atbildēja Banki, kurš noteica, ka kopīgi pavadītā vasara abām pusēm bijusi ļoti noderīga.

"Pateicoties viņu spēles manierei un raksturam, jūtos ļoti droši [par saspēles vadītāja pozīciju]. Saskatu lielu potenciālu, tāpēc ļoti vēlos, lai viņi aizvada labu sezonu. Cerēsim, ka nākamajos izlašu spēļu "logos" viņi spers vēl vienu soli," par 23 gadus veco Zoriku un 21 gadu veco Kurucu izteicās Banki.

Ar vairākām precīzām piespēlēm šovasar aizvadītās spēlēs izcēlies arī Rihards Lomažs, kurš pārsvarā iejuties starp pirmo un otro pozīciju, ko mūsdienu basketbola leksikā dēvē par "kombo" spēlētāju. Basketbolistam tika vaicāts, vai viņam paticis tikt pie iespējām vadīt arī saspēli.

"Es jūtos ērti. Ja man būtu jāspēlē tikai par pirmo numuru, tad noteikti ietu runāt ar treneri, jo es ātrāk nogurtu (smejas). Bet man patīk, ka man rokās ir bumba. Varu spēlēt ar bumbu un veidot citiem situācijas. Pēdējo pusgadu Vācijā nospēlēju līdzīgi – tas nav nekas jauns," atbildēja Lomažs, kurš atzina, ka viņu "Denizli Basket" vienībā Turcijā sagaida līdzīga loma.

Pirmo puslaiku saspēles vadītāja pozīcijā iesāka Zoriks, kurš pamatsastāvā gājis katrā no trim spēlēm. Banki gan labpaticis sākumpiecnieku mainīt katras spēles otrajā puslaikā. Zorika lomu tajā šoreiz ieņēma Artūrs Kurucs.

"Lēmumu ietekmēja tas, kā viņš ar labu enerģiju aizvadīja pirmo puslaiku. Uzskatīju, ka viņš otrā puslaika sākumā bija perfekts saspēles vadītāja pozīcijai. Un viņš puslaika sākumā veica divas, trīs lieliskas darbības. Vēl viens iemesls bija saistīts ar spēlētāju minūtēm. Parasti cenšos pārlieku daudz neizmantot spēlētājus. Kristers ar Rihardu pirmajā puslaikā nospēlē daudz minūšu," skaidroja Banki. "Parasti spēles sākumā man ir plāns, kā rīkoties ar sastāvu. Tad spēle un tās radītās sajūtas palīdz dot norādes. Šis nav šahs. Šis ir basketbols, un tajā nepieciešams reaģēt ļoti ātri."

Nākamajā posmā astoņām priekškvalifikācijas kārtu pārvarējušajām komandām, starp kurām vietu nodrošinājusi jau Latvijas izlase, pievienosies 24 valstsvienības, kuras kvalificējās 2022. gada Eiropas čempionātam. Grupu turnīra pirmās spēles gaidāmas novembrī, bet tā izloze vēl nav aizvadīta.

Latvijas izlase cīņā pret Baltkrievijas basketbolistiem varēs nodrošināt pirmo vietu grupā, bet baltkrieviem nepieciešama vēl viena uzvara, lai kvalificētos nākamajai kārtai. To kaimiņvalsts varēs arī paveikt piektdien, kad spēkosies ar Rumānijas izlasi, kurai jācenšas Baltkrievijas vienība pieveikt ar vismaz piecu punktu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!