Foto: F64
Latvijas Nacionālā Sporta padome (LNSP) piektdien sēdē izskatīs Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta Raimonda Vējoņa un Kaspara Ciprusa ziņojumu par kandidēšanu uz 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīra organizēšanu Latvijā.

Latvija iepriekš pilnvērtīgi organizējusi 2009. gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2019. gada Eiropas čempionāta grupu turnīru. Savukārt 2015. gadā Latvija bija viena no četrām valstīm, kas uzņēma meistarsacīkstes vīriešiem, kuru noslēguma fāze norisinājās Francijā.

Jau pērn Latvijas Basketbola savienība nosūtīja Starptautiskajai basketbola federācijai (FIBA) apstiprinājuma vēstuli par interesi rīkot 2025. gada Eiropas čempionātu. Tobrīd tas neparedzēja jebkādas papildu saistības, LBS vien saņemot dokumentāciju par FIBA prasībām.

Savukārt šogad LBS līdz augusta beigām FIBA jāiesniedz pieteikums čempionāta rīkošanai, bet starptautiskajai organizācijai novembrī būtu nepieciešams Latvijas valdības apliecinājums, portālam "Delfi" atklāja Kaspars Cipruss.

"Vēlamies pieteikties gan uz grupu turnīru, gan izslēgšanas spēļu organizēšanu. Jautājums, vai valsts to akceptēs. Izmaiņas summā ir ļoti lielas, bet arī ieguvums ir liels," klāsta Cipruss.

LBS vadība LNSP sēdē ir gatava prezentēt LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) veiktu aprēķinu par potenciālajiem meistarsacīkšu sarūpētajiem ieguvumiem. Latvijas valsts, pateicoties čempionātam ar "play-off" stadiju, iegūtu par septiņām reizēm lielākus ienākumus nekā no finālturnīra, kurā Latvija vien organizētu grupu turnīra spēles.

Apakšgrupas uzņemšana Latvijā palīdzētu Latvijas basketbola izlases mērķiem finālturnīrā, bet līdz šim nepieredzēta spēļu daudzuma uzņemšana būtu vērtējama pozitīvi ekonomiskā ziņā. Finansiālais ieguvums no abu turnīra fāžu organizēšanas ir ievērojami lielāks nekā starpība starp valsts investīcijām plaša čempionāta rīkošanā un tikai grupu turnīra rīkošanā, liecina LIAA dati.

"Ja uzņemam tikai grupu, tad, protams, tas ir sportiskā principa dēļ. Tas mums atvieglotu jautājumus par NBA spēlētājiem. Ja mēs uzņemam arī "play-off", tas ir gan ekonomiskais princips, gan basketbola popularizēšana. Pie mums brauktu visi labākie spēlētāji," zvaigznes kā Luku Dončiču, Janni Adetokunbo, Rūdiju Gobēru min Cipruss.

No LBS puses līdz šī gada septembrim FIBA būtu jāiemaksā 25 tūkstoši eiro par čempionāta rīkošanas pieteikumu. Savukārt drošības naudas iemaksas būtu jāveic vien no 2022. gada, kura septembrī arī sagaidāms FIBA paziņojums par rīkotājvalstīm, stāsta Cipruss.

LBS vadībai zināms, ka uz rīkotājvalsts tiesībām varētu pieteikties arī Igaunija, kura līdz čempionātam būtu atjaunojusi un paplašinājusi Tallinā esošo "Saku Suurhall". Cipruss uzskata, ka arī tas mudina pieteikties uz izslēgšanas spēļu kārtas uzņemšanu. Latvija un Igaunija kā kaimiņvalstis varētu konkurēt uz čempionāta organizēšanas tiesībām, jo mazticams, ka abas zemes vienlaikus uzņemtu pa apakšgrupai.

Nākamgad gaidāmo Eiropas čempionātu basketbolā uzņems Vācija, Čehija, Gruzija un Itālija, kuras tādējādi arī automātiski tam kvalificējušās. Izslēgšanas spēles uzņems Berlīne. Vairāku rīkotājvalstu principu FIBA piekopa arī 2015. un 2017. gada Eiropas čempionātiem.

Latvijas basketbola izlase nepiedalīsies 2022. gada Eiropas čempionātā. To valstsvienībai liedza sāpīgs zaudējums mājās pret Bulgārijas valstsvienību. Līdzīgs liktenis vienību piemeklēja 2019. gada Pasaules kausa atlases turnīrā, kad izlasei spēlē Melnkalnē pietrūka viens punkts. FIBA un ULEB organizāciju konflikta dēļ valstsvienība abus atlases ciklus aizvadīja bez vairākiem vadošajiem spēlētājiem.

Šobrīd valstsvienība pēc četrām izcīnītām uzvarām 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas posmā gaida nākamās turnīra fāzes izlozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!