Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Milvoku "Bucks", Orlando "Magic", Hjūstonas "Rockets", Oklahomsitijas "Thunder", Portlendas "Trail Blazers" un Losandželosas "Lakers" boikotējušas trešdien paredzētās spēles, basketbolistiem protestējot pret sociālo netaisnīgumu ASV.

Pirmo soli spēra Milvoku "Bucks" komanda, kam ap pulksten 23.10 bija paredzēta Austrumu konferences izslēgšanas spēļu pirmās kārtas piektā spēle ar Orlando "Magic" vienību.

Milvoku komandas basketbolisti lēmumu spēli boikotēt pieņēma pēc Džeikoba Bleika smagas sašaušanas aizvadītajā nedēļas nogalē, ziņo ESPN žurnālists Adrians Vožnarovskis. Bleiks no policijas vardarbības cieta Viskonsinas štata Kenošas pilsētā, kurā pēc tam sekojuši nemieri. Tajos dzīvību zaudējuši vēl divi cilvēki.

"Bucks" komanda tieši bāzēta vienā no lielākajām Viskonsinas štata pilsētām Milvokos. Savukārt tās aizsargs Stērlings Brauns pirms diviem gadiem cietis no policijas vardarbības.


Neilgi pēc tam par tādu pašu soli lēma Oklahomsitijas "Thunder" un Hjūstonas "Rockets" vienības, kurām bija jāaizvada nākamā trešdienas spēle, kā arī Losandželosas "Lakers" un Portlendas "Trail Blazers" klubi, ziņo medija "The Athletic" žurnālists Šamss Čaranija. NBA visas trešdien paredzētās spēles pagaidām pārcēlusi, ziņots līgas "Twitter" profilā.

Bostonas "Celtics" un Toronto "Raptors" vienības, kurām jātiekas ceturtdien, arī apspriedušas nedošanos laukumā, iepriekš jau ziņojis Vožnarovskis. "Raptors" bijusi viena no komandām, kura pēc notikušā, apsvērusi došanos mājās, ziņo "Sports Illustrated" žurnālists Kriss Mannikss.

Vēl neilgi pirms "Bucks" un "Magic" vienību spēles tās pārraidē televīzijā uz laukuma bija redzami "Magic" basketbolisti, kuri nepilnas piecas minūtes pirms mača sākuma devās uz savām ģērbtuvēm. Laukumā palika vien četri tiesneši, kuri drīz vien, nesagaidījuši spēlētājus, arī zāli pameta.

Savukārt "Bucks" vienība vispār neizgāja no savām ģērbtuvēm, bet vēlāk pie tām runāja ar līgas vadību, ziņoja ESPN žurnālisti Reičela Nikolsa un Adrians Vožnarnovskis.

NBA spēlētājiem visu noslēguma turnīru bijušas iespējas laukumā doties ar krekliem, uz kuriem rakstīti dažādi sociālā taisnīguma saukļi. Turklāt uz visu basketbolistu iesildīšanās krekliem rakstīts "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" ["#BlackLivesMatter"]. Lielākā daļa līgas jau vairākus mēnešus iestājusies par sociālo taisnīgumu, arī pirms noslēguma turnīra piedaloties dažādās akcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!