Foto: F64
Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadība neuzskata, ka tās saistība ar organizācijas nepastāvīgo padomes locekli Aivaru Lembergu, kurš nonācis ASV sankciju sarakstā, ir pietiekami liela, lai tā jebkādi ietekmētu LBS darbību.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs un basketbola kluba "Ventspils" prezidents Aivars Lembergs LBS ieņem nepastāvīga padomes locekļa lomu, taču padomes sēdes nekad nav apmeklējis, portālam "Delfi" atklāja LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Tieši šāda paša nepastāvīgā padomes locekļa loma atvēlētā kādam darbiniekam no pārejām četrām spēcīgākajām Latvijas Basketbola līgas (LBL) komandām – Lailai Spaliņai ("VEF Rīga"), Edgaram Jeromanovam ("Jūrmala") un Gintam Sīviņam ("Ogre"), kā arī sieviešu basketbola flagmanim "TTT Rīga", kuru LBS padomē pārstāv Iveta Strautiņa-Ušakova.

Gan Šneps, gan savienības prezidents Valdis Voins šobrīd nav saņēmuši jebkādus signālus, ka organizācijas darbību varētu ietekmēt saikne ar Lembergu.

"Nekādu saistību ar finanšu lēmumiem Lembergam nav," pieminēja Voins. "Viņam nekādas funkcijas LBS nav paredzētas."

LBS valde pēdējo gadu laikā apstiprinājusi finansējuma piešķiršanu gan Rīgas vienībām TTT un VEF, gan basketbola klubam "Ventspils", tādējādi novirzot līdzekļus vienībai, kuras prezidents Lembergs bijis kopš 1994. gada. LBS kā sabiedriskā labuma organizācija šajā darbībā ir starpnieks, kas līdzekļus novirza biedrībai "Basketbola klubs "Ventspils"" par statūtos noteiktu mērķu realizēšanu – basketbola attīstības veicināšanu un popularizēšanu.

Valde 2019. gadā atbalstīja 47 500 eiro piešķiršanu "Ventspils" vienībai, bet 2017. gadā pieņēma basketbola kluba "Ventspils" iesniegumu par atbalsta novirzīšanu 87 300 eiro apmērā.

"Ja kāds grib atbalstīt basketbolu un konkrēti kādu LBS biedru, viņš jau savā ziedojamā – retāk reklāmas līgumā – norāda to labuma guvēju, kuram līdzekļus attiecīgi arī pārskaitām," skaidro Voins. "Lēmumu atbalstīt klubu pieņem LBS valde. Faktiski arī šajā gadījumā Lembergs neparādās shēmā."

Valdis Voins jau informējis LBS biedrus, ka nekandidēs uz savienības prezidenta amatu, tādējādi 2020. gada 21. janvārī tiekot ievēlētam jaunam organizācijas prezidentam. Funkcionārs, kurš amatu pilda kopš 2011. gada, uzsvēra, ka savas vadības laikā mudinājis organizācijai izvairīties no saistības ar politiku.

"Vismaz mans uzstādījums bijis turēties maksimāli tālu no politiskām spekulācijām un darbībām, jo basketbols nebūtu jāsaista ar šo jomu. Neskatoties, ka valdē un padomē atrodami ar politiku saistīti cilvēki, mēs vienmēr brīdinām, ka šeit nav politiskās diskusijas, bet gan basketbols. Domāju, ka tas ir pareizs uzstādījums. Novēlu arī turpināt šādu ceļu," klāstīja Voins.

Savukārt darbu LBS valdē veic Guntis Blumbergs, kurš arīdzan ir viens no basketbola kluba "Ventspils" biedriem. Kluba pārstāvis Ventspils Brīvostas pārvaldē ar Lembergu strādājis kopā valdē, bet Ventspils pilsētas domē pilda tās priekšsēdētāja pirmā vietnieka lomu sadarbības jautājumos.

Taujāts par to, vai Blumberga saistība ar sankciju nomākto Lembergu varētu ietekmēt LBS darbību, Voins atbildēja, ka valdes pārstāvji par šādu iespējamību Blumbergam vaicājuši.

"Manas prezidentūras laikā mums paredzēta vēl viena valdes sēde. Iepriekšējo sēdi – kurā piedalījās arī Blumbergs – aizvadījām trešdien. Mēs viņām ārpus darba kārtības uzdevām šādu jautājumu. Viņš uzskata, ka nekādu risku nepastāv. Domāju, ka arī basketbola savienībai uztraukums ir pietiekami mazs. Valde var kvorumu savākt, ja kādu iemeslu dēļ viens vai otrs nepiedalās valdes darbā," savu nostāju izteica Voins.

Jau ziņots, ka basketbola kluba "Ventspils" vadība neparedz jebkādi mainīt tā prezidenta Aivara Lemberga statusu organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!