Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

ULEB Eirolīgas komandai Vitorijas "Baskonia" šovasar pievienojās viens no Latvijas izlases līderiem Jānis Timma, tomēr Latvijas līdzjutējiem lielāku un patīkamāku pārsteigumu sagādājis šīs pašas vienības ilggadējais audzēknis no Valmieras, 21 gadus vecais Rinalds Mālmanis.

Valmieras basketbola skolas audzēknis Mālmanis uz Spāniju pārcēlās 15 gadu vecumā, pievienojoties "Baskonia" jaunatnes sistēmai. Pēc piecu gadu aizvadīšanas "Baskonia" junioru sistēmā un spēlēšanas Spānijas trešajā divīzijā Mālmanis atgriezās Valmierā.

"Nonācām pie kopsaucēja ar "Baskonia" vadību, ka Rinaldam pārliecības atgūšanai un progresam īstā vieta varētu būt tieši Valmiera, nevis kāda Spānijas trešās līgas komanda. Nozīmīgs faktors bija arī treneris Uvis Helmanis, kurš tiek atzīts par veiksmīgu darbā ar jauno spēlētāju meistarības uzlabošanu, un Gatis Melderis, kurš ar Rinaldu ir daudz strādājis vasarās," 2016. gada vasarā par Mālmaņa atgriešanos teica toreizējais "Valmiera/ORDO" ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš.

Atgriešanās Latvijā gan basketbolistam nebija tik veiksmīga. "Olybet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) jaunais basketbolists nospēlēja 35 mačus, vidēji katrā laukumā bija vien 11 ar pusi minūtes, gūstot vidēji 2,6 punktus un izcīnot vidēji 1,9 atlēkušās bumbas.

"Jā, Valmierā nerādīju ne tuvu savu labāko sniegumu. Bet domāju, ka gads Valmierā nāca man tikai par labu. Tīri mentāli. Gads bija smags, bet domāju, ka tas palīdzēja man kļūt tikai stiprākam. Ja man tagad vajadzētu ko mainīt, neko arī nemainītu," tagad sarunā ar portālu "Delfi" saka 21 gadu vecais Mālmanis. Pats basketbolists piekrīt, ka šoreiz laikam ir vieta teiciens, ka dažreiz ir jāsper daži soļi atpakaļ, lai pēc tam uz priekšu spertu vēl vairāk soļu.

29. septembrī Spānijas ACB līgas čempionāta jaunās sezonas pirmajā spēlē pret spēcīgo "Barcelona" komandu "Baskonia" rindās sākumsastāvā kā prognozēts devās Timma, taču liels bija daudzu Latvijas basketbola entuziastu pārsteigums, starta pieciniekā ieraugot Mālmaņa uzvārdu. Pēc divām nedēļām "Baskonia" sāka ULEB Eirolīgas jauno sezonu, bet "Baskonia" sastāvā bija tikai viens latvietis – Timma.

Pēc zaudējumiem pirmajās trijās ULEB Eirolīgas spēlēs 25. oktobrī "Baskonia" galvenā trenera amatu atstāja bijušais komandas spēlētājs, savulaik NBA spēlējušais argentīnietis Pablo Pridžioni. 27. oktobrī "Baskonia" komandu Eirolīgas spēlē vadīja viens no Pridžioni asistentiem, bet vēlāk galvenā trenera pienākumi tika uzticēti Pedro Martinesam, kurš jau pirms 12 gadiem vadīja Basku reģiona klubu. Lai gan 29. oktobrī pirmajā spēlē Martinesa vadībā "Baskonia" rindās nebija Mālmaņa, pēc četrām dienām Valmieras basketbola audzēknis piedzīvoja debiju Eirolīgā – viņš bija iekļauts "Baskonia" sākumsastāvā spēlē pret titulēto "Panathinaikos". Mālmanis savā debijā nospēlēja 10 minūtes un 25 sekundes, guva divus punktus (realizējot divus soda metienus) un izcīnīja divas atlēkušās bumbas.

Rinalds Malmanis '96 #Euroleague @RM__15 pic.twitter.com/77sC2kyis2
— bplayermedia.com (@bplayermedia) November 15, 2017

Pēc tam ULEB Eirolīgā viņš nospēlēja 15 minūtes sāpīgajā zaudējumā pret spēcīgo Maskavas apgabala "Khimki" (90:91), devās sākumsastāvā sensacionāli graujošajā uzvarā pār "Real Madrid" (105:75) un nospēlēja nepilnas 14 minūtes viesos pret Kauņas "Žalgiris" (97:77). Tieši mačā pret "Žalgiris" Mālmanis realizēja savu pirmo trīspunktnieku ULEB Eirolīgā, bet pagaidām labākais mačs bijis pret "Real Madrid" – astoņi punkti , četras atlēkušās bumbas un divas rezultatīvas piespēles, nospēlējot 22 minūtes. Kopš Martinesa atnākšanas Mālmanis nospēlējis četras spēles Eirolīgā, kurās "Baskonia" guvusi trīs uzvaras. Pirms tam komandai bija trīs zaudējumi pēc kārtas.

