Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki nosaucis sastāvu 2023. gada Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējai spēlei ar Grieķijas vienību, un savainojuma dēļ malā paliks saspēles vadītājs Artūrs Žagars, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

Latvijas un Grieķijas mačs "Arēnā Rīga" sāksies plkst.19.30 un tiešraidē to pārraidīs kanāls TV6. Portāls "Delfi" piedāvās spēlei sekot līdzi teksta tiešraidē.

Latvijas komanda pēc Bursā izcīnītās uzvaras pār Turcijas komandu (83:74) sestdien priekšpusdienā ar līgumreisu atgriezās Rīgā. Svētdien treniņā komandai pievienojās arī Rodions Kurucs, kura veselības stāvoklis dod iespēju atgriezties laukumā. Pēc medicīniskās pārbaudes Artūram Žagaram ieteikts mierīgs režīms tuvākajās nedēļās, lai nesaasinātu savainojumu. Spēlei pieteiktajā divpadsmitniekā nebūs Žagara un Kriša Helmaņa, kurus aizstās Renārs Birkāns un Rodions Kurucs.

Vietu finālturnīrā Latvija nodrošināja novembrī, Krētā ar 80:60 uzvarot Grieķiju, bet pēc panākuma pār Turciju ar 83:74 pagājušajā nedēļā Latvijas basketbolisti arī ieņēma pirmo vietu apakšgrupā. Arī grieķi jau ir izcīnījuši ceļazīmi uz finālturnīru, taču pakāpties uz pirmo vietu apakšgrupā vairs nevar.

Šajā pašā grupā šovakar tiks noskaidrota pēdējā no 12 Eiropas izlasēm, kas spēlēs finālturnīrā. Plkst.21 Serbija mājās tiksies ar Lielbritāniju, bet pusstundu vēlāk Beļģija savā laukumā sāks cīņu ar Turciju. Serbija, izīnot uzvaru, nodrošinās vietu finālturnīrā, bet zaudējuma gadījumā būs jācer arī uz beļģu neveiksmi.

Neskatoties uz to, ka Latvijas basketbolisti jau ir nodrošinājuši vietu finālturnīrā, katrs mačs ir svarīgs cīņā par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura nosaka izložu grozus.

Latvija kvalifikācijas ciklā ir izcīnījusi desmit uzvaras pēc kārtas, pēdējo neveiksmi piedzīvojot 2021.gada novembrī pret Serbiju.

Kvalifikācijas otrā posma I grupā pirmajā vietā ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs ir Latvija. Grieķija tikpat spēlēs tikusi pie sešiem panākumiem un atrodas otrajā vietā, Serbija ar piecām uzvarām ieņem trešo vietu, Beļģijai četri panākumi dod ceturto pozīciju, Turcija ar trīs uzvarām ir piektā, bet Lielbritānija guvusi panākumu tikai vienreiz un ierindojas sestajā pozīcijā.

Finālturnīram, kas 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās, kvalificēsies pirmo trīs vietu ieguvēji.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!