Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns pēc aizmainīšanas uz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Dalasas "Mavericks" kritizējis savu bijušo vienību Vašingtonas "Wizards", uz kuru no Dalasas pārcēlies Kristaps Porziņģis.

Kā vēstī raidsabiedrība CBS, Bertāns sestdien, pirmo reizi runājot ar žurnālistiem pēc klubu maiņas, stāstījis par spēlētāju savstarpējo cīņu "Wizards" komandā, lai iegūtu spēles laiku un lomu laukumā.

Pirms "Mavericks" spēles pret Losandželosas "Clippers", kurā Bertāns laukumā nedevās, viņš skarbi izteicās par gaisotni savā bijušajā klubā.

"Ir grūti veidot komandas ķīmiju, kad dienu no dienas komandā praktiski notiek savstarpēji cīniņi par "es gribu vairāk minūšu" un "es gribu lielāku lomu"," Bertāns sacījis.

Kā viņš atzina, ka šādi cīniņi, "iespējams, bija lielākās grūtības vairākumam puišu šajā sezonā".

"Kad sākas lejupslīde, ir patiešām grūti mainīt virzienu un sākt atkal kāpt augšup," piebilda Bertāns.

Viņš nav pirmais spēlētājs, kurš runājis par tamlīdzīgām problēmām Vašingtonas komandā.

Arī "Wizards" uzbrūkošais aizsargs Kentavioss Kaldvels-Poups nesen medijiem sūdzējās, ka komandā "egoisms un savi plāni" gūst virsroku pār komandas garu, jo spēlētāji komandā sūdzas par spēles laiku un pieeju.

"Wizards" NBA sezonu sāka spoži, uzvarot desmit no 13 spēlēm, tomēr pēc tam traumas un problēmas ģērbtuvēs negatīvi ietekmējušas komandas sniegumu. Pēc pirmajām 13 spēlēm komanda uzvarējusi 15 spēles, bet 27 mačos atzīts pretinieku pārākums, noslīdot uz 11. vietu Austrumu konferencē.

Bertāns žurnālistiem sacīja, ka pēdējā mēneša laikā nav daudz spēlējis, bet ir trenējies, tādēļ jaunajā komandā cer kopā ar citiem spēlētājiem veidot labu sadarbību laukumā, palīdzot komandas biedriem izcelt viņu stiprās puses un sagaidot, ka komandas biedri ļaus viņam īstenot savu potenciālu.

Basketbola apskatnieki ASV pauž pārliecību, ka Bertāna aizmainīšana no "Wizards" saistīta gan ar nesaderību ar citiem komandas spēlētājiem, gan lielo algu.

"Mavericks" otro reizi trīs gadu laikā ceturtdien veica lielu maiņas darījumu, tajā iesaistot Porziņģi, šoreiz liepājnieku kopā ar otrās kārtas drafta izvēli aizmainot uz "Wizards", pretī saņemot Bertānu un aizsargu Spenseru Dinvidiju.

"Wizards" prezidents Tomijs Šeperds ASV medijiem par maiņas darījumu sacīja, ka "nevar baidīties veikt lielas pārmaiņas, kad ir iespēja vasarā ar brīvajiem aģentiem, kad ir iespēja maiņas darījumos, jo īpaši maiņas darījumu termiņa beigās".

Viņš atminējās, ka savulaik viņa priekštecis Džerijs Vests devis padomu "nekad nebaidīties veikt lielas pārmaiņas. Ir ierobežots skaits iegūt talantīgu spēlētāju, un lai iegūtu talantīgu spēlētāju, talantīgs spēlētājs ir jādod pretī".

Šeperds, kā vēstīja raidsabiedrība NBC, atzina, Porziņģis ir labāks nekā Bertāns un Dinvidijs kopā, tādēļ maiņā iesaistīti trīs basketbolisti, vienlaikus viņš piebilda, ka Porziņģim ir bijušas traumas, kas ietekmē viņa sniegumu laukumā, pieļaujot, ka tas ir bijis iemesls, kādēļ "Mavericks" vēlējās viņu aizmainīt.

Vašingtonas komandas prezidents uzteica, ka Porziņģis apvieno gan aizsardzības, darba zem groza, gan laukuma segšanas un tālmetienu prasmes.

Viņš atzina, ka nākamsezon "Wizards" vēlas atgūt Bredliju Bīlu, kas kopā ar Porziņģi pilnveidotu komandu. Komandas prezidents atzina, ka "Wizards" vēlas iesaistīties spēlētāju tirgū, lai "padarītu komandu pēc iespējas labāku".

Sestdien nedz Bertāns, nedz Porziņģis nepiedzīvoja debiju savu jauno komandu kreklā. Bertāns žurnālistiem pieļāva, ka laukumā dosies otrdien spēlē pret Maiami "Heats".

Porziņģis ir izlaidis pēdējās piecas "Mavericks" spēles labā ceļgala kaula sasituma dēļ, un viņš jau nebija iekļauts komandas sastāvā arī ceturtdienas vakara cīņā pret Losandželosas "Clippers", kas būtu viņa 22. izlaistā spēle šīs sezonas 56 spēlēs.

Dinvidijs savā pirmajā gadā Vašingtonas kluba sastāvā 44 spēlēs vidēji guvis 21,6 punktus, 5,8 reizes rezultatīvi piespēlējis un izcīnījis 4,7 atlēkušās bumbas. Viņš ir trāpījis 37,6% metienu no spēles un 31% no trīspunktu līnijas.

28 gadus vecais sportists šosezon pēc līguma saņem 17,1 miljonu dolāru (14,9 miljoni eiro), un viņa līgums ir spēkā līdz 2024. gadam.

Pēdējās divās sezonās vidēji katrā guvis vairāk nekā 11 punktus, Bertāns šosezon Vašingtonas komandā spēlējis kā rezervists, vidēji spēlē gūstot 5,7 punktus 14,7 minūtēs.

Bertānam, kurš šosezon pelna 16 miljonus dolāru (14 miljoni eiro), līgums bija spēkā līdz 2025. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!