Radio tiešraide ar latvieti no Lietuvas spāniski

A post shared by Uldis Strautmanis (@uldis.strautmanis) on Nov 16, 2017 at 1:03pm PST

Pēc spēles Kauņā pret "Žalgiri" Mālmanis bez lielām problēmām spāniski sniedz interviju Basku radio, bet tad pievēršas latviešu žurnālistiem, rokās turot spāņu grāmatu. "Ilgi jau dzīvoju Spānijā, tagad būs jau sestais gads, tā kā spāniski esmu iemācījies diezgan labi. Jā, lasu arī spāniski, jāmācās tālāk."

"Pret "Žalgiri" iemetu savu pirmo trijnieku Eirolīgā, bet pēc tam uzreiz gribējās iemest vēl," pēc spēles Kauņā teica Mālmanis, neslēpjot, ka tobrīd aizrāvies un gribējis iemest vēl vienu tālmetienu. Pēc neveiksmīgās epizodes otrs latvietis Timmu viņu nomierinājis un aicinājis neaizrauties ar tālmetieniem. "Ārpus basketbola varbūt es kaut ko palīdzu viņam. Bet laukumā jāpateicas Jānim, kurš ļoti palīdz treniņos un spēlēs. Viņš nomierina dažreiz, aizsardzībā dod padomu, kad nevajag kaut ko traku darīt."

Lielisks atbalsts vakar Žalgira arēnā bija @JTii6 un @RM__15! #Zalgiris #Baskonia #ZalgirisBaskonia #Timma #Mālmanis
Foto: @EdgarsTurlajs pic.twitter.com/3tvdl5mMxD
— Edgars Orlovskis (@Orlach) November 17, 2017

"Mēs ļoti labi spēlējam uzbrukumā un ar Martinesa atnākšanu arī aizsardzībā darbojamies labāk. Pēc treneru maiņas nedaudz mainījušās arī saspēles sistēmas. Bet tāpat katrā spēlē jācīnās un tad jau būs labi," tolerants savās atbildēs ir jaunais latvietis. "Pie Pridžioni bija savādāk – sākumā nedaudz spēlēju, pēc tam nācās spēlēt fārmklubā. Tad bija treneru maiņa un Pedro mani pasauca. Ar Pedro man savulaik bija labas attiecības, viņš vairāk uzticējās man. Ar Pablo (Pridžioni).. Negribas teikt, ka viņš bija labāks vai sliktāks, bet Pedro vairāk uzticas. Pats spēlēju vairāk kā "ceturtais" un treneri arī mani redz kā "ceturto"."

"Smagi strādāju vasarā," atkal pieticīgs ir Mālmanis, atbildot uz jautājumu, vai pašu ir pārsteidzis straujais kāpums pēc neveiksmīgās sezonas Valmierā. "Pēc neveiksmīgās sezonas Valmierā vasarā biju ļoti motivēts. Ieguldīju lielu darbu, un tagad tas atmaksājas."

Jaunais basketbolists neslēpj, ka šo gadu laikā labi iejuties spāņu ziemeļu provinces pilsētā Vitorijā. Viņš cer, ka šajā klubā vēl uzturēsies kādu laiku, lai augtu savā basketbolista karjerā. "Kāds būtu mans mērķis? Katru dienu strādāt un censties būt labākam. Tas arī viss. Nekādus lielos mērķus sev neesmu izvirzījis. Kā būs, tā būs."

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars neiekļāva Mālmani valstsvienības kandidātu paplašinātajā sarakstā šajā rudenī gaidāmajām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijā. Eiropas basketbolā valdošo domstarpību dēļ Mālmanis tāpat nevarētu palīdzēt Latvijas izlasei, bet vasarā viņš nebija starp kandidātiem pirms Eiropas čempionāta finālturnīra.

"Neesmu pagaidām domājis par izlasi. Ja būtu iespēja, protams, ka spēlētu. Tas būtu vienkārši fantastiski. Vienmēr esmu centies spēlēt Latvijas izlasēs, bet nu šobrīd situācija (Eiropas basketbolā) ir tāda, kāda tā ir," piebilst Mālmanis sarunā ar portālu "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!