Foto: F64

Basketbola kluba "Ventspils" un futbola kluba "Ventspils" vadības pārstāvji šobrīd nespēj prognozēt, kā ASV sankciju sarakstā iekļautā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga saistība ar komandām varētu ietekmēt to nākotni, taču Lembergs pagaidām saglabās basketbola kluba prezidenta amatu.

Aivars Lembergs jau kopš 1994. gada bijis Latvijas basketbola flagmaņa "Ventspils" prezidents. Turklāt vienības viens no galvenajiem finansiālajiem atbalstītājiem ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kuras valdē darbību Lembergs gan apturējis. Brīvosta ik gadu slēdz līgumus gan ar basketbola, gan futbola klubu reklāmas aktivitāšu īstenošanai.

Basketbola kluba "Ventspils" valdes loceklis Ralfs Pleinics neslēpa, ka notikumi vienības nākotni varētu pamatīgi ietekmēt. Pagaidām basketbola kluba finanšu plūsma nav apturēta, tomēr kluba pārstāvis pauda, ka nebūtu izbrīnīts par šādu notikumu attīstību.

"Tas ir process, kuru nevaram ietekmēt," par notiekošo izteicās Pleinics. "Jāpieņem esošā situācija, kuras saistībā būs jāreaģē un jādomā, kā dzīvot tālāk. Pagaidām mēģinām veikt preventīvas darbības un izstrādāt teorētiskus tālākās rīcības scenārijus. Nezinu, kāda būs basketbola kluba "Ventspils" nākotne."

Šobrīd gan komandas vadība negrasās jebkādi mainīt Aivara Lemberga statusu klubā.

"Neredzu vispār ne mazāko iemeslu domāt par citām darbībām. Viņš ir un paliek basketbola kluba "Ventspils" prezidents," pauda Pleinics.

Taujāts par iespējamām negatīvām sankcijām kluba un Lemberga saistību dēļ, Pleinics pauda, ka zināmu attieksmi pret vienību jutis jau iepriekš.

"Domāju, ka tāda attieksme bija jau novērojama kādu laiku. Tā nebija tik krasa un bija bez šī brīža fona, bet atsevišķi cilvēki šī iemesla dēļ ne visai vēlas ar mums kontaktēties," izteicās kluba ģenerālmenedžeris.

Funkcionāru uztrauc politiskie iemesli gan pret Aivaru Lembergu vērstajās sankcijās, gan vispārējā sporta nozares nākotne pagaidām uzņemtajā valsts kursā. Pleinics uzsvēra, ka sporta, kā arī basketbola videi būtu jārunā par šī brīža situāciju un prioritātēm jomas nākotnē. Portāls "Delfi" vasarā jau apkopoja Latvijas basketbola klubu vadītāju domas, vairākiem no viņiem paužot pesimismu par šī sporta veida izdzīvošanas iespējām valsts atbalsta trūkuma dēļ.

Neziņu par sekām uz kluba darbību pauda arī futbola kluba "Ventspils" izpilddirektors Sergejs Usačovs, kurš izteicās, ka kluba vadība vēl kādu konkrētu viedokli nav formulējusi.

"Pagaidām pārrunas savā starpā nav bijušas. Mēs patiesībā nezinām, kā tas varētu ietekmēt klubu vai citus klubus. Ja zināsim, kādas varētu būt sekas, vai arī, ja tās iestāsies, tad domāsim, ko darīt tālāk," skaidroja Usačovs.

Kluba pārstāvis neslēpa, ka kluba finansiālo stāvokli esošā situācija varētu ievērojami apgrūtināt.

"Futbolā jebkurš atbalstītājs ir nozīmīgs. Nav tik vienkārši atrast cilvēkus un organizācijas, kuras gatavas atbalstīt sportu. Esošajos apstākļos, kad visiem ir grūti, šāds atbalsts vienmēr ir apsveicams. Katrs atbalstītājs, to skaitā Brīvosta, ir nozīmīgs," stāstīja Usačovs.

Basketbola klubs "Ventspils" kopš Latvijas neatkarības atgūšanas bijusi vistitulētākā pašmāju vienība, desmit reizes triumfējot Latvijas Basketbola līgā (LBL), kā arī 2019. gadā izcīnot čempionu titulu pirmajā Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas sezonā.

Savukārt futbola klubs "Ventspils" kopš tā izveides 1997. gadā sešas reizes izcīnījis zeltu Latvijas futbola virslīgā, bet septiņas reizes uzvarējis Latvijas kausā futbolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!